Zafira B - silnik diesel czy benzyna.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#46 Post autor: twardypt91 »

M@rio pisze:
ronin pisze:1,6 to już muł niestety i trauma przy wyprzedzaniu
jeździłeś i wiesz czy tylko zgadujesz?
ja słyszałem że one nawet pod krawężnik nie podjadą a kierowca musi ważyć max 50kg :/
Żartujesz, prawda? Sam jeździłem Astrą 1.4 i załadowany wjeżdżał na krawężnik :> Oczywiście dynamika na trasie to inna sprawa, którą przemilczę :evil2:

Anony Mous

#47 Post autor: Anony Mous »

Ja się bardzo bałem diesla. Robie praktycznie tylko 12 km dziennie...do tego wczasy na wakacjach i tyle. To daje mi max 10tys rocznie. Dzieki temu forum na prawdę przestałem sie bać tego silnika. Znam jego słabe strony... tzn tylko egr, bo dpf'a już nie mam, altek już po naprawie. Egra juz się też nie boję bo sam czyszczę.

Uważam, że jak ktoś ma możliwości oraz chęci robienia podstawowych spraw przy tym silniku....do tego ma swój interfejs.....do tego czerpie wiedzę z tego forum.....to nie ma się co bać cdti. To forum to kopalnia wiedzy. Każdy kto ma problem, momentalnie otrzymuje jakieś rady....i to jest naprawdę ewenement....bo byłem na wielu forach....i nigdzie tak nie ma jak tu.

A jak ktoś nie lubi dodatkowych stresów, to omijać 16v.

Anony Mous

#48 Post autor: Anony Mous »

tradelux pisze: Ja powiem diesel 8v bez DPF i przy 10tys km rocznie w kieszeni pozostaje ponad 2tys zł :)

czyli wg Ciebie 1.8 benzyna pali 4l więcej na 100 km niż diesel?

kaliope pisze: Uważam, że jak ktoś ma możliwości oraz chęci robienia podstawowych spraw przy tym silniku....do tego ma swój interfejs.....do tego czerpie wiedzę z tego forum.....to nie ma się co bać cdti. To forum to kopalnia wiedzy. Każdy kto ma problem, momentalnie otrzymuje jakieś rady....i to jest naprawdę ewenement....bo byłem na wielu forach....i nigdzie tak nie ma jak tu.
przy ww. założeniach to ok, zgoda.
Ale nie każdy ma czas/chęci/możliwości/umiejętności/warunki.

pozdrawiam

tradelux

#49 Post autor: tradelux »

polin pisze:
tradelux pisze: Ja powiem diesel 8v bez DPF i przy 10tys km rocznie w kieszeni pozostaje ponad 2tys zł :)

czyli wg Ciebie 1.8 benzyna pali 4l więcej na 100 km niż diesel?
Przy takim samym stylu jazdy po mieście - tak.

Anony Mous

#50 Post autor: Anony Mous »

moja ZB spala podczas jazdy miejskiej ok. 9l w lecie i 10l w zimie (odcinki 10 km).
Sorki, ale nie uwierzę w spalanie diesel'a na poziomie 5l (lato) czy 6l (zima)/100 km w jeżdzie miejskiej.

Być może w trasie przy prędkościach 180 km/h benzyna spali więcej o te 3-4 litry/100 km.

ronin

#51 Post autor: ronin »

polin pisze:moja ZB spala podczas jazdy miejskiej ok. 9l w lecie i 10l w zimie (odcinki 10 km).
Sorki, ale nie uwierzę w spalanie diesel'a na poziomie 5l (lato) czy 6l (zima)/100 km w jeżdzie miejskiej..
Sorki ale ja nie uwierzę w spalanie 9L w mieście jak dane fabryczne podają 9,8 - dodajmy do tego co najmniej litr więcej

P.S. 9L/100 to mi palił Nissan Almera z motorem 1,5 ale to auto waży niecałe 1200 kg :>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#52 Post autor: Bodek »

polin pisze:moja ZB spala podczas jazdy miejskiej ok. 9l w lecie i 10l w zimie (odcinki 10 km).
Sorki, ale nie uwierzę w spalanie diesel'a na poziomie 5l (lato) czy 6l (zima)/100 km w jeżdzie miejskiej.

Być może w trasie przy prędkościach 180 km/h benzyna spali więcej o te 3-4 litry/100 km.
Ja bym tak chciał, u mnie trasa w mieście 15km - spalanie 9,1 ON, a w benzynie to pewnie masz 12 :D
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Woytas

#53 Post autor: Woytas »

ronin pisze:Sorki ale ja nie uwierzę w spalanie 9L w mieście jak dane fabryczne podają 9,8 - dodajmy do tego co najmniej litr więcej
I tu masz rację,,,niestety :/ przynajmniej jeżeli chodzi o mnie 10,5literka wychodzi w mieście

Przemcio

#54 Post autor: Przemcio »

A ja widziałem Sofię Blift 2l benzynka 200koników na ful wypasie ...... piękna :P

kubik_CDTi

#55 Post autor: kubik_CDTi »

Ze spalaniem tak już jest,jeszcze za starej zafiryA 1,8,rozmawiam kiedyś ze znajomym,którym w tym samym czasie posiadał identyczną,mówi,dobry samochód,tylko kurcze dużo pali 8-8,5l po mieście ;) Na co ja to dużo? u mnie w trasie pali 10-11l,a w mieście 12l,to go już trochę zdziwiło.
Wszystko zależy od temperamentu.

Anony Mous

#56 Post autor: Anony Mous »

widzę, że wywołałem gorącą dyskusję swoim postem o spalaniu :)
nie wiem jaki miałbym mieć interes w podawaniu zaniżonego spalania? fakt, staram się jeździć ekonomicznie, poza tym miasto miastu nierówne (nie porównujmy jazdy po Wawie czy Krakowie z Katowicami).

a spalania diesla (4l/100 km w mieście mniej niż benzyna) nikt nie skomentuje? :P

DaRek7

#57 Post autor: DaRek7 »

polin pisze:a spalania diesla (4l/100 km w mieście mniej niż benzyna) nikt nie skomentuje?
Poczytaj posty w dziale silnik\ile wam palą CDTI to też w to uwierzysz :lol:
polin pisze:moja ZB spala podczas jazdy miejskiej ok. 9l w lecie i 10l w zimie
Też się do tych wyników przychylam.

Korn

#58 Post autor: Korn »

kubik_CDTi pisze:.
Wszystko zależy od temperamentu.
Właśnie ! Wszytko zależy od tego jak się jeździ. Ja co prawda testowałem to na innym aucie (benzyna), ale różnica między jazdą bardzo dynamiczną, a ekonomiczną po mieście wychodziły mi na poziomie około 1.5l/100 (8-9.5). Także nie ma co się przerzucać argumentacją pod tytułem "to niemożliwe, bo u mnie jest inaczej".

emjot

#59 Post autor: emjot »

Ja bym poszedł w stronę 1.8 + gazownia. Nawet przy najdroższej instalacji (np. Landi) przy jeździe miejskiej zwraca się po ok. 15 000 km, po najdalej półtora roku jeździsz półdarmo - nawet przy 12l LPG / 100km płacisz jak za 6 l ON.

begie

#60 Post autor: begie »

emjot pisze:Ja bym poszedł w stronę 1.8 + gazownia.
Ale ponoć 1.8 nie bardzo nadają się do zagazowania? Że niby kolektor dolotowy jest z tworzywa (powtarzam, co usłyszałem w serwisie/ASO w Częstochowie). To jak to w końcu jest?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”