Zawieszenie tył

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec
Imię: Marcin
Auto: Zafira B Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

Zawieszenie tył

#1 Post autor: arebuk »

Witam, dziś przy zmianie opon na letnie (nowe Uniroyal RainExpert) wulkanizator zwrócił mi uwagę że tylne koła "nie trzymają pionu", przednie stoją pionowo | | a tylne są pochylone góra do wewnątrz / \. Czy to normalne czy coś nie tak z zawieszeniem??

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Moim zdaniem to normalne, ale zobaczymy co powiedzą inni.

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec

#3 Post autor: arebuk »

Tak sobie myślę że to może tak jak ciężarówki mają :) że dopiero gdy auto będzie obciążone to koła będą pionowe.

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

arebuk, mam podobną sprawę z tymi kołami (odchyłka zauważalna gołym okiem) ale wulkanizator nic mi nawet nie powiedział. Także stwierdziłem,że ten typ tak ma.

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Wyczytane w necie:
koła tylne w większości aut mają kąt pochylenia ujemny i czasem bywa to widoczne gołym okiem. W uproszczeniu kąt pochylenia kół tylnych wynosi - (minus)1 stopień 30 min z dopuszczalną odchyłką +/- 30 minut.
W cm jest to ok 1,5 cm (+/- 0,5 cm) od pionu na wysokości felgi. Jednakże nadmierne pochylenie kół, widoczne i rzucające się w oczy jest oznaką uszkodzenia ułożyskowania tylnej belki.

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Oki jeżeli takowa przypadłość dopadnie to czy są jakieś charakterystyczne odgłosy?! Czy tylko uwidacznia się odchyleniem kół od pionu?!

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec

#7 Post autor: arebuk »

muszę zmierzyć ile to odchylenie u mnie wynosi.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#8 Post autor: Harry200 »

U mnie jak mierzyłem stoją prosto,przy belkach zawieszenia jakie jest w Zośkach mocowanie osi potrafi się lekko odkształcić przez co widoczny jest przechył koła albo kół.Trochę będzie opony przez to szybciej od środka zużywać..No i zostaje jeszcze zużyte łożysko tylnego koła ale to byłoby raczej słychać..

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: Jaymzarf »

Rzeczywiście koła powinny się nieznacznie schodzić górą do siebie / \ ale NIEZNACZNIE.
W mojej Zosi jest to niezauważalne gołym okiem przy nawet nieobciążonym aucie. Wiem na 100%, że z zawieszeniem jest wszystko ok bo jestem 2 tygodnie po przeglądzie a wcześniej dokładnym sprawdzeniu auta.

Zauważalne zejście się kół może świadczyć poza opisanymi wyżej problemami uszkodzenie (pęknięcie) sprężyn, uszkodzenie mocowania zawieszenia.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

ares ares

#10 Post autor: ares ares »

witam
na 90% to wina sprężyn przerabiałem ten temat ciągle latam przeładowanym autkiem
+ lpg więc waga robi swoje
pozdrawiam

leeoon

#11 Post autor: leeoon »

:> Sprężyny nic nie mają do ustawienia kąta kół.Ani mocowanie zawieszenia. Z tyłu jest belka skrętna.Zły kąt kół świadczy o krzywej belce!!!

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec

#12 Post autor: arebuk »

dziś byłem sprawdzić zawieszenie w stacji diagnostycznej wg. diagnosty wszystko jest ok, a co do pochylenia kół, to ewentualnie przy geometrii może wyjść że coś jest nie tak, ale to dopiero w przyszłym tyg.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#13 Post autor: Dziadek13 »

A tak to wygląda.
Obrazek
Ale spotkałem sie z blaszkami które służą jako podkładki regulujące i wsuwa sie popuszczając sruby te od belki skrętnej do koła i nimi
uzyskuje sie że koło jest prosto a kasa jest w kieszeni za tą belke bo należało by kupić nową bo ze starą różnie jest.
Obrazek
Obrazek

djrafix

#14 Post autor: djrafix »

Właśnie tez mam w swojej Zośce koła zauważalne gołym okiem tak - / \ . Ale zrobilo mi sie tak, po wymianie sprężyn jakoś. To zapewne przez nie ta wina, jakoś się z tym jeździ, ale czy mozna tak dalej jezdzic?. Nie jezdzilem jeszcze z 7 osobami to nie wiem jak wtedy zoska wyglada.

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#15 Post autor: Dek »

Ja już na etapie poszukiwania Zafiry zauważyłem to zjawisko i jest ono tym bardziej widoczne im szersze są opony.
U mnie na 205 widać to wyraźnie natomiast na zimówkach 195 praktycznie nie widoczne.

Podobnie jest przy trzech innych zafirach które widuję codziennie nie zależnie od rocznika.

Na początku się przestraszyłem, że jakaś bita ale po oględzinach innych i poczytaniu trochę na forach uznałem - że ten typ tak ma.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”