[B]Rdza a gwarancja na lakier w zafirze b

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#46 Post autor: Bodek »

piotrgu pisze:Malowanie w ASO, książki mi nie sprawdzali, bo co roku sprawdzają mi zabezpieczenie antykorozyjne (wpis w książce serwisowej musi być), Zośka krajowa z salonu w Lubinie.
OK czyli mnie oleją :> ja mam Zośkę z zachodu a wpisy mam bez sprawdzania blach - tylko się cieszyć :!:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

DaRek7

#47 Post autor: DaRek7 »

Bodek_K pisze:OK czyli mnie oleją ja mam Zośkę z zachodu a wpisy mam bez sprawdzania blach - tylko się cieszyć
Przeczytaj uważnie wszystkie posty...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#48 Post autor: Bodek »

DaRek7 pisze:
Bodek_K pisze:OK czyli mnie oleją ja mam Zośkę z zachodu a wpisy mam bez sprawdzania blach - tylko się cieszyć
Przeczytaj uważnie wszystkie posty...
Czytałem, ale dzwoniłem do centrali opla i powiedzieli, że muszę mieć wpisy dotyczące blach inaczej mi nie uwzględnią reklamacji.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DaRek7

#49 Post autor: DaRek7 »

Bodek_K pisze:dzwoniłem do centrali opla i powiedzieli, że muszę mieć wpisy dotyczące blach inaczej mi nie uwzględnią reklamacji.
Tak, ci w centrali trzymają się sztywno procedur, mówią i robią wszystko aby pozbyc się klienta.
Trochę miałem z nimi do czynienia i te doświadczenia tylko uświadczają mnie w przkonaniu że nie należy kupowac nowych aut bo serwis wyciągnie z Ciebie kasę a jeżeli pojawi się jakiś problem to i tak Cię oleje...
Rdza na tylnej klapie to znany problem nie tylko w ZB :shock: , dobrze o tym wiedzą i normalnie lakierują bez mrugnięcia okiem(oczywiście jeżeli nie jest po wypadku) żeby klient nie robił afery.Ja kiedyś też dzwoniłem do centrali w sprawie gwarancji, pierwsze pytanie pani(konsultantki czy kto to tam był) było, czy coś się dzieje z lakierem, jeszcze zanim powiedziałem o co mi konkretnie chodzi.
Pojedź bezpośrednio do ASO i próbuj, może trafisz na normalnego gościa. :roll:

ajren

#50 Post autor: ajren »

marian329 pisze:panowie odświeżę tema moja zośka ma niecałe 4 lata i zacieki pod listwą były znaczne :cry: jak na auto za prawie 100tys zł to koszmar zwykłe śruby były tak skorodowane po 4 latach jak by cały czas leżały w wodzie masakra więc jak ktoś zauważy jaki kolwiek wyciek rdzy z pod listwy niech poświęci jedno popołudnie i będzie spokój naprawdę warto a teraz Zosia od tyłu wygląda jak rasowa babka :lol:
Czym wyczysciles rdzawe zacieki na lakierze po naprawie listwy?

Pozdro

pards

#51 Post autor: pards »

Witam
Po tegorocznej zimie odkryłem na tylnej klapie dwa wybrzuszone bąble około 1 cm, oraz kilka czarnych kropek z małym wybrzuszeniem. Znalazłem jeszcze kropki na drzwiach.
Samochód sprowadzony w 2009. Pojechałem do Opla w Gdyni, niestety nie podlega gwarancji, ponieważ brak jest wpisów w książce gwarancyjnej.
Jeszcze kolejny pech to uszkodzona niedawno przednia szyba od kamienia.
Parę lat temu posiadałem Opla Corse B, w której także wymieniałem szybę przednią. Po roku od wymiany znalazłem kilka ognisk rdzy pod uszczelką szyby.
Myślałem że w nowych Oplach zjawisko rdzy nie istnieje, przynajmniej w młodszych rocznikach niestety zawiodłem się i postanowiłem sprzedać moją ZB.
Pozdrawiam wszystkich
Sławek z Gdyni

Jacek_Do

#52 Post autor: Jacek_Do »

A ja dokładnie przyglądnolem się wczoraj po wymyciu i też na rantach drzwi zauwarzylem małe purchle od rdzy. Świadczy to o tym że blacha drzewieje od środka, bo lakier nie jest uszkodzony.
Przyznam że wcześniej jezdziłem francuzami ze stajni Renault i nie bylo problemów z rdzą, rodzice mają Fiata Punto z 1996r i on również nie ma śladu rdzy.
To jest mój pierwszy i ostatni Opel, więcej już auta z tym znaczkiem nie kupię.

A ostatnio w TV słyszałem że GM chce aby Opel był marką Premium i konkurował z BMW. Audi i Mercedes. A pierwszym modelem premium ma by właśnie nowa Zafira.
Jej cena ma być dużo wyższa niż poprzedniczki. To jakaś kpina.

nukwa

#53 Post autor: nukwa »

Witam serdecznie.

Po malowaniu w marcu 2010 przez ASO tylniej klapy, teraz przyszła pora na gwarancyjne malowanie rantów WSZYSTKICH DRZWI :( . Moje roszczenie zostało uznane przez GM bez szemrania. Znaczy zapewne to że nie byłem odosobnionym przypadkiem. Moja Zafira została wyprodukowana w Polsce. Wielka szkoda, naprawdę sympatyczny samochód a rdzewieje jak Polonez. Weź teraz człowieku kup Insygnię. Kolejne 100 tys za zdrabkę :lol:

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#54 Post autor: Szuwarek »

Weź kupuj nowy samochód w Polsce :lol:

tixon

#55 Post autor: tixon »

Witam
Moja zośka tez już jest po gwarancyjnym malowaniu tylnych drzwi i profili. W ASO w Kielcach sprawdzili wpisy w książce, potwierdzili w centrali i brali się za malowanie. Obawiam się, ze to nie ostanie malowanie gwarancyjne.

Anony Mous

#56 Post autor: Anony Mous »

to i ja podzielę się swoim "szczęściem w nieszczęściu". Dzisiaj wróciłem z przeglądu zabezpieczenia antykorozyjnego, szykuje się malowanko tylnej klapy i prawdopodobnie drzwi przednich. Jutro ma być gość z lakierni więc mi powie szczególowo co i jak.

Miałem na początku małą spinkę przez telefon, bo miła pani stwierdziła, że przegląd miał być robiony co rok, a ja w swojej książce miałem wpisy dot. przeglądu antykorozyjnego co 2 lata (o dziwo w 2007 i 2009, a auto z 2006). I co się okazało? tylko w 2006 roku Opel zalecał przeglądy antykorozyjne co 2 lata (goście na pierwszym przeglądzie w 2007 chyba o tym nie wiedzieli i wbili też pieczątkę z przeglądu antykorozyjnego), auta wyprodukowane w innych latach muszą robić te przeglądy co 1 rok
. Jak robi się przeglądy mechaniczne to z automatu w cenie przeglądu wliczony jest przegląd zabezpieczenia antykorozyjnego. Po ustaniu gwarancji mechanicznej chcąc zachować gwarancję na perforację trzeba robić oddzielne przeglądy za 150 złociszy co rok, za wyjątkiem aut z 2006, dla których wystarczy robić taki przegląd co 2 lata.

Biorąc pod uwagę problemy z korozją w oplach :czerwona: warto pilnować tych przeglądów, bez tego nie wiem czy da się coś zdziałać.

kandi

#57 Post autor: kandi »

Mam to samo. Od spodu na tylnej klapie też mi się łuszczy lakier.

pards

#58 Post autor: pards »

Witam
Panowie znacie dobrego lakiernika w trójmieście, który poprawiłby tylną klapę.
Niestety opel nie chce mi uznać gwarancji, samochód sprowadzony, nie ma wpisów w książce wozu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#59 Post autor: Bodek »

kandi-p pisze:Mam to samo. Od spodu na tylnej klapie też mi się łuszczy lakier.
Mi ASO nie uznało gwarancji na blachę (brak wpisów z Belgii), zrobiłem we własnym zakresie, koszt 280zl, lakierowane od listwy w dół.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 14:56 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.

gs3136

#60 Post autor: gs3136 »

Koleżanki i Koledzy,

Wczoraj udałem się do ASO w Bydgoszczy w związku z pęcherzykiem, który pojawił się na tylnej klapie a nie dawno go zauważyłem. Auto sprowadziłem w ubiegłym roku z Holandii, było serwisowane co jest potwierdzone w książce serwisowej ale jednak jest mały błąd - pierwszy wpis w książce mam po 63000 km. Reszta przeglądów jest robiona co 30000 km aczkolwiek odkąd ja użytkuję Zośkę to robię przegląd co 15000 km. Czy w związku z tym, że pierwszy przegląd był po 60tyś ASO może nie uznąc usunięcia pęcherza jako naprawę gwarancyjną?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”