[FAQ]Jak wywalić DPFa
..tu się już nic nie wypala...wypaleniu ulega tylko sadza..której jak widać ani chu..chu, a to co najczęściej powoduje niedrożność DPF to popiół i tlenki...pozostałości procesów spalania paliwa i oleju...i tego nie rozpuszcza żaden magiczny płyn do czyszczenia filtrów
...nasycenie wynosiło 70%...wypalanie śr, co 300..500km, poziom oleju śr, pół stanu co 5000km w górę
...nasycenie wynosiło 70%...wypalanie śr, co 300..500km, poziom oleju śr, pół stanu co 5000km w górę
Dwa tygodnie temu wywalilem ekologie w Olsztynskim VTechu. Spisali sie dobrze. Zaplacilem 1800. Moze i sporo ale w olsztynie brak konkurekcji na tym polu wiec jakos musialem przebolec. Teraz po zrobieniu jakiegos tysiaca km wydaje mi sie ze auto jest jakies slabowite po odpaleniu rano poki jest zimne. Po rozgrzaniu jest oki. Czy to oznaki EGR? Ma ktos jakis pomysl?
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Stawiam na EGRa o ile nie zaglądałeś do niego. U mnie po wywaleniu DPFa również była rakieta ale po niewielkim czasie zaczęło się ponownie mulenie. Po wyczyszczeniu EGRa znowu rakieta i po paru dniach znowu mulenie i błąd z pedałów 04005A. Dzisiaj go właśnie wymieniam a usiadłem tutaj przy komputerze bo zawołali mnie na obiad. Mam już poprzykręcane śruby i po obiedzie tylko je podokręcać i na próbę.
...zaczynają się zapisy na kolejną akcję "chwast"
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7188
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7188
heko,
W jaki sposób odbywa się "przekazanie" pojazdu do Waszych rąk w celu usunicia DPFa?
Podpisujecie jakiś protokół przekazania pojazdu z jakąś inspekcją, czy też umowę / zlecenie wykonania usługi? Robicie jakieś badanie stanu silnika, wydychów itp?
Interesuje mnie w szczególności sposób załatwiania ewentualnych późniejszych "reklamacji".
W jaki sposób odbywa się "przekazanie" pojazdu do Waszych rąk w celu usunicia DPFa?
Podpisujecie jakiś protokół przekazania pojazdu z jakąś inspekcją, czy też umowę / zlecenie wykonania usługi? Robicie jakieś badanie stanu silnika, wydychów itp?
Interesuje mnie w szczególności sposób załatwiania ewentualnych późniejszych "reklamacji".