[A] Żarówki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Jaymzarf

#106 Post autor: Jaymzarf »

pipek189, na moim chomiku masz instrukcję do Zafiry A.

http://chomikuj.pl/jaymzarf/ZAFIRA+A+-+ ... 588776.pdf

Hasło: ZKP
pipek189

#107 Post autor: pipek189 »

witam kolego ale ta instrukucja nie dziala po sciagnieciu zapodaj jakas inna
Jaymzarf

#108 Post autor: Jaymzarf »

pipek189, przepraszam, że zapytam, ale czy masz w komputerze zainstalowany program Adobe Reader lub tożsamy do otwierania plików pdf? Sprawdziłem ten plik pobierając go na kilku innych komputerach i wszędzie bez problemu się otwiera.

Jak znajdę chwilę czasu, przekonwertuję to do innego formatu. Póki co, podaję poszczególne strony instrukcji jako obrazy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pipek189

#109 Post autor: pipek189 »

Dzieki śliczne za zdjecia , a do programu PDF to mam tylko wyskakuje mi ze plik jest uszodzony DZIEKUJE JESZCZE RAZ I POZDRAWIAM SERDECZNIE
1fikol

#110 Post autor: 1fikol »

rzadki pisze:jak dobrze pamiętam to się je chyba tylko wyciaga z wtyczki, ale dawno tego nie robiłem, więc nie pamiętam. a wymiana to faktycznie niezła zabawa ;/
stary co ja sie nameczylem... pojechalem sobie z moja malzonka na mala wycieczke i gdy poszla na zakupy aj pojechalem na stacje benz. patrze a nie mam jednego ze swiatel mijania,tragedia sobie mysle bo przeciez do domu mam 350 km,wiec ide na stacje bo pamietalem z instrukcji ze h7 wiec od razu gadam gosciowi ze wlasnie te i juz. i dobrze zrobilem,bo to h7, tylko ja wyciagnac jest latwo ale wlozyc.... zasob moich przeklenstw wyczerpal sie po minucie,moj syn i tak juz wczesniej puscil rece z uszu i cos pewnie uslyszal, wiec dalej dalem jazde po angielsku i po rusku.wrescie jakos osadzilem TĘ zarowke i dojechalem do domu a tu rano niespodzianka i rada zarazem..... CZYTAJ JEDEN Z DRUGIM INSTRUKCJE- dlaczego? bo tam bylo napisane,ze do wymiany zarowek h7 nie trzeba sobie ranic rąk tylko wystarczy wyciagnac zaslepki w nadkolach....................................................................................................................
:lol:
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 22:58 przez 1fikol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#111 Post autor: Tunio999 »

Dzisiaj wymieniłem sobie żaróweczki w podświetleniu tablicy rejestracyjnej a mojej Zośce (ZA 2004r. po FL). A oto przebieg wymiany:
Aha kupiłem żaróweczki LED C5W 36mm (zaryzykowałem).
Po odkręceniu tych dwóch oprawek zrobiłem :shock: okazało się, że w jednej miałem żaróweczkę 36mm a w drugiej 42mm (czyli wchodzi ten rozmiar ale te metalowe mocowania są bardzo naciągnięte).
Także rozmiar 36mm jest standardowy.
A i rada dla laików (takich jak ja :mrgreen: ) wymieniamy na raz obydwie żarówki, bo ja wymieniłem tylko jedną bo chciałem zobaczyć czy w ogóle działa i mi bezpiecznik wywaliło nr7.

EFEKT: zajefajny także polecam wymianę :D
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
KOPERNIK

#112 Post autor: KOPERNIK »

Tunio999 pisze:EFEKT: zajefajny także polecam wymianę
tylko gdzie efekt końcowy ???

mogłeś zdjęcie wkleić jak to wyszło :mrgreen:

eehhhhh
jozek

#113 Post autor: jozek »

jeszcze zdąży
prawda tunio999???
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#114 Post autor: Tunio999 »

KOPERNIK i jozek, Lecę robić :lol:

No i zrobiłem :mrgreen: tylko fotka ekspresowa z komórki ;)

Obrazek

no i super jest git jakie koszta takiej operacji ?

KOSZTA: Żarówki 12zł + jedno piwo + 15 minut roboty :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 19:27 przez Tunio999, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

Arczi

#115 Post autor: Arczi »

Pytanie techniczne poniewaz nie moge znalezc tego info na forum :/ Ile jest zaroweczek podswietlajacych wyswietlacz GID ??

Obrazek
ekmir

#116 Post autor: ekmir »

Jakie żaróweczki znajdują się w wyłączniku świateł, panelu klimatyzacji/nawiewu oraz podświetleniu zapalniczki, włączników podgrzewania foteli i podnoszenia/opuszczania szyb?
I ile ich jest?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 10:25 przez ekmir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#117 Post autor: Tunio999 »

Obrazek
- Albert Einstein

ekmir

#118 Post autor: ekmir »

Dziękuję, niestety nadal nie wiem jakie ilości występuja w poszczególnych elementach.

[ Dodano: Sro Lis 28, 2012 18:27 ]
Zakupiłem LEDy SMD na alle... ale nie pasuja :(
Okazuje się, że sa różne :(
Greg.A

#119 Post autor: Greg.A »

Panowie jaka żaróweczka idzie do przednich halogenów do Zośki A w wersji OPC line? standardowo H3 ?
tofo

#120 Post autor: tofo »

Witam
powiedzcie mi czy trzonek w zarowce HB3 ma jakies znaczenie? jaki powinien byc do ZA?

na zdjeciu przedstawiony jest taki o kacie 90 stopni. czy moze byc prosty trzonek?

dzieki i pozdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”