Witam,
Zmieniałem koła na zimowe ostatnio i przy okazji mechanik zajrzał mi do tego piszczącego koła. Uszczelka była rozerwana a sam tłoczek się zapiekł. Nie miałem zestawu naprawczego i skończyło się tylko na wstrzyknięciu oleju i rozruszaniu tłoczka. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca. Dawniej wystarczyło raz nacisnąć na pedał i info znikało. Teraz mam inaczej, jak naciskam na hamulec, na krótko zapala się światło stopu i gaśnie. Dopiero za kolejnym razem zapala się i świeci jak wcisnę hamulec.
Ale to nie wszystko, zauważyłem już kolejny raz, że hamulce bardzo słabo mi hamują. Naciskam na hamulec a auto nie reaguje. Dopiero po kilku naciśnięciach na pedał hamulec załapuje mocniej. Co ciekawsze potem w zasadzie hamuje już w miarę dobrze.
Czyżby zapowietrzenie hamulców? Woda w płynie a może jakiś inny problem?
I jak to się ma do świateł stopu? Czy problem ze światłami to wina przełącznika przy pedale czy też jest to jakoś połączone z obwodem hamulcowym? Czy to osobne problemy czy jeden?
Problem z hamulcami i światłem stop
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Sprawdź poziom płynu hamulcowego oraz czy ci nie cieknie z tego tłoczka płyn hamulcowy i to jak najszybciej.Czujnik w zbiorniczku mówi ci że jest go za mało gdzieś ubywa układ sie zapowietrzył.grego pisze:Witam,
Zmieniałem koła na zimowe ostatnio i przy okazji mechanik zajrzał mi do tego piszczącego koła. Uszczelka była rozerwana a sam tłoczek się zapiekł. Nie miałem zestawu naprawczego i skończyło się tylko na wstrzyknięciu oleju i rozruszaniu tłoczka. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca.
Zmień tego mechanika chyba że ci życie nie miłe.