[B] Zaślepianie EGR a DPF
-
chako
[B] Zaślepianie EGR a DPF
Mam pytanie z innej beczki. Słyszalem, że po zaślepieniu EGRa zapychanie PDFa jest mniejsze niż normalnie. Osobiście nie mam żadnych problemów z filtrem cząstek, a EGR wymieniłem raz (dwa lata temu). Mimo wszystko chętnie bym się pozbył tak jednego (DPFa) i drugiego (EGRa) a przy okazji zrobił lekkiego "chipsa". Chciałbym zapytać, czy ktoś kto miał zaślepiony EGR zauważył taką zależność że PDF wypala się żadziej albo krócej?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, 19:10 przez chako, łącznie zmieniany 2 razy.
-
rhaaziel
EGR-a w CDTi nie da się pozbyć (tzn wszystko się da ale... nikt tego nie praktykuje) lub też całkowicie zaślepić, możesz zastosować zaślepki tzw. fiatowskie które w przypadku silnika DTH mają 4 otwory średnicy 8mm i w znacznym stopniu ograniczają ilość spalin trafiających do recyrkulacji.
Ja akurat nie mam DPF'a także nie jestem w stanie odpowiedzieć jaki wpływ mają u mnie fiatowskie zaślepki na ilość sadzy, aczkolwiek samochód zdecydowanie płynniej wchodzi na obroty
Ja akurat nie mam DPF'a także nie jestem w stanie odpowiedzieć jaki wpływ mają u mnie fiatowskie zaślepki na ilość sadzy, aczkolwiek samochód zdecydowanie płynniej wchodzi na obroty
-
norbert_p
-
Anony Mous
Moim zdaniem zaślepienie zaworu spowodowałoby szybsze nasycenie filtra.Po to jest układ EGR aby ok 50% spalin trafiło do ponownego spalenia aby spaliny były czystsze bez związków zapychających filtr.Gdyby nie coraz większe wymagania UE odnośnie emisji spalin EURO to nie byłoby wynalazków typu EGR i DPF jak w starych autach.Tak sobie to tłumaczęnorbert_p pisze:Czy ktoś to może potwierdzić? I od czego to może zależeć?chako pisze:Słyszalem, że po zaślepieniu EGRa zapychanie PDFa jest mniejsze niż normalnie.
Zamiast wydawać kasiorę na eliminację EGR-a na pewno lepiej wydać ją na pozbycie się DPF-a...biorąc pod uwagę nasze CDTi.
-
heko
-
norbert_p
Czy można przez to rozumieć, że zaślepienie EGR (częściowe) może spowodować wydłużenie czasu od wypalenia do wypalenia? Skoro zadymienie będzie mniejsze to i DPF nie dostanie tak po tyłku... A może się mylę?heko pisze:...zaślepienie EGR zmniejsza zadymienie i to zasadniczo...szczególnie gdy ten niedomaga
-
Anony Mous
Wracając do tematu współpracy EGR-a i DPF-a.To Jaki sens ma zastosowanie EGR-a i wydanie grubych pieniędzy na cały osprzęt do tego wynalazku???.Heko przyjąłeś wersję,że jak EGR jest uszkodzony (otwarty) to kopci mocniej przez co szybciej zasyfia DPF i tutaj się zgadzam.A co jeśli EGR jest sprawny i działa jak założył producent?
-
heko
-
zbigor
-
Szymon78
a ja mam pytanie dotyczące zaślepek EGR. Dzwoniłem do serwisu Fiata w sprawie zaślepki.. oczywiste wiedza o co chodzi i mają. Ale sa 2 wersje z dziurami i bez (pełne zaślepienie otworu)
To jak to jest.. można go całkowicie zaknąć by silnik chodził i nie wywalał błędów?!? - czy to tylko JTD tak można doposażyć?
Na allegro tez sa do kupienie z dziurami i bez. (co prawda nie ma na liście CDTI)
To jak to jest.. można go całkowicie zaknąć by silnik chodził i nie wywalał błędów?!? - czy to tylko JTD tak można doposażyć?
Na allegro tez sa do kupienie z dziurami i bez. (co prawda nie ma na liście CDTI)
-
Szymon78
-
tico0
-
kubik_CDTi