Hamowanie i słabiutka moc...

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Łysy

Hamowanie i słabiutka moc...

#1 Post autor: Łysy »

Witam panowie....ponownie.
Już wcześniej bujaliśmy się z tematem mojej zośki....wtedy to pytałem o problemy z układem hamulcowym...a teraz...
Sam nie wiem co jest....autko jest dużo słabsze niż było kiedyś(bywa że mam problem z wyprzedzeniem tira), poza tym podczas jazdy zaczyna nim szarpać przy przyspieszaniu.
Wcześniej uczepiłem się zaciskania tarcz hamulcowych na przodzie...bo się grzały....hamulce dalej się grzeją-raz bardziej, raz mniej...a autko dalej szaleje....
Przejrzałem forum i zacząłem się zastanawiać nad EGR-em....czy warto go rozebrać i przeczyścić w tej sytuacji...
Błędu żadnego nie mam, oprócz ECN 053003, co jest związane z rozebraną klimą(bo mam problem znaleźć chłodnicę do klimy).
Podpowiedzcie coś panowie...
Pozdrawiam
tico0

#2 Post autor: tico0 »

Rozbieraj i czyść egr i przepstnicę.... z tego co piszesz to wygląda na to...
zbigor

#3 Post autor: zbigor »

Łysy pisze:Przejrzałem forum i zacząłem się zastanawiać nad EGR-em....czy warto go rozebrać i przeczyścić w tej sytuacji...
Koniecznie tak zrób. Jeśli nie pomoże to kup nowy EGR i załóż fiatowską blaszkę. Miałem problem szarpania od ok 2000 obr i w ten sposób go rozwiązałem.
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Jeżeli chodzi o moc to w którym zakresie obrotów ci jej brakuje ??
imalas

#5 Post autor: imalas »

tico0 pisze:Rozbieraj i czyść egr i przepstnicę.... z tego co piszesz to wygląda na to...
...plus czyszczenie czujnika doładowania turbiny tzw. boost sensor (obok EGR, jedna śruba. jedna wtyczka, czyszczenie zewn. po wyjęciu z kolektora, nie rozbierać!)
Warto dodać do paliwa dodatek czyszczący wtryskiwacze,(kontrola dawek korekcyjnych - opcom-em) ewentualnie zrobić próbę przelewową. która pokaże stan wtryskiwaczy.
tico0

#6 Post autor: tico0 »

imalas pisze:tzw. boost sensor (obok EGR, jedna śruba. jedna wtyczka
Właśnie czytałem że to też należy czyścić tylko zastanawiałem się gdzie to jest.... a masz może jakąś fotkę jak to ustrojstwo wygląda.....
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Przykręcony do kolektora z niebieską naklejką.

Obrazek
Łysy

#8 Post autor: Łysy »

tEREk pisze:Jeżeli chodzi o moc to w którym zakresie obrotów ci jej brakuje ??
Mi się wydaje,że mocy brakuje mi cały czas, ale może mi się tylko wydaje....czasami mam spore problemy z wyprzedzaniem, bo się nie mogę rozbujać....

[ Dodano: Sro Kwi 06, 2011 13:43 ]
To w sobotę biorę się za czyszczenie....
A zauważyłem jeszcze jedną rzecz...jak na dworze jest chłodniej, to tak jakby autko trochę lepiej funkcjonowało....
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

A powiedz mi jeszcze jak przyspieszasz to nie zatrzymuje ci się przy pewnych obrotach ?? np (3400) i dalej nie chce iść ??

Za przyspieszenie może odpowiadać
EGR - jeżeli auto wolno się zbiera lub szarpie do 2000-2500 obrotów
Przepustnica - jeżeli masz problem z obrotami powyżej 3tyś. (auto nie chce wchodzić na wyższe obroty niż np 3400)
Czujnik ciśnienia doładowania turbiny - znajdziesz go przy dole chłodnicy pod reflektorem od strony pasażera.

Jeżeli nie słychać turbo przy przyspieszaniu i auto chodzi w pełnym zakresie obrotów to obstawiam ten czujnik doładowania turbiny.
Wygląda on tak:
http://allegro.pl/vectra-c-1-9-cdti-czu ... 61869.html
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

rozumiem, że koledzy imalas i tEREK mówicie o dwóch różnych czujnikach, a z nazwy to samo? czujnik doładowania turbiny?
Łysy

#11 Post autor: Łysy »

Turbinka działa jak najbardziej.
Czasami słychać taki dziwny dźwięk przy przyspieszaniu jakby woda chlupała....
zbigor

#12 Post autor: zbigor »

kaliope pisze:rozumiem, że koledzy imalas i tEREK mówicie o dwóch różnych czujnikach, a z nazwy to samo? czujnik doładowania turbiny?
Ten na kolektorze to czujnik ciśnienia a ten co go pokazał kolega tEREK to nie czujnik tylko elektropneumatyczny zawór sterowania geometrią turbiny. Taki sam jest w VW , nazywa się N75 ale ma inną wtyczkę. Za pomocą podciśnienia ustawia kierownice turbiny . Często gdy brakuje mocy to jego wina a dokładnie to nieszczelnych rurek między nim, vacu pompą a turbo. Czasami sam zawór sie zawiesza. Regeneracja jest opisana gdzieś na forum alfaholicy.pl
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

tak to elektrozawór ale często zwany też czujnikiem
Łysy

#14 Post autor: Łysy »

Tak więc po czyszczeniu :-)
Powiem co się okazało....może się przyda....Na początek jak już odkręciłem EGR, okazało się,że ktoś tam już grzebał....
Sam EGR wcale nie był bardzo zabrudzony, ale iglica...stanęła dęba i ani w jedną ani w drugą....
Otwór który Marki wiercił, ja już miałem wywiercony i nie zaklejony, więc rozebrałem wszystko na części pierwsze, wyczyściłem, nasmarowałem i poskładałem do kupy...Zrobiłem dzisiaj 50 km i jeździ, nawet mogę powiedzieć że chyba dało to spory efekt...
Dzięki Marki za instrukcję, która całym pokoleniom się przyda....i bez zakupu nowego EGR :D
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

dokładnie, jeśli czyścimy egr'a to kompleksowo i porządnie. Pewnie ktoś nie nasmarował iglicy smarem miedziowym
Łysy pisze: ktoś tam już grzebał....otwór który Marki wiercił, ja już miałem wywiercony i nie zaklejony,
a jakie jest pochodzenie auta? ktoś grzebał za granicą czy krajówka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”