Wymiana, naprawa CIM

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
piotrek80821

#121 Post autor: piotrek80821 »

Witam. Panowie i Panie z racji tej iż mój cim również przestał działać poprawnie(przy trąbieniu podgłaśniał radio, nie działały przyciski z kierownicy itp.) postanowiłem rozebrać i polutować CIM. Zafira B 2008r.
Efekt, działa już ponad 2 m-ce. Lutowałem tylko styki kostek. Nie warto od razu kupowac nowego CIM.(nie trzeba op-coma pod warunkiem że nie przesuniecie blaszek od konta skrętu kierownicy.) Co prawda przez 1 dzień zdejmowałem poduszkę powietrzną ponieważ powypadały zapinki ale później naprawdę nie ma nic trudnego w naprawie CIM. Pozdrawiam
Janek3311

#122 Post autor: Janek3311 »

maciekwaw pisze:Koledzy proszę o polecenie mi na terenie woj. Mazowieckiego kogoś kto naprawdę zna się na programowaniu i naprawie usterek w zafirze.
Jeśli ASO to które wawa / Płock i okolice.
No dobra ale o co Ci konkretnie chodzi ?? Jakie masz usterki ??
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 20:08 przez Janek3311, łącznie zmieniany 1 raz.
maciekwaw

#123 Post autor: maciekwaw »

Po wymianie CIM auto umarło.nie ma pracy rozrusznika.robiłem peawie wszusyko jak i sprawdzałem.2 tydz auto stoi.
MarcinGolf3

#124 Post autor: MarcinGolf3 »

Witam kolego odezwij sie do kolegi miałczyk76 z tego fotum nr512956438 on ci to zaprogramuje.
maciekwaw

#125 Post autor: maciekwaw »

Po wyedalowaniu błędy 60130, 0970, 161450, 161600
MarcinGolf3

#126 Post autor: MarcinGolf3 »

Kolego opis co robiłes z tym cim po co go wymieniałes czy wszystko jest zaprogramowane cim jest nowy czy z inego auta.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#127 Post autor: Zdenek2007 »

maciekwaw pisze:Po wymianie CIM auto umarło.nie ma pracy rozrusznika.robiłem peawie wszusyko jak i sprawdzałem.2 tydz auto stoi.
Podejrzewam problem z immobilizerem.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#128 Post autor: drahe »

maciekwaw pisze:Po wymianie CIM auto umarło.nie ma pracy rozrusznika.robiłem peawie wszusyko jak i sprawdzałem.2 tydz auto stoi.
Nie zaprogramowałeś CIMa do końca lub niezgodnie z procedurą.Odezwij się do Miałczyka postawi auto na nogi w minutę :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
marwin

#129 Post autor: marwin »

Witam podepnę się do tematu CIM, a mianowicie zaczęło się od wadliwej pracy wycieraczek i przełącznika kierunkowskazów dużo poczytałem i po podpięciu opcom-a wyszły błędy związane z CIM-em postanowiłem dobrać się do dziada:) wyjąłem poprawiłem luty złożyłem i wyżej wymienione usterki znikły i wszystko by było pięknie tylko teraz nie odbija mi kierunkowskaz i wywala błąd " nie skalibrowany czujnik kata skrętu" oczywiście próbowałem przez opcom-a kalibrować ale nie daje rady:( jeśli ktoś ma doświadczenia jak to zrobić albo może coś źle poskładałem to proszę o pomoc podpowiedz:) Pozdrawiam Mariusz.
Flora

#130 Post autor: Flora »

Po rozłożeniu i poprawnym złożeniu kalibracja nie jest konieczna, więc coś przestawiłeś. Na wcześniejszych stronach jest informacja jak powinny być ustawione koła zębate i tarcza.

Kierunkowskazy nie odbijają właśnie przez brak kalibracji. Ustawia się to po uruchomieniu funkcji OP-COMem - trzeba kręcić kierownicą w skrajne położenia, ale nie każda wersja OP-COMa sobie z tym radzi.
marwin

#131 Post autor: marwin »

Dzięki wielkie za podpowiedź, możesz mi podrzucić gdzie był opis ustawienia tarczy nie mogę tego znaleźć? dzięki wielkie z góry.
marwin

#132 Post autor: marwin »

Witam, i po naprawie udało mi się przelutować wszystkie styki, skalibrować CIM-a i jak narazie wszystko działa błędów brak :lol:
drahe
Mieszkaniec
Model:

#133 Post autor: drahe »

Flora pisze: Ustawia się to po uruchomieniu funkcji OP-COMem - trzeba kręcić kierownicą w skrajne położenia, ale nie każda wersja OP-COMa sobie z tym radzi.
Tym sposobem żadna sobie nie radzi :D
Koła na wprost klikamy aktywuj kalibrację i po kilkunastu sekundach zrobione :)
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Flora

#134 Post autor: Flora »

Potrzebuję listy numerów modułów CIM do ZB z odbiornikiem radiowym na częstotliwość 433MHz. W EPC Online jest tylko 93183451. Wiem, że jest tego znacznie więcej,, bo sam mam 13236784, a właśnie poszukuję jakiegoś zamiennika.

------------

13276153
13236783 ??
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 23:54 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#135 Post autor: Bodek »

W Katalogu jest tylko tyle:

Obrazek
Flora pisze:..... Wiem, że jest tego znacznie więcej,, bo sam mam 13236784, a właśnie poszukuję jakiegoś zamiennika.

13276153
13236783 ??
Prawdopodobnie są to stare numery tej samej części - pytałem o to kiedyś w ASO: odpowiedzieli, że numery zmieniają się co pewien czas, ale jest to dalej ta sama część.

Nie mam starego katalogu, więc nie mam możliwości weryfikacji czy tak na pewno jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”