Antena dachowa

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ares ares

Antena dachowa

#1 Post autor: ares ares »

witam
jak koledzy najszybciej wymienić antenę dachową przy próbie wykręcenia samego bata wszystko się rozsypało chyba wiek zrobił swoje a w dodatku auto z włoch przegrzane
pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lut 28, 2011 20:29 ]
PANOWIE czy naprawdę nikt przy tym jeszcze nie grzebał??????????

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

z tego co się orientuję to musisz dobrać się do podsufitki i od spodu ją odkręcić...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Brus

#3 Post autor: Brus »

Witam,

chciałem wymienić antenę, ponieważ mam zły kąt i spoiler łamie mi antenę, zauważyłem że chyba muszę zdemontować część podsufitki z tyłu samochodu (plastikowa z lampką do bagażnika), pytanie czy ktoś to demontował? czy jest z tym dużo roboty? nie chciałbym czegoś złamać ;)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 18:05 przez Brus, łącznie zmieniany 1 raz.

KOPERNIK

#4 Post autor: KOPERNIK »

Brus pisze:pytanie czy ktoś to demontował? czy jest z tym dużo roboty?
roboty dużo nie ma żeby to zdjąć tylko trzeba umiejętnie zdejmować raczej spinki ci się nie połamią bo są metalowe tylko z plastików czasem wyskakują ale to nie problem wkładasz z powrotem i zakładasz znów .

trzeba ja ściągać delikatnie a za razem przez siłę bo ciężko zapinki wychodzą dasz radę

powodzenia

Brus

#5 Post autor: Brus »

Przepraszam, ale jestem zupełnym laikiem, ile jest tych spinek?, gdzie mniej więcej są?, od której zacząć?, i czym się do tego zabrać (płaski śrubokręt? nie porysuje plastiku?)
Prośba o instrukcje, bo jak myślę jak pójdzie pierwsza to z kolejnymi nie będzie kłopotu:)

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Brus pisze: mam zły kąt i spoiler łamie mi antenę
Sorki ale nie rozumiem, kąt czego ?? Jaki spojler łamie antenę ??

Woytas

#7 Post autor: Woytas »

celius, chodzi oto, że kolega dołożył daszek (typu OPC) i przy otwieraniu bagażnika spoiler uderza o standardową antenę ;)
Brus, możesz też pomyśleć o mniej inwazyjnej robocie...założyć bat na przegubie kulowym - dostępne w sieciówkach typu Norauto, itp.

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Woytas pisze:celius, chodzi oto, że kolega dołożył daszek (typu OPC) i przy otwieraniu bagażnika spoiler uderza o standardową antenę ;)
A to wszystko wyjaśnia. Mógł jaśniej napisać bo jakoś nie mogłem skojarzyć co za spojler w Zosi kosi antenę :)

Brus

#9 Post autor: Brus »

Dokładnie tak jak napisał kolega Woytas, ;)

przegub kulowy pewnie by się sprawdził, ale skoro ukradli mi złamaną antenę :evil: , to taki przegub tym bardziej...

Dzięki, w każdym razie dostałem się do anteny od spodu i wychodzą z niej dwa kabelki :shock: ktoś wie od czego one są?

ja mam nową końcówkę od Fiata Pandy i jest tam jeden kabelek i teraz nie wiem czy to będzie pasować?

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#10 Post autor: GOTI »

Brus pisze:dostałem się do anteny od spodu i wychodzą z niej dwa kabelki :shock: ktoś wie od czego one są?
Odświeże temat :D
Mnie również interesuje ten dodatkowy przewód (oprócz antenowego). Do czego on jest :?: bo wszystkie anteny jakie widziałem nie mają tego przewodu.
Obrazek

Mihó

#11 Post autor: Mihó »

Jeden z nich, czerwony z białym paskiem to zasilanie wzmacniacza antenowego

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#12 Post autor: GOTI »

Mihó pisze:Jeden z nich, czerwony z białym paskiem to zasilanie wzmacniacza antenowego
O właśnie o niego mi chodziło :piwo:
Czyli wychodzi na to że te które widziałem były bez wbudowanego wzmacniacza - podziękował i wznawiam poszukiwania anteny, bo aktualna jest w stanie tragicznym :D
Obrazek

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#13 Post autor: chabretti »

GOTI pisze: wznawiam poszukiwania anteny, bo aktualna jest w stanie tragicznym :D
W biedronce były po niecałe 7zł. Kumpel założył do Bory i ściąga mu więcej stacji, a te co słabo odbierały to podobnierz ŻYLETA teraz. Kupił we wtorek więc jak się pospieszysz to może jeszcze coś znajdziesz :)

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#14 Post autor: GOTI »

No nawet oglądałem dzisiaj te anteny. Podjechałem do mrówki i były bez wzmacniacza, a w biedronce był tylko sam bagnet także nici bo ja chce całość, ponieważ wszystko sparciało.
Obrazek

Jerzy

#15 Post autor: Jerzy »

Mam ten sam problem. Ułamałem sobie antenę wyjeżdżając z garażu i nie wiem jaką kupić. mam navi, antena ma 3 piny. Muszę kupić ori czy może być jakiś tani zamiennik z allegro? Podrzućcie jakiś link, która byłaby dobra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”