HEADLIGHT TAIL LIGHT

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wojto1974

HEADLIGHT TAIL LIGHT

#1 Post autor: wojto1974 »

Witam wyświetla mi sie ten komunikat: HEADLIGHT TAIL LIGHT -wiem co oznacza , ale do tego nie działa wspomaganie kierownicy, świecą sie kontrolki TC, ABS , poduszki powietrznej,a nawet zaświeciła się kontrolka kierunkowskazów przyczepy......której nie mam, obrotomierz stoi w miejscu podczas jazdy. Co to może być?? Pomocy bo jestem w trakcie przeprowadzki i Zofia jest niezbędna. Taki pech przed świętami!!! :cry: :cry: :cry:
sm

#2 Post autor: sm »

Coś dziwnego zapewne się wydarzyło.Bezpieczniki sprawdziłeś ? Jeśli tak i są wszystkie ok to może brakuje jakieś masy ?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

Wszystko wskazuje na padnięty alternator, może akumulator
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Wygląda na problemy z napięciem akumulatora,a kontrolka ładowania Ci gaśnie po rozruchu i czy nie masz problemu z kręceniem rozrusznikiem.. :?:
wojto1974

#5 Post autor: wojto1974 »

Bezpieczniki w porządku,kontrolka ładowania gaśnie,auto odpala normalnie ,dodam gazu i świeci sie TC ABS i poduszka,przednich świateł mijania nie mam i to obu. Nie sądze aby nagle padły obie żarówki. odłączyłem aku a obrotomierz został na 700 obrotach, wskaźnik paliwa nie spadł do zera no jaja straszne . W końcu jajeczne święta
Harry200
Zafiromaniak
#6 Post autor: Harry200 »

A czy te duże bezpieczniki w komorze silnika sprawdzałeś,przy tylu niedziałających obwodach to zastaje któryś przewód plusowy od akumulatora albo przewód oznaczony w schemacie jako+30 zasilający stacyjkę,pisałeś że rozłączałeś akumulator a czy po podłączeniu obrotomierz dobrze wskazuje :?:
kicaj

#7 Post autor: kicaj »

ja bym odlaczyl akku na jakies 10-20min... nie powinno zaszkodzic a moze pomoze...

[ Dodano: Pią Kwi 22, 2011 19:55 ]
wojto1974 pisze: odłączyłem aku a obrotomierz został na 700 obrotach,
auto chodzilo jak odlaczyles akku?
wojto1974

#8 Post autor: wojto1974 »

aku odłączone na noc,auto nie chodziło ,ale wskazówka obrotomierza została na 700 obrotach nawet jest tak teraz. W komorze silnika bezpieczników nie sprawdzałem
Harry200
Zafiromaniak
#9 Post autor: Harry200 »

W komorze silnika są bezpieczniki główne które zasilają dalej poszczególne obwody...
kicaj

#10 Post autor: kicaj »

wojto1974 pisze:wskazówka obrotomierza została na 700 obrotach nawet jest tak tera
wskazowka mogla sie zawiesic... ja bym tym narazie sie nie martwil...

jest ktos moze z radomia co moglby grzecznosciowo koledze zczytac bledy?
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#11 Post autor: oki »

Sprawdź bezpiecznik F2 w komorze silnika przy podszybiu. Z niego wychodzi zasilanie na mniejsze zabezpieczenia np. F22- licznik, F16-Mijania, Długie itd.
Pytanie tylko dla czego uszkodził się taki duży bezpiecznik, więc zwróć uwagę co się będzie działo po jego włożeniu. ew wsadź na początek mniejszą wartość.
Zafirek

#12 Post autor: Zafirek »

witam.ja bym sprawdził jeszcze ładowanie.u mnie jak zrobiła się taka choinka i nie było wspomagania okazało się że padł regulator i ugotował akumulator pozdrawiam
baczek007

#13 Post autor: baczek007 »

U mnie było podobnie. Kolejno zaczęły się świecić różne kontrolki, wysiadło wspomaganie. Do domu już nie wróciłem (było z 60km do przejechania). Diagnoza - coś nie tak z alternatorem. Rozwiązanie - na allegro kupiłem inny i od 5 miesięcy spokój.
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#14 Post autor: oki »

A propo wskazówki, zafira ma silniczki krokowe do poruszania się wskazówek i one same nie wrócą do 0 tak jak stare napędy magnetoelektryczne posiadające sprężynę.
Jak napięcie wróci do normy i elektronika normalnie wystartuje to sprowadzi i ustawi wskazówkę na pozycję 0
sm

#15 Post autor: sm »

oki dobrze pisze. Ja miałem podobnie tylko, że w moim przypadku prędkościomierz pokazywał na postoju około 20 Km / h. Po unormowaniu się napięcia ( w moim przypadku doładowałem do full aku ) wszystko wróciło do normy. Stawiam ,że u woito 1974 będzie coś z bezpiecznikiem lub brakiem masy.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”