świeczka luzem ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
devils

świeczka luzem ?

#1 Post autor: devils »

Witam wszystkich

Wypedałowałem dziś w zośce bład P0683 Glow Device General Error B-016
czyli świeca żarowa, otworzyłem maske i sprawdziłem pod pokrywą miejsce gdzie znajdują się swieczki, i o dziwo zobaczyłem ze trzy są podłączone tak jak powinny a jedna jest na swoim miejscu ale nie jest do niej podłączona fajka, która jest podłączona do czegoś innego lecz nie wiem czego. Może ktoś bedzie wiedział co to jest i czy tak powinno być wydaje mi się ze coś nie tak jest z tym.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61d ... a0900.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3aa ... 21b2e.html
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Wygląda jakby świeca żarowa luzem,może ta w głowicy jest padnięta i ktoś założył pod instalację swiecę żeby nie wywalało błędu,sprawdź miernikiem ta niepodłączoną w głowicy czy jest sprawna.. :?:
devils

#3 Post autor: devils »

I się wyjaśniło wszystko, świezka w głowicy jest okręcona i została podłączona piąta zeby nie wywalało bledu tak jak pisałeś Łajszczak. Mechanik zaśpiewał około 1500zł za naprawe tzn ściągnięcie głowicy itd. Niestety przez ten spory wydatek wycięcie chwasta musze przesunąć o miesiąc :(
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Do wykręcenia urwanej świeczki nie trzeba demontować głowicy,ja znam warsztat w Rzgowie pod Łodzią który może to zrobić za około 20% tej ceny co zaproponował Ci mechanik,przeczytaj tego posta http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=rzg%F3w i zadzwoń, za tysiaka oszczędności warto byłoby nawet jechać do niego..Na Forum są gdzieś podane adresy firm z południa Polski,poszukaj może będzie gdzieś bliżej..
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

devils, zapytaj w Opelmax w Chorzowie nr (32) 348-34-72. Znajomy tam robił ale nie mam pojęcia jakie przytrafiły mu się koszta.

Ps.

chyba musisz serdecznie pozdrowić sprzedającego ci ten samochód.
devils

#6 Post autor: devils »

Dzięki za namiary sprawdze wszystko po niedzieli.

[ Dodano: Wto Maj 10, 2011 18:33 ]
Dzięki za namiary zadzwoniłem do opel max w chorzowie tam dostałem namiar na kogoś innego ten znowu na jeszcze innego, zadzwoniłem i człowiek przyjechał z Wrocławia do Katowic wykręcił swieczke róznymi narzędziami i po 2godz. wszystko było poskładane świeca wymieniona a wszystko to za 500zł + moja świeca Beru 75zł. Tak czy siak opłacało się wszystko działa tak jak powinno samochodzik z kluczem znikł, niestety po pedałowaniu nadal jest błąd ecn68302 (p0683) i doszedł inny ecn68304 mam nadzieje że po wykasowaniu tego op-comem po błędch nie będzie śladu. Jeszcze raz dziękuje za naprowadzenie jak ktoś chce to podam rn. tel do gości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”