[B]Co z normami spalin po usunięciu DPFa ???
-
wozny83
Kupiłem auto poto aby jeździź a nie przejmowac sie jakie normy są i ile czego mi z wygaru leci. Nie jestem jednym z tych co własnie siedzą na necie i analizują czy wyleciało mi więcej tego czy tego. jak coś wprowadzą to wtedy będe myslał co zrobić ale zapewne wczęsniej, ktoś z was sam zmieni zdanie na temat wywalenia dpfa (gdy autko stanie ). Bo ja widze tow tym poscie same problemy a w innych postach pytacie sie jak usnąć filtr i nadajecie na niego
[ Dodano: Wto Mar 08, 2011 14:09 ]
Zreszta tak jak ktoś napisał wcześniej każdy ma swoje zdanie i ja się z tym zgadzam wywaliłem to dziadostwo bo szkoda mi auta i jestem zadowolony z tego powodu.
A jak komuś się podoba że ma taki filtr to już jego sprawa.
Wkońcu każdy ma prawo wyboru
[ Dodano: Wto Mar 08, 2011 14:09 ]
Zreszta tak jak ktoś napisał wcześniej każdy ma swoje zdanie i ja się z tym zgadzam wywaliłem to dziadostwo bo szkoda mi auta i jestem zadowolony z tego powodu.
A jak komuś się podoba że ma taki filtr to już jego sprawa.
Wkońcu każdy ma prawo wyboru
-
imalas
Panowie!, że tak powiem "zbiorowo wykastrowani" opiszcie swoje wrażenia po tym cudownym i nie ma co ukrywać kosztownym zabiegu.
Tylko dwie osoby naliczyłem, które coś piszą, wyglądają na zadowolonych, ale powoli coś im spada entuzjazm, gdy zaczął rozwijać się ten nowy temat.
A może z tej radości to nawet nie wysiadacie z bryki, a może ...jw + szukacie gdzie naprawić pompę paliwa, czy też zregenerować turbinę!?
albo szukacie kasy na mandaty za ....tzw."puszczanie dymka"
Piszta chopy!
Tylko dwie osoby naliczyłem, które coś piszą, wyglądają na zadowolonych, ale powoli coś im spada entuzjazm, gdy zaczął rozwijać się ten nowy temat.
A może z tej radości to nawet nie wysiadacie z bryki, a może ...jw + szukacie gdzie naprawić pompę paliwa, czy też zregenerować turbinę!?
Piszta chopy!
-
ronin
Po co ci nasze wrażenia - przecież masz magnetajza z dożywotnią gwarancjąimalas pisze:Panowie!, że tak powiem "zbiorowo wykastrowani" opiszcie swoje wrażenia po tym cudownym i nie ma co ukrywać kosztownym zabiegu.
A może z tej radości to nawet nie wysiadacie z bryki, a może ...jw + szukacie gdzie naprawić pompę paliwa, czy też zregenerować turbinę!?albo szukacie kasy na mandaty za ....tzw."puszczanie dymka"
![]()
![]()
![]()
Piszta chopy!
-
Anony Mous
I po co ta ironia? Co ma wycięcie dpf do pompy paliwa albo do regenracji turbiny? Piszesz o dpf czy o chiptunningu?imalas pisze:Panowie!, że tak powiem "zbiorowo wykastrowani" opiszcie swoje wrażenia po tym cudownym i nie ma co ukrywać kosztownym zabiegu.
A może z tej radości to nawet nie wysiadacie z bryki, a może ...jw + szukacie gdzie naprawić pompę paliwa, czy też zregenerować turbinę!?albo szukacie kasy na mandaty za ....tzw."puszczanie dymka"
![]()
![]()
![]()
Piszta chopy!
Z wykastrowanych osób jeszcze nie było niezadowolonych...wrecz przeciwnie..a Ty piszesz, że naliczyłes 2 osoby. A co do chiptuninig sie nie wypowiadam bo ja robiłem tylko kastrację. Chciałbym zrobić chipa...ale wolę przeznaczyć kasę na wakacje...ale kto wie..
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Przeczytałem wszystkie Wasze posty od "zbiorówki" - normalnie jak w polskim parlamencie.
Nie oczekuję czy mi ktoś będzie opowiadał jak mu jest dobrze bez
, ale - u mnie się wypala bez problemu i można z tym żyć, lecz po uzyskaniu kilku informacji, o które nie tylko ja tu proszę - w końcu jest to forum - może go wytnę i kropka.
Czekamy, może wreszcie ktoś napisze coś twórczego, a nie będzie politykiem
Nie oczekuję czy mi ktoś będzie opowiadał jak mu jest dobrze bez
Czekamy, może wreszcie ktoś napisze coś twórczego, a nie będzie politykiem
-
lapm
Ten problem ich juz nie dotyczy i tym sie nie przejmuja, bo auto powinno jezdzic, a nie zastnawiać się, czy może teraz rozpocznie się wypalanie, jak bede pod domem...imalas pisze:
Jak bedzie trzeba to wsadza ponownie filtr (przemyja w plynie) wgraja zwykly soft i sprzedadza, przynajmniej turbo nie dostanie przez zatkany filtr i czas jezdzony bez filtra bedzie tylko na plus
Z tego co patrzylem juz 1.9 z DPF nie spelnia norm Euro5 tylko 1.7
Jezeli chodzi o spaliny to mozna odczytac z norm jakie musza spelniac
Tu sa normy:
[g/km] EURO III EURO IV EURO V EURO VI
CO 0,64 0,5 0,5 0,5
HC 0,06 0,05 0,05 0,09
NOx 0,5 0,25 0,18 0,08
HC+NOx 0,56 0,3 0,23 0,17
PM 0,05 0,009 0,005 0,005
A tu wyciagniete z jakies strony angielskiej:
Z19DTH z 2006 bez DPF spelnia EURO III
Euro Emissions Standard
CO: 0.035
PM: 0.022
HC+NOx: 0.301
Z19DTH z 2006 z DPF spelnia EURO IV
Euro Emissions Standard
CO: 0.114
PM: 0.000
HC+NOx: 0.237
Chociaz fakt, ze jestem ciekaw jak wyglada rzeczywisty pomiar spalin w silniku po 120tys km (z/bez dpf, oraz przy wypalaniu), gdzie juz wtryski i silnik nie pracuje idealnie.
Okaże się, że nikt nie jest pewny czy spełni normy :_(
Moim zdaniem EU powinno sie dobrac do firm wypuszczajacych auta z DPF bez informowania o upierdliwosci w miastach/na krotkich odcinach albo <paradoks> zabronic uzywania tych aut tylko w miescie
Prosba o oswiecenie wszystkichimalas pisze:
I w tym jest problem, że jeszcze nie wiesz!![]()
Czy chodzi o to, ze bez dpf wiesz, ze jest problem? ja tak mialem i po czyszczeniu wtryskiwaczy nie dymi, a nawet z DPF widzialem, ze puszczal dymek
-
Lorry
-
Anony Mous
Panowie, żeby nie bić niepotrzebnie piany:
artykuł:
link
ustawa o której mowa w artykule (
art 3a, art. 18):
link2
Rozporządzenie o wymaganiach techn. pojazdów ... (
zał. nr 2):
link3
Rozp. ws. sposobu i zakresu przeprowadzania badań techn. pojazdów (
Dział I i IV zał. nr 1):
link4
I kto (Heko, TuneForce?) mi zagwarantuje, że mi auta nie nakażą zezłomować po wycięciu DPFa?
Proszę o zapoznanie się z aktami prawnymi i później o uwagi, opinie, refleksje i przemyślenia.
Pozdrawiam wszystkich
Edit
Poprawiłem linki
artykuł:
link
ustawa o której mowa w artykule (
link2
Rozporządzenie o wymaganiach techn. pojazdów ... (
link3
Rozp. ws. sposobu i zakresu przeprowadzania badań techn. pojazdów (
link4
I kto (Heko, TuneForce?) mi zagwarantuje, że mi auta nie nakażą zezłomować po wycięciu DPFa?
Proszę o zapoznanie się z aktami prawnymi i później o uwagi, opinie, refleksje i przemyślenia.
Pozdrawiam wszystkich
Edit
Poprawiłem linki
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 09:14 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rhaaziel
cruyf, podjerzewam, że nikt Ci tego nie zagwarantuje.
Nie widzę jednak problemu, w życiu nie słyszałem, żeby diagnosta kazał złomować kilku letni samochód, a jeżeli uprze się, że dymomierz pokazuje za dużo sadzy, to po prostu kupie na allegro wkład do DPF i włożę go do puszki i po sprawie (nie zakładam oczywiście takiego czarnego scenariusza ale).
Usuwając DPF byłem świadom tego co robię i potencjalnych konsekwencji i nie sądzę aby ktokolwiek inny robił to bez chociażby odrobiny zastanowienia.
Nie widzę jednak problemu, w życiu nie słyszałem, żeby diagnosta kazał złomować kilku letni samochód, a jeżeli uprze się, że dymomierz pokazuje za dużo sadzy, to po prostu kupie na allegro wkład do DPF i włożę go do puszki i po sprawie (nie zakładam oczywiście takiego czarnego scenariusza ale).
Usuwając DPF byłem świadom tego co robię i potencjalnych konsekwencji i nie sądzę aby ktokolwiek inny robił to bez chociażby odrobiny zastanowienia.
-
Anony Mous
-
dneo
Jak dla mnie to juz jasne jest:
W Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach na stronie 25 w punkcie 10.3 odnośnie kontroli zadymienia spalin silnika o zapłonie samoczynnym jest wyraznie napisane:
Tylko czy jest w stanie to zauważyć/wykryć... Ślady rozcinania mogą w sumie oznaczać naprawianie...
W Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach na stronie 25 w punkcie 10.3 odnośnie kontroli zadymienia spalin silnika o zapłonie samoczynnym jest wyraznie napisane:
Więc nie jest problem tylko z zadymieniem... jeśli diagnosta zauważy brak filtra nie powinien podbijać dowodu...1. Przekroczenie wartości zadymienia spalin pojazdu...
2. Brak lub uszkodzyny filtr cząstek stałech, jeśli jest wymagany.
Tylko czy jest w stanie to zauważyć/wykryć... Ślady rozcinania mogą w sumie oznaczać naprawianie...
-
heko
..tak dla ochłody
....do tej pory wszystkie "wycięte" przeszły przeglądy....a DPF jeśli rozcinamy, to tak aby to było niezauważalne przy oględzinach, no chyba że diagnosta go zdemontuje
...tak naprawdę jedynym powodem ew. dymienia, będzie jakaś niesprawność ...egr...nieszczelność ukł. dolotowego...uszk. ukł. wtryskowego i jeśli dpf jest na miejscu to wywali błędy zapychającego się filtra...jeśli go niema, będzie to zauważalne i łatwiejsze do zdiagnozowania
...tak naprawdę jedynym powodem ew. dymienia, będzie jakaś niesprawność ...egr...nieszczelność ukł. dolotowego...uszk. ukł. wtryskowego i jeśli dpf jest na miejscu to wywali błędy zapychającego się filtra...jeśli go niema, będzie to zauważalne i łatwiejsze do zdiagnozowania