Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
hatson

#31 Post autor: hatson »

Witamm

Podepne sie do tematu, zby nie zakladac nowego. U mnie jest podobnie, jak pisal kilka postow wczesniej Piotr. Ubywa mi plynu i na zewnatrz czuc specyficzny zapach, tak jakby kapalo gdzies i odparowywalo. Plynu ubywa zdecydowanie wiecej przy jezdzie w miescie, a wiec gdy silnik sie bardziej nagrzewa. Na trasie moge przejechac 2000 km. i praktycznie nic nie ubedzie, a w miescie dolewam co kilkaset kilometrow. Nie moge cholerstwa znalesc.
Macie jakis pomysl ?

Pozdrawiam
Pawel

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#32 Post autor: diabolog »

Miesiąc temu spotkał moją Zosię ten sam problem. Uszkodzenie pod wentylatorem, oparł się o chłodnicę i dopiero po poluzowaniu wentylatora okazała sie dziura. Zakup za 850 nissensa zgodnie z katalogiem do automatu. Firma z Poznania "Car Center
" dostawa kurierem na drugi dzień. Można potargować.

Wymiana to trochę zabawy. u mnie trzy chłodnice razem skręcone do tego automat, czyli dolewka oleju do skrzyni, to trzeba wiedzieć gdzie i ile. Jak masz czas to można samemu.Jest zabawa.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, 09:06 przez diabolog, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????

hatson

#33 Post autor: hatson »

No to pewnie u mnie tez bedzie chlodnica. No lepsze to napewno, niz nagrzewnica. Robiles samemu ? Duzo zabawy z wymiana ? Ja mam manuala, wiec moze troche taniej.

Pozdrawiam
Pawel

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

hatson, ja miałem wyciek płynu spowodowany wadliwą uszczelką termostatu, także sprawdź ewentualnie też to miejsce.

marcolub

#35 Post autor: marcolub »

ceny chłodnic do manuala podawane były wcześniej, obojętne co wstawisz byle nie (Taiwan) to 3-4 lata pojezdzisz. Wymiana trochę "upierdliwa" bo trzeba pas przedni rozebrać, podwiesić intercooler i chłodnicę klimy.

Krzysiek

#36 Post autor: Krzysiek »

U mnie "wytarła się" dziurka w chłodnicy dzięki intercolerowi i tamtedy płyn uciekał.Mechanik zdemontował i w punkcie do tego przeznaczonym owa chłodnica została zalutowana.Koszt naprawy i robocizny to 240 zł

Anony Mous

#37 Post autor: Anony Mous »

Mnie chyba czeka wymiana chłodnicy ... :( w ciągu 8-10godzin potrafi mi zniknąć prawie cały zbiorniczek wyrównawczy. Zobaczymy co powie jutro mechanik.

Zoltar

#38 Post autor: Zoltar »

Ja ostatnio wymieniłem pompę wody, płyn wyciekał mi właśnie z niej. Usterkę stwierdziłem samemu, namacałem płyn chłodniczy dotykajac pompe od spodu (później organolpetycznie - słodki smak). Wymiana w ASO - oryginał GM - koszt łączny około 600 zł.

WEZYR

#39 Post autor: WEZYR »

Witam ja mam podobny problem z ubytkiem płynu chłodzącego i zauważyłem że jak się zaczęły mrozy na początku grudnia to płynu nie ubuwa a przedtem musiałem co jakiś czas uzupełniać. Problem jest wtym że nie mogę tego jak na razie niewielkiego wycieku zlokalizowć

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#40 Post autor: marko »

No niestety w naszych zośkach chłodnice są papierowe ja jak na razie wymieniłem tylko chłodnice od klimy.
Marko

przemag

#41 Post autor: przemag »

Niestety to prawda .U mnie jak zaczęły się mrozy wyciekało ok.pół zbiorniczka na dobę.
Jak zobaczyłem różowe plamy na śniegu nie miałem już wątpliwości. Mechanik stwierdził wyciek z dziurawej chłodnicy.Wymiana to koszt od 600 zł(wraz z chłodnicą) wzwyż.Do kolegi WEZYR: podjedz pod śnieg przodem samochodu,świetnie widać plamy cieczy chłodzącej jeśli jest wyciek.

WEZYR

#42 Post autor: WEZYR »

:( Dzięki kolego przemag za dobrą radę , ale tak jak pisałem wyżej to u mnie przestało ubywac płynu właśnie gdy pojawiły się mrozy. Jak narazie są to niwielkie ilości płynu ale coś się już dzieje. Czy możesz opisać gdzie to uszkodzenie chłodnicy sie pojawło

przemag

#43 Post autor: przemag »

Nie zapytałem o to mojego mechanika niestety.

Szymon78

#44 Post autor: Szymon78 »

i mnie czeka chyba wymiana (choc narazie nie zlokalizowałem wycieku (narazie widze malutki ślad na ziemi a ze zbiorniczka wyjechało prawie wszystko-w ciągu 3 miesięcy)

Wyciek pewnie malutki ale jest.

Koledzy a jak odkryliście wyciek z chłodnicy to slady kapania mieliscie z przodu auta pod chłodnica czy wogole gdzies indziej... ja mam dokładnie pod skrzynią biegów (tak mniejwieciej) ale mam osłone silnika od spodu i to moze być zgubne.

Tyle ze auto stoi przodem troche w dół wiec na chłodnice mi to nie wygląda.

[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 07:56 ]
uff.. falstart.. płynu mam OK (nic nie ubyło) poprostu kolor zbiorniczka jest taki sam jak czynnika a mam go dokładnie na wysokości szwu zbiornika i nie było widac.

Narazie obserwuje skad plamka pod autem.-- choc wczoraj po zakończeniu trasy i porannej kontroli NIC nie było.

tomkey

#45 Post autor: tomkey »

Kurcze i u mnie cieknie , zastanawiam się tylko zkąd wzieliście takie niskie ceny tych chłodnic skoro w intercarsie kosztuje do automatu 1400 !!
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O
Może macie namiary na tańsze ale nie gorsze ??
T.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”