Problem z hamulcami i światłem stop

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
grego
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A18XER
Problem z hamulcami i światłem stop

#1 Post autor: grego »

Witam,
Zmieniałem koła na zimowe ostatnio i przy okazji mechanik zajrzał mi do tego piszczącego koła. Uszczelka była rozerwana a sam tłoczek się zapiekł. Nie miałem zestawu naprawczego i skończyło się tylko na wstrzyknięciu oleju i rozruszaniu tłoczka. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca. Dawniej wystarczyło raz nacisnąć na pedał i info znikało. Teraz mam inaczej, jak naciskam na hamulec, na krótko zapala się światło stopu i gaśnie. Dopiero za kolejnym razem zapala się i świeci jak wcisnę hamulec.
Ale to nie wszystko, zauważyłem już kolejny raz, że hamulce bardzo słabo mi hamują. Naciskam na hamulec a auto nie reaguje. Dopiero po kilku naciśnięciach na pedał hamulec załapuje mocniej. Co ciekawsze potem w zasadzie hamuje już w miarę dobrze.
Czyżby zapowietrzenie hamulców? Woda w płynie a może jakiś inny problem?
I jak to się ma do świateł stopu? Czy problem ze światłami to wina przełącznika przy pedale czy też jest to jakoś połączone z obwodem hamulcowym? Czy to osobne problemy czy jeden?
Pozdrawiam,
Grzegorz

---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125

Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

grego pisze:Witam,
Zmieniałem koła na zimowe ostatnio i przy okazji mechanik zajrzał mi do tego piszczącego koła. Uszczelka była rozerwana a sam tłoczek się zapiekł. Nie miałem zestawu naprawczego i skończyło się tylko na wstrzyknięciu oleju i rozruszaniu tłoczka. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca.
Sprawdź poziom płynu hamulcowego oraz czy ci nie cieknie z tego tłoczka płyn hamulcowy i to jak najszybciej.Czujnik w zbiorniczku mówi ci że jest go za mało gdzieś ubywa układ sie zapowietrzył.
Zmień tego mechanika chyba że ci życie nie miłe.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Po ponownym odpaleniu auta nadal świeci Ci się ten Check. :?:

Andrzej13

#4 Post autor: Andrzej13 »

H,Łajszczak pisze:Po ponownym odpaleniu auta nadal świeci Ci się ten Check. :?:
Masz zapowietrzony układ hamulcowy pedał chwyta ci nie zawsze równo lecz raz wyżej raz niżej i jest miękki to jest oznaka zapowietrzenia hamulców :driver:

tomek złoto

#5 Post autor: tomek złoto »

WITAM KOLEGO .
UŚCIŚLIJ CZY CHODZIŁO O PRZÓD CZY O TYŁ.

Nie no klubowicz i nie wie że nie piszemy dużymi literami na forum :> ???? / KOPERNIK
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, 15:14 przez tomek złoto, łącznie zmieniany 1 raz.

KALFASOV

#6 Post autor: KALFASOV »

zapowietrzony hamulec, jakby padł Ci czujnik świateł stop to auto by hamowało.. zmień mechanika albo polecam książkę zrób to sam astra 2 i zafira, sam większość rzeczy zrobiłem bez fuszery naciągaczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”