Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania
Moderator: Sebu$
-
Jaymzarf
-
sm
-
Jaymzarf
-
grego
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Podepnę się z moim problemem. Otóż mam podobnie, ale po zimie jakby Zafira mniej poszarpywała. Do soboty, kiedy to wymieniłem olej, filtry oleju i powietrza. Problem powrócił albo raczej stał się bardziej uciążliwy. Może ktoś ma jakiś pomysł jak wymiana filtrów, a raczej filtra powietrza wpływa na zwiększenie poszarpywania autka?
Przepustnicę czyściłem w zeszłym roku, egr wygląda na sprawny i jest też czysty. Zastanawiam się na DIS-em i jego wymianą wraz ze świecami.
Podepnę się z moim problemem. Otóż mam podobnie, ale po zimie jakby Zafira mniej poszarpywała. Do soboty, kiedy to wymieniłem olej, filtry oleju i powietrza. Problem powrócił albo raczej stał się bardziej uciążliwy. Może ktoś ma jakiś pomysł jak wymiana filtrów, a raczej filtra powietrza wpływa na zwiększenie poszarpywania autka?
Przepustnicę czyściłem w zeszłym roku, egr wygląda na sprawny i jest też czysty. Zastanawiam się na DIS-em i jego wymianą wraz ze świecami.
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
-
sm
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
W jednym przypadku po wymianie filtra powietrza może dojść do szarpania,przed wymianą filtr był brudny i były większe opory ssania co dawało bogatszą mieszankę gazu z powietrzem( ale to przy jeździe na gazie, przy benzynie nie powinno dawać różnicy).Jeżeli to występuje tylko na gazie to tak jak doradza sm trzeba odwiedzić gazowników..
-
myka
Witam
Przepraszam, że podpinam się pod ten temat ale potrzebuję pomocy a objawy są powiedzmy podobne do tych z tematu postu.
Wczoraj pojawiło się przerywanie pracy na jednym z cylindrów przy zdecydowanym dodaniu gazu. Gdy dodaję go łagodnie auto spokojnie wkręca się na obroty bez żadnych problemów. Po podpięciu do komputera stwierdzono stukowe spalnie na jednym z cylindrów więc wymieniłem świece, ale nie ustąpiło. Wydaje mi się, że już wcześniej odczuwałem takie symptomy ale szybko ustępowały a teraz nic cały czas bez zmian. Dzieje się tak i na gazie i na benzynie. Po zmianie świec zaraz po odpaleniu było dobrze przez dwa dodania gazu a potem znowu to samo. Czy macie jakieś sugestie?
Będe wdzieczny za radę i pomoc
Pozdrawiam
Przemek
Przepraszam, że podpinam się pod ten temat ale potrzebuję pomocy a objawy są powiedzmy podobne do tych z tematu postu.
Wczoraj pojawiło się przerywanie pracy na jednym z cylindrów przy zdecydowanym dodaniu gazu. Gdy dodaję go łagodnie auto spokojnie wkręca się na obroty bez żadnych problemów. Po podpięciu do komputera stwierdzono stukowe spalnie na jednym z cylindrów więc wymieniłem świece, ale nie ustąpiło. Wydaje mi się, że już wcześniej odczuwałem takie symptomy ale szybko ustępowały a teraz nic cały czas bez zmian. Dzieje się tak i na gazie i na benzynie. Po zmianie świec zaraz po odpaleniu było dobrze przez dwa dodania gazu a potem znowu to samo. Czy macie jakieś sugestie?
Będe wdzieczny za radę i pomoc
Pozdrawiam
Przemek
-
jacek76
GAZ , GAZ , GAZ ...
Odpiąć aku , zresetować autoadaptację. Pojeździć na NoPb jakiś czas i zobaczyć czy w dalszym ciągu jest problem.
U mnie było tak samo. Byłem u gazowników i okazało się , że są rozjechane mapy od gazu , przez co wariował też i na benzynie.
Ustawili mapy i po kilku dniach na zimnym i na benzynie przestał szarpać. Jednak rewelacji nie było. Pojechałem jeszcze raz i: parownik mam trochę na nic bo nie trzyma ciśnień , jeszcze raz dopasował mapy gazu do benzyny ... i jest lepiej , a nawet dużo lepiej.
Odpiąć aku , zresetować autoadaptację. Pojeździć na NoPb jakiś czas i zobaczyć czy w dalszym ciągu jest problem.
U mnie było tak samo. Byłem u gazowników i okazało się , że są rozjechane mapy od gazu , przez co wariował też i na benzynie.
Ustawili mapy i po kilku dniach na zimnym i na benzynie przestał szarpać. Jednak rewelacji nie było. Pojechałem jeszcze raz i: parownik mam trochę na nic bo nie trzyma ciśnień , jeszcze raz dopasował mapy gazu do benzyny ... i jest lepiej , a nawet dużo lepiej.
-
grego
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Dodam do tematu swoje spostrzeżenia. Autko nadal szarpie. Na benzynie mniej, na gazie bardziej. Objawy są takie jakby momentami dostawał więcej powietrza, potem mniej, tracił trochę mocy a potem mu przybywało. W czasie ostatnich opadów deszczu zauważyłem, że szarpie bardziej. Jakieś sugestie? A może gdzieś za filtrem zaciąga lewe powietrze? Sam już nie co robić... nie chciałbym się władować w koszty i wymieniać po kolei wszystkie potencjalne elementy typu świece, dis, egr itd. jeśli nie znam rozwiązania problemu, który może leży gdzieś indziej.
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
-
GDA
Kolego jeżeli objaw szarpania masz na PB i LPG to koniecznie kable WN do wymiany i ewentualnie świece,grego pisze:Szarpie i na gazie i na benzynie
piszesz że objawy nasilają się podczas deszczów a to jednoznacznie wskazuje na problem z iskrą, może nawet tańczą sobie na zewnątrz kabli - dobrze to widać podczas właśnie mrzawki
-
Szuwarek
-
GDA
- johanes
- Przeglądacz
- Imię: Johanes
- Auto: opel zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam wszystkich z tym szarpaniem samochodu to różnie jest ja mam od początku kupna samochodu do dnia dzisiejszego po prostu nauczyłem sie z tym jerzdzic mam przejechane 120 tys. najgorzej jeżdzi sie w miescie trzeba przy ruszaniu dodawac wiecej gazu i przetrzymywac na sprzegle zeby nie zgasł a jak sie ruszy to zaczyna sie szarpanie , dławienie poza miastem jak sie go rozbuja to chodzi pieknie jak na gazie tak i na benzynie po prostu na wiekszych obrotach chodzi super.Byłem u kilku mechaników podłączałem pod kom
pa żadnego błedu , wymieniłem świece , zawór EGR , czyściłem przepustnice i nic . Pali bez problemu żądnych inych objawów niema , teraz nastawiam sie na kupno cewki zapłonowej zobaczymy co sie okaże Pozdrawiam
pa żadnego błedu , wymieniłem świece , zawór EGR , czyściłem przepustnice i nic . Pali bez problemu żądnych inych objawów niema , teraz nastawiam sie na kupno cewki zapłonowej zobaczymy co sie okaże Pozdrawiam