w trakcie jazdy spada wskazówka obrotomomierza do zera ...

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

Zobacz czy do pedału gazu dochodzi linka czy jest czarna puszka z potencjometrami..

Brus

#17 Post autor: Brus »

Nad pedałem gazu jest spora plastikowa puszka, ale potencjometru nie widziałem...

Harry200
Zafiromaniak
#18 Post autor: Harry200 »

W tej dużej puszce jest zespół potencjometrów,jak na postoju dodasz gazu to schodzi Ci od razu do obrotów biegu jałowego czy z opóźnieniem :?:

Brus

#19 Post autor: Brus »

Sorki, ale byłem poza siecią,
Dzięki za zainteresowanie kolego Łajszczak, trochę poobserwowałem zachowanie mojej "Zosi" i wygląda na to, że pedał gazu reaguje z opóźnieniem, tzn po zdjęciu nogi z gazu i wciśnięciu sprzęgła obrotomierz idzie w górę (3 tys) a następnie spada (1 tys), trwa to około 2 s, dlatego przy szybkiej zmianie biegów wydawało mi się, że tylko idzie w górę, (dotyczy to tylko sytuacji szybkiego przyśpieszania, bo przy wolnym przyśpieszaniu zjawisko nie występuje)
W każdym razie takie opóźnienie to norma, czy powinienem się tym zainteresować?

Harry200
Zafiromaniak
#20 Post autor: Harry200 »

Prawdopodobnie przepustnica do przeczyszczenia..

Brus

#21 Post autor: Brus »

Dzięki:)
jeszcze tylko jedno pytanie, czy to czyszczenie można zrobić samemu czy trzeba u mechanika (jestem kompletny laik samochodowy) :oops:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”