Rozrząd do silników 1.9 CDTI 120_ 150 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Aston

#121 Post autor: Aston »

dzięki za info :)

teraz mogę tylko dodać że przy wymianie pompy lepiej kupić od Alfy (ten sam silnik) ponieważ nasza jest z plastikową turbiną a ta z alfy ma metalową ...
zbigor

#122 Post autor: zbigor »

Aston pisze:dzięki za info :)

teraz mogę tylko dodać że przy wymianie pompy lepiej kupić od Alfy (ten sam silnik) ponieważ nasza jest z plastikową turbiną a ta z alfy ma metalową ...
IMHO jeden pies. W fabryce założyli mi fiatowską pompe z plastikową turbiną. Doturlała sie do wymiany bez żadnych przeszkód. Zamiennik też kupiłem z plastikiem.
btw
przepłaciłeś czy nie? Ceny które podałem są z Auto Experta i Auto Białołęka.
Aston

#123 Post autor: Aston »

Hmmm no nie wiem czy przepłaciłem dałem 100 :) ale sam zmieniałem jak wcześniej pisałem no prawie sam 100 była w ramach rekompensaty za naukę (z dobrej woli dałem) ale teraz wiem ile zaoszczędziłem ... A tak na marginesie jak ktoś chętny to kumpel - mechanik daje ofa dla członków klubu (Tarczyn koło Warszawy) :) polecam bo naprawdę fachowiec jeśli chodzi o mechanikę i naprawy szczegóły na pw ceny ma dobre a najważniejsze że wie co robi.
JaGoDkA

#124 Post autor: JaGoDkA »

Czesc,

Dla pewnosci :) sie zapytam..

Bo tak mnie sasiedzi zbalamucili ze zaczelam watpic :)

W Zafirce B ktora mam (1,9 CDTI, 150 PS) jest lancuch rozrzadu czy pasek?

I czy lancuch sie wymienia?

Wybaczcie kobiecie takie pytania :)

Aha.. ja obstawiam lancuch :)
Anony Mous

#125 Post autor: Anony Mous »

JaGoDkA pisze:Czesc,

Dla pewnosci :) sie zapytam..

Bo tak mnie sasiedzi zbalamucili ze zaczelam watpic :)

W Zafirce B ktora mam (1,9 CDTI, 150 PS) jest lancuch rozrzadu czy pasek?

I czy lancuch sie wymienia?

Wybaczcie kobiecie takie pytania :)
pasek, wymienia się go
JaGoDkA

#126 Post autor: JaGoDkA »

kaliope pisze: pasek, wymienia się go
Totalny ZONK!

Dalabym reke uciac ze w dieslach jest lancuch!
No nic... dzwonie jutro do mechanika w celu dodania do listy robot wymiane paska!!!

[ Dodano: Nie Kwi 17, 2011 22:37 ]
No to jeszcze jendo pytanie :)

W Zafirce A, DTI, rok produkcji 2000 jest tez pasek? Czy moze tam jest lancuch?
Anony Mous

#127 Post autor: Anony Mous »

JaGoDkA pisze: W Zafirce A, DTI, rok produkcji 2000 jest tez pasek? Czy moze tam jest lancuch?
według mojej wiedzy łańcuch
zbigor

#128 Post autor: zbigor »

JaGoDkA pisze:W Zafirce A, DTI, rok produkcji 2000 jest tez pasek? Czy moze tam jest lancuch?
Łańcuch :)
JaGoDkA pisze:Dalabym reke uciac ze w dieslach jest lancuch!
Zgadza się ale nie we wszystkich :)
JaGoDkA

#129 Post autor: JaGoDkA »

zbigor pisze:Zgadza się ale nie we wszystkich :)
A ja przez 4 dni (od odebrania autka) zylam w nieswiadomosci :/

Jutro dzwonie do serwisu zeby do listy dolozyli wymiane paska.

A paski to sa jakies markowe i mniej markowe? Chodzi mi o to czy polecacie jakies konkretne modele? Nie znam sie kompletnie na tym...
Narazie przerabiam temat klockow i tarcz hamulcowych... ale to w innym temacie bede sie pytac :)

A tak pozatym to czekam na nowe buty dla Sofi, terminal Op Com i wtedy porobie kilka zdjatek :) swojego nowego cuda :)
Mam nadzieje, ze Sofia A sie nie obrazi za wymiane na nowszy model i dojedzie w czwartek do Polski...
zbigor

#130 Post autor: zbigor »

JaGoDkA pisze:A ja przez 4 dni (od odebrania autka) zylam w nieswiadomosci
Jutro dzwonie do serwisu zeby do listy dolozyli wymiane paska.
Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankę :)
Wymienia się pasek z rolkami , napinaczem i pompą wody.
Inaczej to nie ma sensu bo pasek nie strzela sam z siebie tylko dlatego że jest niszczony przez któryś z współpracujących elementów. Polecam paski Contitech, Gates, Dayco.
Co do rolki i napinacza to INA,SKF, Litens, Dayco, Ruville, Pompy wody DOLZ, SKF.
Oczywiście również części oryginalne kupione w salonie Opla lub Fiata. Fiatowskie powinny być nawet tańsze
JaGoDkA

#131 Post autor: JaGoDkA »

zbigor pisze:Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankę :)
Dzieki :) Lepiej pozno niz wcale :)

Ze lepiej wymienic komplet juz wyczytalam :) Wlasnie szukam kompleciku na Allegro, necie ale jak narazie to mi wyswietla dla silniczka 1,9 CDTI ale 120 PS.. a ja potrzebuje do 150 Ps... chyba ze to nie ma az takiego znaczenia...

A czesci wole kupic sama.. bo pozniej nie wiem co mi w autko laduja...

Dzieki za info :)
zbigor

#132 Post autor: zbigor »

JaGoDkA pisze:a ja potrzebuje do 150 Ps... chyba ze to nie ma az takiego znaczenia...
Ma I to duże bo pasek do silnika Z19DTHczyli 16zaworowego 150KM ma bodajże 9 ząbków wiecej.

np taki powinien być OK http://allegro.pl/rozrzad-pompa-opel-ve ... 11925.html

albo taki: http://allegro.pl/rozrzad-pompa-0pel-ve ... 18581.html
JaGoDkA

#133 Post autor: JaGoDkA »

Dzieki za linki :)
Tam nigdzie nie pisze ze pasuje do Zafiry i dlatego nie bralam tego pod uwage :)
Jutro bede dzwonic i bede sie dopytywac czy na 100% pasuje do mojego autka...

Jeszcze raz dzieki wielki za pomoc :)

[ Dodano: Pon Kwi 18, 2011 08:39 ]
zbigor pisze:Hmmm. no to postaram się trochę uświadomić koleżankę :)
To jeszcze prosze o odpowiedz na jedno pytanie :)
Jak juz wymieniam ten pasek rozrzadu to pasowaloby wymienic tez simeringi walka rozrzadu?
Musze to dokupic osobno? :) Bo w tych kompletach wskazanych ze 2 posty wyzej takiego czegos nie ma :)

Polecacie cos? :)
Nidhogg

#134 Post autor: Nidhogg »

Woytas pisze:
piorun pisze:który najlepszy Gates'a czy Dayco ?
wg. mnie tylko Gates. nawet Conti się nie umywa.
A na jakiej podstawie myślisz Gates jest lepszy od tych innych? A swoją drogą kolega wyżej ma na myśli też pasek Dayco teflonowy wzmacniany tak więc porządny pasek. Ostatnio otwierałem oryginalny rozrząd do VW Pasata B5 1.9 TDI 115KM AJM i tam właśnie był ten pasek. Zresztą często we fiatach w oryginale sa te paski. Oczywiście nie uważam, że Gates to złą firma ale wywyższanie tej firmy jest trochę przesadzone.

P.S. imho Conti jest również lepszą firmą od Gatesa. Paski wieloklinowe przykładowo mają minimalnie bardziej kulturalną i ciższą pracę zdaniem mnie i wielu mechaników z którymi rozmawiałem.
zbigor

#135 Post autor: zbigor »

Nidhogg pisze: imho Conti jest również lepszą firmą od Gatesa.
Też tak uwazam . W Astrze G miałem Conti fabrycznie wstawiony tylko ze znaczkami GM
Po aferze z podróbkami Gatesa nie dotykam tej firmy mimo że jest markowa. Do 1.9 CDTI kupiłem Conti mimo że był dużo droższy. Dayco też jest OK. W 1.9 miałem napinacz Dayco montowany fabrycznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”