Dokładana klima manuala a kwestia ECU
Moderator: Sebu$
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Może z zakładających manualna klimatyzacje w zosi ma jakaś wiedzę na temat modyfikacji ustawień ECU.
Dla porządku dotarłem do ustawień w OP-comie, i wiem mniej więcej jak to wszystko działa m.in. z TIS.
Ale w ASO próbowali mnie naprostować że dokładanie klimy jest problematyczne bo trzeba coś pomajstrować/wymienić ECU.
Jak jest naprawde?
Dla porządku dotarłem do ustawień w OP-comie, i wiem mniej więcej jak to wszystko działa m.in. z TIS.
Ale w ASO próbowali mnie naprostować że dokładanie klimy jest problematyczne bo trzeba coś pomajstrować/wymienić ECU.
Jak jest naprawde?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
No w zupełności się z Tobą zgadzam. Generalnie takie dokładanki są rzadko spotykane, niemniej jednak może ktoś jest zagłębiony w ten temat. Jakiś czas temu ktoś kupił zafirkę bez klimy i pisał na forum o tym że niedługo znajomy będzie dokładał. Może warto się dowiedzieć jak to mu wyszło?mattai pisze:Pewnie masz racje, niemniej pytam. Kto pyta nie bladzi, nie chciałbym założyć klimy która za ciężkie 2k PLN będzie działać kulawo, albo wcale
Dokładałem klimę, ale w X18XE (Vectra B). ECU nie dotykałem. Sam wykrywa zmiany sygnałów. W przypadku Zafiry A/Astry G jest trochę inaczej. Tam pracą wentylatorów steruje dodatkowy sterownik. Możliwe, że będzie wymagana aktualzacja oprogramowania. Jeśli miałbyś kłopot, mogę Ci podać namiar na gościa, który Ci to wgra. ale dopiero po montażu klimy.
Instalację wymieniasz/dorabiasz/miałeś ?
Instalację wymieniasz/dorabiasz/miałeś ?
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
W/g tech2 w ASO klima się melduje ze jest, fizycznie jej nie było nigdy bo wszystkie zaślepki fabryczne są na miejscu.
Chce dołożyć, ale jak tak szukam po forach to mnie ochota troszkę odchodzi , gra warta świeczki, bo się klimat robi dość nie przyjazny dla kierowców.
Chce dołożyć, ale jak tak szukam po forach to mnie ochota troszkę odchodzi , gra warta świeczki, bo się klimat robi dość nie przyjazny dla kierowców.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)