wtedy, gdy coś konkretnego się w niej pojawi... na razie nic ciekawego w niej jeszcze nie ma.
Moduł komfortu do Zafiry B
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2018, 08:17 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak to jest z tym GEAR SHIFT INDICATOR?potrzebna jest odpowiednia licencja?Jak patrze offline jest dostępny a jak podłączę moduł już wtedy go niema.Bo chciałbym przetestować
- griszka
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI automat
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A ja mam pytanie do Łukasza i osób testujących DDS.
Czy Okres testów już został zakończony?
Jak wyświetlany jest pomiar - pisaliście o jakichś cyferkach, niekoniecznie zrozumiałych
Warto doinwestować w tę funkcję?
Czy Okres testów już został zakończony?
Jak wyświetlany jest pomiar - pisaliście o jakichś cyferkach, niekoniecznie zrozumiałych
Warto doinwestować w tę funkcję?
-
- Zafiromaniak
u mnie działaibizablue pisze:ak to jest z tym GEAR SHIFT INDICATOR?
można ściągnąć tutaj. W konfiguratorze będzie później, jak wszystko inne do tej wersji będzie gotowe
nie wymaga żadnej licencji
opcja się nie pojawia, bo masz za stary soft
co do DDS - to Wy decydujcie, czy daje jakieś sensowne wyniki, czy się do czegoś na daje
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2018, 11:56 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Wyniki daje, tylko aby coś sensownego pokazać (mały ubytek ciśnienia) to trzeba jechać w miarę szybko. Dlatego na na testy ustawiłem prędkość min 90km/h i 100 próbek.
Co do ciśnienia to nie mierzyłem, Ale wyszedłem z innego założenia, czy uda mi się wzrokowo lub "na kierownicy" wyłapać że któreś koło ma mniej ciśnienia.
Przy małym ubytku (nie wyczuwalnym) i jeździe miejskiej wirtulany DDS nie pomoże. Dopiero dość szybka jazda może pokazać że coś jest nie tak.
W przypadku wizualnych różnic oraz "kierownicy" i jeździe po mieście to DDS tylko "potwierdza" spadek ciśnienia. Wtedy wystarczy nawet 30-50 próbek i prędkość ok 50km/h.
Co do ciśnienia to nie mierzyłem, Ale wyszedłem z innego założenia, czy uda mi się wzrokowo lub "na kierownicy" wyłapać że któreś koło ma mniej ciśnienia.
Przy małym ubytku (nie wyczuwalnym) i jeździe miejskiej wirtulany DDS nie pomoże. Dopiero dość szybka jazda może pokazać że coś jest nie tak.
W przypadku wizualnych różnic oraz "kierownicy" i jeździe po mieście to DDS tylko "potwierdza" spadek ciśnienia. Wtedy wystarczy nawet 30-50 próbek i prędkość ok 50km/h.
ZB
ZC
ZC
-
- Zafiromaniak
musisz jakieś akcje sobie ustawić (tzn co ma się stać w w momencie wyjścia poza zakres) standardowo nic się nie dzieje - cała reakcja musi być zapisana w akcji.
Wystarczy że ustawisz jedną akcję (albo dwie). Jak nie wybierzesz żadnej - nie będzie działać.
Generalnie w tym własnie kierunku zmierzam... algorytmy są w module, a całe reakcja jest po stronie konfiguracji.
W katalogu akcji są dwie akcje (kontrolka prawego i lewego kierunkowskazu), które można wykorzystać.
Teksty na wyświetlaczu - no to już trzeba odpowiednio akcje zmodyfikować.
jak ktoś ma jakiś pomysł na akcję, mogę coś spróbować napisać.
Możesz włączyć na próbę np klakson... wtedy na pewno zauważysz, że przekraczasz zakres dozwolonej prędkości
Wystarczy że ustawisz jedną akcję (albo dwie). Jak nie wybierzesz żadnej - nie będzie działać.
Generalnie w tym własnie kierunku zmierzam... algorytmy są w module, a całe reakcja jest po stronie konfiguracji.
W katalogu akcji są dwie akcje (kontrolka prawego i lewego kierunkowskazu), które można wykorzystać.
Teksty na wyświetlaczu - no to już trzeba odpowiednio akcje zmodyfikować.
jak ktoś ma jakiś pomysł na akcję, mogę coś spróbować napisać.
Możesz włączyć na próbę np klakson... wtedy na pewno zauważysz, że przekraczasz zakres dozwolonej prędkości
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
Łukasz, było wspomniane wcześniej. Dlaczego w zakładce OBD wskazania EGR to kreski a w ECUinfo jest, co prawda tylko pozycja EGR,ale zawsze coś.Jest tak u mnie ale inni użytkownicy także zgłaszali ten problem.
-
- Zafiromaniak
było wspomniane wcześniej... było odpowiedziane wcześniej już kilkukrotnie.
silnik raportuje tylko te parametry, które można sobie siedząc w aucie z menu modułu wybrać - innych nie pokaże.
Silnik tych parametrów poprzez OBD nie raportuje, dlatego ECU Info potrafi je tylko wyciągnąć
tak ma być i nic tego nie zmieni
silnik raportuje tylko te parametry, które można sobie siedząc w aucie z menu modułu wybrać - innych nie pokaże.
Silnik tych parametrów poprzez OBD nie raportuje, dlatego ECU Info potrafi je tylko wyciągnąć
- griszka
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI automat
Od Łukasza dostałem jeszcze taką informację na temat DDS:
"niby działa, ale skończone nie jest - na razie nie jest dostępne - tylko do testów. Muszę dorobić prezentację wyników"
Z niecierpliwością czekam na finał testów i gotową prezentację
Pytanie:
Czy ktoś używa funkcji:
AT dodatkowe informacje z automatycznej skrzyni biegów ?
Ja mam automat i ciekawy jestem jakie informacje można tu zobaczyć....
"niby działa, ale skończone nie jest - na razie nie jest dostępne - tylko do testów. Muszę dorobić prezentację wyników"
Z niecierpliwością czekam na finał testów i gotową prezentację
Pytanie:
Czy ktoś używa funkcji:
AT dodatkowe informacje z automatycznej skrzyni biegów ?
Ja mam automat i ciekawy jestem jakie informacje można tu zobaczyć....
-
- Zafiromaniak
AT - póki co tylko temperatura oleju w skrzyni biegów. gratis dla każdego kto ma ECU Info. Nie daję tego wszystkim z automatu, bo niepotrzebnie próbuje się dogadać z AT, gdy jej nie ma w manualu. Kto ma AT oraz ECU Info może do mnie napisać, dostanie nową licencję.
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
No to pozamiataneLWPM pisze: ↑24 kwie 2018, 13:59 było wspomniane wcześniej... było odpowiedziane wcześniej już kilkukrotnie.
-
- Przeglądacz
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.9
- Model: H
Mój moduł nie łączy się ze sterownikiem ABS więc testy DDS są na dzień dzisiejszy bardzo utrudnione a raczej nie możliwe. Do testerów DDS za każdym razem moduł łączy się wam ze sterownikiem ABS?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Próbowałem taką opcję dostępną z poziomu konfiguratora: Zamknij szyby po zamknięciu drzwi z pilota i dodatkowo wybrałem opcję Klakson z listy rozwijanej - następnie jestem przy aucie, naciskam na pilocie przycisk zamknięcia drzwi - charakterystyczny dźwięk CZ, szyby zamykają się i jednocześnie działa, klakson ale się nie wyłącza, dopiero drugie naciśnięcie przycisku na pilocie wyłącza go - i tu pytanie czy ktoś próbował taką operację i jak u Was to działa?
Pomysł z klaksonem wydawał mi się sensowny, ponieważ nie mam alarmu, a chciałem mieć dźwiękowe potwierdzenie zamknięcia auta podobne jak z alarmu
Pomysł z klaksonem wydawał mi się sensowny, ponieważ nie mam alarmu, a chciałem mieć dźwiękowe potwierdzenie zamknięcia auta podobne jak z alarmu
-
- Przeglądacz
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.9
- Model: H
Na ile powtórzeń masz ustawiony klakson. U mnie działa ok. Zamykam auto szyby się domykają włącza się akcja ze światłami z tyłu i na sam koniec uruchamia się klakson jedno powtórzenie.