Wentylator + klima - kiedy powinien się załączyć ??

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

pietrek1979 pisze:mechanior coś czepiał się do wentylatora
A klima dobrze chłodzi ?? Jaką masz temp. z kratki ??

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#17 Post autor: firek »

pietrek 1979 co do wentylatora to tak jak pisał Dziadek będzie się on włączał nawet na zimnym silniku jeśli będzie włączona klima(czujnik cisnienia w układzie klimatyzacji będzie go włączał gdy cisnienie osiągnie pewną-wysoką-wartość). Pozdro ;)

pietrek1979

#18 Post autor: pietrek1979 »

klima mrozi az milo wiec myślę ze z temp. na wylocie z kratki wszystko ok.
a może ktoś wie ile mniej więcej zajmuje układowi klimatyzacji "dobicie" do właściwego ciśnienia i wlaczenie wiatraka. Może porostu za krótko miałem dziś włączoną klimę i ciśnienie w układzie klimy nie wzrosło?

Pitrula

#19 Post autor: Pitrula »

Witaj!
Mam 2 wiatraki i mam pytanko czy po zalaczeniu klimy ten zewnetrzny od razu powinien sie obracac bo jestem w Szwecji i jest dosc zimno. Czy klimy mozna uzywac jak jest zimno bo ja robie tak: Jest zima odpalam auto, nawiew na pozycji 0 czekam az wskazowka temp. zacznie sie podnosic i dopiero wlaczam nawiew.Przycisku ze sniezka wogole nie uzywam chyba,ze w lato. Moze cos zle robie? Czy jak nacisne przycisk od klimy i przekrece potencjometr na czerwone pole to szybciej zrobi mi sie cieplo w aucie? Dzisiaj przeczyscilem korek od zbiornika wyrownawczego i chyba cos sie zmienilo bo przy zdjetym korku objaw ustapil, ale nie sprawdzalem co sie bedzie dziac po zakreceniu zbiorniczka. Zostawilem auto i pojechalem do roboty metrem. Jeszcze jedno czy korek musi byc bardzo mocno dokrecony czy wystarczy lekko?
Dziekuje za odpowiedz i wskazowki:-) Milego dnia.

Awatar użytkownika
krzyhu
Bywalec
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18xe
#20 Post autor: krzyhu »

Temat stary ale mam problem to odświeże zamiast nowy zakładać. Moja klima jest po sprawdzeniu szczelności azotem i próżniowo dodany środek do uszczelniania tak na wszelki wypadek i nabita jakis miesiąc temu. wczoraj sprezarka się włączała wentylator nie startował(mam jeden) po włączeniu klimy i nie chłodziło wcale. Ktoś mi powiedział że jak odepne czujnik ciśnienia klimatyzacji to wentylator chlodnicy włączy sie na max obroty po włączeniu zaplonu zrobiłem to i nic takiego się nie stało a doszło do tego ze sprężarka sie nie włącza wcale tak jak wczesniej. Mój klimiarz obstawia czujnik ciśnienia ale średnio mu ufam.. Można to jakoś sprawdzić?

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#21 Post autor: Janus »

krzyhu pisze:(...)Ktoś mi powiedział że jak odepne czujnik ciśnienia klimatyzacji to wentylator chlodnicy włączy sie na max obroty po włączeniu zaplonu (...)
Nie - jak odepniesz ten czujnik to na pewno nie załączy się klima. Odpięcie czujnika temperatury silnika powoduje załaczenie się wiatraków.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”