Wskazania poziomu paliwa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
calus18

Wskazania poziomu paliwa

#1 Post autor: calus18 »

Nie wiem czy w tym dziale powinien być ten post jezeli nie to przepraszam moderatora bo znowu musi przeniesc mój post. Mam pytanko czy też jest tak u Was??? Zoska 1.6 w benzynie 2004 r, przy rezerwie (mam dosyc wysoko ustawioną) zatankuje auto np. 10 litrów paliwa wskaznik podniesie sie ponad pierwsza białą kreske, przejade do domu postawie zoske na podjezdzie (podjazd jest pochyły) i ją zgasze i za kilka minut odpalam ją ponownie, to wskaźnik paliwa pokazuje mi rezerwe i bedzie sie paliła dopóki nie pojade na płaski teren i musze ją zgasic, poczekac chwile i odpalic jeszcze raz, to wtedy podnosi sie wskaźnik tak jak po tankowaniu.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 17:32 przez calus18, łącznie zmieniany 1 raz.

KOPERNIK

#2 Post autor: KOPERNIK »

Normalne jest to że jak stoi pochyło to zawsze inaczej ci będzie pokazywać niż na prostym.

Jeśli masz sporo stromy podjazd to tak będzie pokazywać zaczni parkować na prostym i przestań się stresować :mrgreen:

calus18

#3 Post autor: calus18 »

ale o to idzie ze to nie jest mocno pochyły podjazd, mówisz zebym sie nie stresowal ale wystarczy tylko lekko pochyły teren i juz calkiem inaczej pokazuje poziom paliwa a najgorsze jest to ze podczas jazdy on nie wraca na swoja prawidłową pozycje tylko musze zgasic auto i poczekac chwile :/

KOPERNIK

#4 Post autor: KOPERNIK »

calus18 pisze:najgorsze jest to ze podczas jazdy on nie wraca na swoja prawidłową pozycje tylko musze zgasic auto i poczekac chwile
calus18, To może ci się coś z pływakiem dzieje tzn zawiesza się ?i też będziesz miał taki błędny pomiar

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: Bodek »

calus18 pisze:niewiem czy w tym dziale powinien być ten post jezeli nie to przepraszam moderatora bo znowu musi przeniesc mój post. mam pytanko czy też jest tak u was??? zoska 1.6 w bezynie 2004 r, przy rezerwie (mam dosyc wysoko ustawioną) zatankuje auto np 10 litrów paliwa wskaznik podniesie sie ponad pierwsza białą kreske, przejade do domu postawie zoske na podjezdzie( podjazd jest pochyły) i ją zgasze i za kilka minut odpalam ją ponowni to wskażnik paliwa pokazuje mi rezerwe i bedzie sie paliła dopuki nie pojade na płaski teren i musze ją zgasic poczekac chwile i odpalic jeszcze raz to wtedy podnosi sie wskaznik tak jak po tankowaniu.
Miałem takie cuda w Astrze G, czym było mniej paliwa to przy każdym włączeniu zapłonu wskaźnik był na innej pozycji, było to bardzo upierdliwe, zdarzało się, że już wskaźnik mrugał no to jadę na stację paliw leje pod korek i okazuje się, że jeszcze 10 litrów było (wszystko zależało jak autko stało :))
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

calus18

#6 Post autor: calus18 »

kolego Bodek i co z tym zrobiłeś??? niemów ze tak jezdziłeś caly czas!!!!

speedy

#7 Post autor: speedy »

Powiem Wam jak jest u mnie. Jeżdże naLPG + benzyna. Codziennie woże dzieci do przedszkola. Nigdy nie dopuszczam aby benzyny było mniej niż ok 7-10 l( jak zapala sie żyd to tankuję). Jednak jak zawiozę dzieciaki do szkoły/przedszkola (przy poziomie "max rezerwa") i ustawię auto pod kątem (dół niżej niż tył) to włącza się jakiś dziwny tryb rezerwy (mryga kontrolka od paliwa), Sądzę, że jest to jakaś lekka wada konstrukcyjna pływaka/wskażnika paliwa i chyba nie ma większej obawy. Chyba że się mylę. Jeżeli tak to mnie poprawcie.

calus18

#8 Post autor: calus18 »

widzisz speedy a u mnie oprucz kontrolki jeszcze wskazówka opada :?: :/

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#9 Post autor: Bodek »

calus18 pisze:kolego Bodek i co z tym zrobiłeś??? niemów ze tak jezdziłeś caly czas!!!!
Byłem z tym w ASO - Panowie rozłożyli ręce a mi szczęka opadła - pół auta chcieli rozbierać, więc odpuściłem i jeździłem, Astry już nie mam, więc problem z głowy ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

speedy

#10 Post autor: speedy »

Oczywiście wskazówka benzyny też mi spada. I tak stan ten trwa do momentu, gdy auta nie zgaszę w pozycji poziomej. Jak napisałem wcześniej prawdopodobnie jest jakaś wada konstrukcyjna. W moim przypadku gdy ta sytuacja sie pojawia (w baku jakieś 8-10l), to tankuję około 20l benzynki i mam spokój (brak stresu) na jakieś 6 -7 tankowań LPG.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 10:19 przez speedy, łącznie zmieniany 1 raz.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#11 Post autor: Harry200 »

A czy wskaźnik temperatury wskazuje Ci prawidłowo czy masz wrażenie ze zaniża albo zawyża :?:

speedy

#12 Post autor: speedy »

Szczerze powiedziawszy nie zwróciłem na to uwagi. Jeżeli by sie zmieniała również wartośc na wskazniku temperatury -to na co by to wskazywało? Ma to jakiś związek?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#13 Post autor: Harry200 »

Wtedy oznaczałobyby to uszkodzenie stabilizatora napięcia w liczniku..

calus18

#14 Post autor: calus18 »

u mnie sie cos dziwnego dzieje z temperatura ale to wina termostatu chyba

KaDe

#15 Post autor: KaDe »

Kolego ja mam podobnie po kilku minutach od zapalenia się pomarańczy jak kilka razy zapalę mi zaczyna mrugać by tankować...i raz mi się zdarzyło że zabrakło paliwka - od wtedy gdy zapala się pomarańcza to staram się tankować...a z kolei wtedy pomimo wlania 10 litrów wskażnik "zawyża" i pokazuje 50% ...i tak w kółko....trzeba by wyjąć czujnik i go oczyścić pewnie styki są przetarte.....

co do temperaturki to raczej stoi poniżej 90st zależy jak jest na zewnątrz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”