Centralny zamek - Zafira A

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
slavDŚ

#271 Post autor: slavDŚ »

Witam ja wymieniłem po przepaleniu moduł sterowania CZ przy prawym słupku z przodu i teraz nie działa kluczyk z pilotem do otwierania co zrobić . Po wymianie modułu centalny działa tylko mechanicznie.
[/u]

Anony Mous

#272 Post autor: Anony Mous »

slavDŚ pisze:Witam ja wymieniłem po przepaleniu moduł sterowania CZ przy prawym słupku z przodu i teraz nie działa kluczyk z pilotem do otwierania co zrobić . Po wymianie modułu centalny działa tylko mechanicznie.
[/u]
może wystarczy zaprogramować kluczyk :> jest o tym na forum

slavDŚ

#273 Post autor: slavDŚ »

niestety dioda tylko mruga a bez reakcji CZ

Adamos82

#274 Post autor: Adamos82 »

Witam!
Jestem nowy. Mam problem bo w mojej Zafirce nie działa elektryka szyb z tyłu i centralny też (tylko w tylnich drzwiach). Podobno ktoś(jakiś niemiec odłączył). Mam pytanie, jak mogę sprawdzić w którym miejscu są odłączone kabelki do siłowników centralnego oraz silniczka szyb? Dodam ,ze wszystkie kable w drzwiach sa na swoim miejscu i na 90 % nie jest to przetarcie kabelków przy słupku. Pozdrawiam

darkp1

#275 Post autor: darkp1 »

Centralka jest po prawej stronie przy nogach pasażera z przodu, sprawdź tam może. ;)

Adamos82

#276 Post autor: Adamos82 »

Kurcze, chyba jednak kabelki są urwane przy tylnych drzwiach. Z początku okazało się,że nie było bezpiecznika od sterowania szybami. Gdy go włożyłem szyba zadziałała ale tylko w lewych drzwiach a w prawych nawet lampka na przycisku się nie świeci. Sterowanie przyciskami w drzwiach kierowcy działa jedynie przy zamykaniu okna, otworzyć już się nie da. Myślicie, że to wina tych nieszczęsnych kabelków?Oczywiście centralny w obu drzwiach też nie działa. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#277 Post autor: MieHor »

Na 99% szukaj usterek w kablach - sposób naprawy wielokrotnie opisywany na forum - poszukaj - czytaj temat od początku

Anony Mous

#278 Post autor: Anony Mous »

Adamos82 pisze:Kurcze, chyba jednak kabelki są urwane przy tylnych drzwiach. Z początku okazało się,że nie było bezpiecznika od sterowania szybami. Gdy go włożyłem szyba zadziałała ale tylko w lewych drzwiach a w prawych nawet lampka na przycisku się nie świeci. Sterowanie przyciskami w drzwiach kierowcy działa jedynie przy zamykaniu okna, otworzyć już się nie da. Myślicie, że to wina tych nieszczęsnych kabelków?Oczywiście centralny w obu drzwiach też nie działa. Pozdrawiam
kabelki to najczęstsza usterka w naszych zochach, sprawdź połączenia a jezeli okaże się ze tam jest dobrze (w co watpie) to bedziemy szukac dalej. Mam złe przeczucia że po zwarciu siłowniki szlag trafił ale to musisz sprawdzic.

biedrona

#279 Post autor: biedrona »

Witajcie Mam taki problem Padła mi bateria w pilocie w kluczyku od centralnego zamku Założyłem bateryjkę taką co kupiłem jakiś rok temu Pochodziła miesiąc i padła ups Więc pomyślałem leżak więc padła Kupiłem drugą Założyłem i ku mojemu zdziwieniu po miesiącu znów padła Co jest grane z tym centralnym a może to baterie są do kitu Już nie wiem sam Idę dziś kupię nową baterię i założe zobaczymy Czy wy też macie takie problemy z tymi bateryjkami i centralnymi zamkami?Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź

Anony Mous

#280 Post autor: Anony Mous »

Szczerze to nie pamiętam kiedy wymieniałem baterię, na pewno było to bardzo dawno. Oddaj kluczyk do elektronika i niech sprawdzi czy przypadkiem jakieś zwarcie w układzie nie zżera prądu podczas bezczynności.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#281 Post autor: firek »

biedrona, a może masz poprostu uszkodzony kluczyk tj: od płytki oderwały sie stopki mocowania baterii. Ja tak miałem i jakos po miesiący od wymiany bateri pilot nagle przestał działać-dioda ledwo pobłyskiwała, rozebrałem kluczyk i okazało sie że koleś który wymieniał baterie wyrwał stopki z płytki, przy wyciąganiu starej baterii-pare minut pracy z lutownica i pilot działa do dziś juz z 1.5 roku

biedrona

#282 Post autor: biedrona »

od dwóch miesięcy walcze z centralnym zamkiem w zafirce otóż na początku przetał zamykać i otwierać z pilota Więc wymieniłem baterię Za dwa tygodnie znów padło i znów wymieniłem baterię po miesiącu znów padło i teraz znów wymieniłem baterie Zobaczymy na jak długo Co sie dzieję Coś rozładowywuje bateryjki juz nie mam pomysłu Dodam ze z kluczyka po włożeniu go w zamek zamyka się i otwiera Pomóżcie co jest grane Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#283 Post autor: Dziadek13 »

biedrona pisze:od dwóch miesięcy walcze z centralnym zamkiem w zafirce Coś rozładowywuje bateryjki juz nie mam pomysłu .
Może by należało by wymienić przyciski możliwe że gumki dociskają przycisk w pilocie nosząc go w kieszeni no i wtedy rozładowuje ci baterie.

d.marco

#284 Post autor: d.marco »

Witam właśnie jestem po zlutowaniu kabelków od centralnego zamka w drzwiach tył prawa ;) strona ( były przerwane aż 5 szt.) ale centralny od tych drzwi nadal nie działa, czy jest prosty sposób aby sprawdzić siłownik od centralnego może on padł ach a jest w ogóle bezpiecznik od drzwi centralnego jeśli jest to który to oraz czy jest jeden na wszystkie drzwi czy na każde osobny. ;) nie posiadam instrukcji elektrycznej ani książki więc pytam.
Problem usunięty :D po prostu odwrotnie wpinałem kostkę tę ze słupka do drzwi teraz jest ok a dla następnych co będą mieli z tymi przewodami problem to proponuje aby dali dłuższe przewody i je lutowali wewnątrz tam gdzie jest słupek od strony kabiny uwierzcie mi tak jest o niebo lepiej.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2011, 18:27 przez d.marco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#285 Post autor: Dziadek13 »

Może podmień na chwile z drzwi pasażera z przodu i sprawdź,pociągnij przewody od tego siłownika do przednich drzwi dla sprawdzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”