teraz mogę tylko dodać że przy wymianie pompy lepiej kupić od Alfy (ten sam silnik) ponieważ nasza jest z plastikową turbiną a ta z alfy ma metalową ...
Rozrząd do silników 1.9 CDTI 120_ 150 KM
-
Aston
-
zbigor
IMHO jeden pies. W fabryce założyli mi fiatowską pompe z plastikową turbiną. Doturlała sie do wymiany bez żadnych przeszkód. Zamiennik też kupiłem z plastikiem.Aston pisze:dzięki za info![]()
teraz mogę tylko dodać że przy wymianie pompy lepiej kupić od Alfy (ten sam silnik) ponieważ nasza jest z plastikową turbiną a ta z alfy ma metalową ...
btw
przepłaciłeś czy nie? Ceny które podałem są z Auto Experta i Auto Białołęka.
-
Aston
Hmmm no nie wiem czy przepłaciłem dałem 100
ale sam zmieniałem jak wcześniej pisałem no prawie sam 100 była w ramach rekompensaty za naukę (z dobrej woli dałem) ale teraz wiem ile zaoszczędziłem ... A tak na marginesie jak ktoś chętny to kumpel - mechanik daje ofa dla członków klubu (Tarczyn koło Warszawy)
polecam bo naprawdę fachowiec jeśli chodzi o mechanikę i naprawy szczegóły na pw ceny ma dobre a najważniejsze że wie co robi.
-
JaGoDkA
-
Anony Mous
-
JaGoDkA
Totalny ZONK!kaliope pisze: pasek, wymienia się go
Dalabym reke uciac ze w dieslach jest lancuch!
No nic... dzwonie jutro do mechanika w celu dodania do listy robot wymiane paska!!!
[ Dodano: Nie Kwi 17, 2011 22:37 ]
No to jeszcze jendo pytanie
W Zafirce A, DTI, rok produkcji 2000 jest tez pasek? Czy moze tam jest lancuch?
-
Anony Mous
-
zbigor
-
JaGoDkA
A ja przez 4 dni (od odebrania autka) zylam w nieswiadomoscizbigor pisze:Zgadza się ale nie we wszystkich
Jutro dzwonie do serwisu zeby do listy dolozyli wymiane paska.
A paski to sa jakies markowe i mniej markowe? Chodzi mi o to czy polecacie jakies konkretne modele? Nie znam sie kompletnie na tym...
Narazie przerabiam temat klockow i tarcz hamulcowych... ale to w innym temacie bede sie pytac
A tak pozatym to czekam na nowe buty dla Sofi, terminal Op Com i wtedy porobie kilka zdjatek
Mam nadzieje, ze Sofia A sie nie obrazi za wymiane na nowszy model i dojedzie w czwartek do Polski...
-
zbigor
Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankęJaGoDkA pisze:A ja przez 4 dni (od odebrania autka) zylam w nieswiadomosci
Jutro dzwonie do serwisu zeby do listy dolozyli wymiane paska.
Wymienia się pasek z rolkami , napinaczem i pompą wody.
Inaczej to nie ma sensu bo pasek nie strzela sam z siebie tylko dlatego że jest niszczony przez któryś z współpracujących elementów. Polecam paski Contitech, Gates, Dayco.
Co do rolki i napinacza to INA,SKF, Litens, Dayco, Ruville, Pompy wody DOLZ, SKF.
Oczywiście również części oryginalne kupione w salonie Opla lub Fiata. Fiatowskie powinny być nawet tańsze
-
JaGoDkA
Dziekizbigor pisze:Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankę
Ze lepiej wymienic komplet juz wyczytalam
A czesci wole kupic sama.. bo pozniej nie wiem co mi w autko laduja...
Dzieki za info
-
zbigor
Ma I to duże bo pasek do silnika Z19DTHczyli 16zaworowego 150KM ma bodajże 9 ząbków wiecej.JaGoDkA pisze:a ja potrzebuje do 150 Ps... chyba ze to nie ma az takiego znaczenia...
np taki powinien być OK http://allegro.pl/rozrzad-pompa-opel-ve ... 11925.html
albo taki: http://allegro.pl/rozrzad-pompa-0pel-ve ... 18581.html
-
JaGoDkA
Dzieki za linkizbigor pisze:np taki powinien być OK http://allegro.pl/rozrzad...1518211925.html
albo taki: http://allegro.pl/rozrzad...1534618581.html
Tam nigdzie nie pisze ze pasuje do Zafiry i dlatego nie bralam tego pod uwage
Jutro bede dzwonic i bede sie dopytywac czy na 100% pasuje do mojego autka...
Jeszcze raz dzieki wielki za pomoc
[ Dodano: Pon Kwi 18, 2011 08:39 ]
To jeszcze prosze o odpowiedz na jedno pytaniezbigor pisze:Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankę
Jak juz wymieniam ten pasek rozrzadu to pasowaloby wymienic tez simeringi walka rozrzadu?
Musze to dokupic osobno?
Polecacie cos?
-
Nidhogg
A na jakiej podstawie myślisz Gates jest lepszy od tych innych? A swoją drogą kolega wyżej ma na myśli też pasek Dayco teflonowy wzmacniany tak więc porządny pasek. Ostatnio otwierałem oryginalny rozrząd do VW Pasata B5 1.9 TDI 115KM AJM i tam właśnie był ten pasek. Zresztą często we fiatach w oryginale sa te paski. Oczywiście nie uważam, że Gates to złą firma ale wywyższanie tej firmy jest trochę przesadzone.Woytas pisze:wg. mnie tylko Gates. nawet Conti się nie umywa.piorun pisze:który najlepszy Gates'a czy Dayco ?
P.S. imho Conti jest również lepszą firmą od Gatesa. Paski wieloklinowe przykładowo mają minimalnie bardziej kulturalną i ciższą pracę zdaniem mnie i wielu mechaników z którymi rozmawiałem.
-
zbigor
Też tak uwazam . W Astrze G miałem Conti fabrycznie wstawiony tylko ze znaczkami GMNidhogg pisze: imho Conti jest również lepszą firmą od Gatesa.
Po aferze z podróbkami Gatesa nie dotykam tej firmy mimo że jest markowa. Do 1.9 CDTI kupiłem Conti mimo że był dużo droższy. Dayco też jest OK. W 1.9 miałem napinacz Dayco montowany fabrycznie