[B]Ramiona i pióra wycieraczek przód i tył - jakie ?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sapienti

#61 Post autor: sapienti »

Testuję od połowy lutego płaskie wycieraczki Aero (te pokazane na początku wątku przez Bodek_K). Wyglądem przypominają oryginalne, tudzież Valeo X-trm.
Są bardzo tanie, dałem za nie 59,99 zł z odbiorem osobistym (ich centrala jest blisko mojej pracy). Wykonanie nie najgorsze, aczkolwiek mocowania do ramion odrobinę nie "stykają", niemniej wycieraczki trzymają się mocno. Są ciche, nie rozmazują. Do pełni szczęścia brakowało mi spryskiwaczy mgłowych, które w końcu sprawiłem sobie kilka dni temu (od Insigni). Teraz jest super. Idealnie :)
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#62 Post autor: Bodek »

marian329 pisze:
rhaaziel pisze:Ja póki co testuję Dipp'y
Ja tak jak przedmówca testuje te wycieraczki na razie 4 tygodnie i jest ok. zobaczymy ile pociągną, cena to 66zł więc nawet gdy będzie konieczność zakupu drugiego kompletu po 6 miesiącach to i tak będzie taniej niż za oryginały GM a rok to max dla tych wycieraczek.
Kupiłem DIPP-y w połowie stycznia jak napisałem wyżej, właśnie zaczęły rozmazywać, szczególnie w jedną stronę, powrotny przelot jest już lepszy, a wycieraczka od strony pasażera zaczęła gorzej przylegać i zbierać.
rhaaziel

#63 Post autor: rhaaziel »

No i Dippy dokonały żywota, wytrwały dokładnie 10 tygodni :( to zdecydowanie mniej niż się spodziewałem :(

Obie wycieraczki fatalnie rozmazują, w szczególności ta dłuższa od kierowcy, także niestety czeka mnie zakup nowego kompletu, prawdopodobnie będzie to Valeo lub Bosch, gdyż oryginalne GM już miałem i wiem, że są dobre ale straaaaasznie drogie!

Kupiłem takie z Boscha za 112zł - http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aer ... 34315.html

Mam nadzieję, że do zimy pociągną :)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2011, 20:22 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#64 Post autor: Bodek »

rhaaziel pisze:No i Dippy dokonały żywota, wytrwały dokładnie 10 tygodni :( to zdecydowanie mniej niż się spodziewałem :(

Obie wycieraczki fatalnie rozmazują, w szczególności ta dłuższa od kierowcy, także niestety czeka mnie zakup nowego kompletu, prawdopodobnie będzie to Valeo, gdyż Bosche i oryginalne GM już miałem i wiem, że są dobre ale straaaaasznie drogie!
U mnie z DIPP-ami to samo, dość, że rozmazują to jeszcze piszczą - porażka :!:

VALEO też do tanich nie należą:

VALEO - najtańsze jakie znalazłem na Alledrogo

A tu inne propozycje:

CHAMPION

BOSCH

BOSCH 1

Coś się kupi ;)
sapienti

#65 Post autor: sapienti »

Moje Aero nadal działają sprawnie i bez rozmazywania :)
norbert_p

#66 Post autor: norbert_p »

Moje Motgumy trochę się poprawiły. Nie wiem czy to dodatnia temperatura, ale teraz zbierają wodę całkiem nieźle. W zimie to był koszmar... Wolałem jechać dłuższy odcinek z brudem na szybie i w ostateczności przetrzeć niż jechać z włączonymi wycieraczkami non stop...
Jacek_Do

#67 Post autor: Jacek_Do »

A nie próbowaliście zmieniaćsame gumy w dipach, ja spróbuję.
Na początek kupię jakieś tanie wycieraczki i zobaczę co będzie.

Dzisiaj kupując wycieraczki aby zmienić gumy w DIPPach kupiłem takie wycieraczki:
http://allegro.pl/wycieraczka-wycieracz ... 04337.html
http://allegro.pl/wycieraczka-wycieracz ... 04396.html
W Relau za komplet dałem 35zł i okazało się że mają złączkę która pasuje do ZB.
Wycieraczki scierają idealnie, zobaczymy na ile wystarczą.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#68 Post autor: Bodek »

Jacek_Do pisze:W Relau za komplet dałem 35zł i okazało się że mają złączkę która pasuje do ZB.
Wycieraczki scierają idealnie, zobaczymy na ile wystarczą.
Pamiętasz jaka firma, nazwa tych wycieraczek :?:
GDA

#69 Post autor: GDA »

Jacek_Do pisze:i okazało się że mają złączkę która pasuje do ZB.
Podobna jest to i fakt ale nie pasuje chińska tandeta :( ma za krótkie "wąsy" i nie zatrzaskuje się to raz, dwa złączka na wycieraczkę kierowcy zupełnie nie pasuje bo ma "trójkącik" nie z tej strony (nie przewidziano odwrotnego ramienia wycieraczki)

kupiłem taki komplet wczoraj dziś mam zamiar "walczyć" z tymi złączkami, podpiłować tam gdzie trzeba i zobaczę na ile się nadaje
sebaolkusz

#70 Post autor: sebaolkusz »

Ja robię tak jak w poprzednim samochodzie gdzie oryginały valeo kosztowały 189 zł.
W pobliżu aluminiowego mocowania ściskam szczypcami aby oddzielić od banana. Zakładanie podobnie, należy zwrócić uwagę na kierunek owiewki oraz na szerokość banana ( nie długość wycieraczki ) jak będzie za wąska to będzie miała luz i będzie hałasować.
Ostatnio zakupiłem banana za 22,90 o dł. 700 z zintegrowaną owiewką - mniej odstają od szyby i wyglądają jak oryginały.
Anony Mous

#71 Post autor: Anony Mous »

Ponieważ poprzednio kupione wycieraczki spisywały się nadwyraz dobrze (w relacji do ceny jaką za nie zapłaciłem) to kupiłem u tego samego sprzedawcy takie wycieraczki.
Założone miesiąc temu, ciche i na razie sprawują się dobrze. O dalszym ich zachowaniu będę informował :D
norbert_p

#72 Post autor: norbert_p »

Moje Motgumy przeszły w piątek mokry chrzest. Wracając znad morza chodziły nonstop przez prawie 7h. Generalnie zbierają wodę na 4 (1-5), ale jeśli chodzi o dźwięki jakie wydają to daję im 2 (1-5). Po prostu na mokrej szybie (nawet bardzo mokrej) piszczą w skrajnych położeniach, że aż nie miło... Na zimę lub na przyszłą wiosnę zakładam inne.
Woytas

#73 Post autor: Woytas »

norbert_p, wyczytałem o kolejnym (podobno sprawdzonym) patencie na piszczące wycieraczki...miąższ z jabłka - podobno należy posmarować jabłkiem pióra i to pomaga... jeszcze nie miałem okazji wypróbować tego sposobu - bo moje nie piszczą ;)

Może ktoś z tym problemem spróbuje i da znać czy faktycznie to działa :mrgreen:
adikub22

#74 Post autor: adikub22 »

Panowie co sądzicie o wycieraczkach tej firmy http://www.visee.pl , bo kupiłem je wczoraj do dostawczego Transita po 25 zł/szt i pierwsze wrażenie dobre, ale sprzedawca powiedział mi że przez to nasze nieszczęsne mocowania koszt wycieraczki podwyższa się aż do 45 zł/szt :evil:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#75 Post autor: Bodek »

adikub22 pisze:Panowie co sądzicie o wycieraczkach tej firmy http://www.visee.pl , bo kupiłem je wczoraj do dostawczego Transita po 25 zł/szt i pierwsze wrażenie dobre, ale sprzedawca powiedział mi że przez to nasze nieszczęsne mocowania koszt wycieraczki podwyższa się aż do 45 zł/szt :evil:
75 zł z przesyłką na Alledrogo

VISEE

Jak będą OK to daj znać - zastanawiałem się nad zakupem

Znalazłem jeszcze coś takiego:

DENSO

Może ktoś ma to proszę o komentarz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”