Błąd P2279 - nieszczelność w układzie dolotowym
witam moze ktos podpowie blad ecn 227956
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 20:15 przez mario1910, łącznie zmieniany 1 raz.
mario1910, moim zdaniem na 99% masz zasyfiony i przycinający się EGR. Dlatego zacząłbym od rozebrania go i wyczyszczenia (na forum są dokładne instrukcje jak to zrobić) przy okazji możesz przeczyścić przepustnicę, powinno pomóc.
Może się zdarzyć, że EGR będzie uwalony na amen i trzeba będzie kupić nowy (za ok 400zł da się wyrwać na alledrogo).
Generalnie na temat błędu P2279 jest chyba z 10 wątków, poszukaj poczytaj i zastosuj się do porady, którą podałem Ci na początku
Może się zdarzyć, że EGR będzie uwalony na amen i trzeba będzie kupić nowy (za ok 400zł da się wyrwać na alledrogo).
Generalnie na temat błędu P2279 jest chyba z 10 wątków, poszukaj poczytaj i zastosuj się do porady, którą podałem Ci na początku
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
możesz opowiedzieć jak poradziłeś sobie z tym błędem (problemem)?
- diabolog
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
teraz po wywaleniu DPF Zosia w czasie jazdy zachowuje się inaczej:diabolog pisze:P2279-11
1. Turbina -zrobiona
2. Zawór EGR podstawiny (nowy) - nie pomogło
3. Przepływka podstawiona (z drugiego) - nie pomogło
4. Intercooler sprawdzony ciśnieniowo razem z przewodami dolotowymi - szczelny
kontrolka zapala się tak jak poprzednio, ale auto nie wchodzi w tryb serwisowy i po dodaniu gazu kontrolka sama gaśnie. I tak co jakiś czas.
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????
- diabolog
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
I co z tym błędem ja walczę od 3 miesięcy ze zmiennym szczęściem.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5374
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5374
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????
Koledzy utwierdźcie mnie. Zadzownił do mnie sąsiad spanikowany, że auto nie wchodzi w obroty. Najpierw wypedałowałem mu 2279 a potem op-com i skasowałem. Po skasaowaniu wciąz wchodził mozolnie w obroty do 2 tyś. Pojechałem na przejażdżkę i po rozgrzaniu i bardzo dynamicznej jeździe auto już chodzi normalnie. Błąd póki co nie wyskakuje, auto wchodzi normalnie w obroty. Powiedziałem mu, że na 99.9% egr i poprosił mnie żebym mu zamówił na alle. Mam nadzieje, że sie nie mylę i nie wciągne go w niepotrzebne koszty. Szczelność układu dolotowego to raczej chyba nie bo auto by nie chodziło normalnie bo skasowaniu błędu, mylę się?