[A] - Tomzam - 2,0 jeszcze DTL - niebawem 100KM 1999

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#121 Post autor: tomzam »

Skrzynie myje tylko z wierzchu, nic się z nią nie działo, wszystkie biegi wchodzą poprawnie, jest cicha, wymieniam tylko simeringi i olej bo dużo się wylało przy wyjmowaniu. Olej "lotos" w sensie najtańszy jaki będzie, chociaż nie uważam go za najgorszy ale i nie za dobry, wszelkie marketowe "no name" na pewno są gorsze, ale podstawa żywotności silnika to dobry olej wymieniany w porę i dobrej jakości filtr oleju. Rozbierałem silniki jeżdżone na różnych olejach i widać różnice w zużyciu choćby pierścieni czy gładzi cylindrów. W dawniejszych czasach robiłem duże przebiegi i sprawdziłem na sobie różnych producentów i leje to co leje, fordem przejechałem 800k km bez remontu silnika i jeszcze go sprzedałem sprawnego więc mój wybór popiera pewna praktyka.
Co do zafiry to zespół napędowy czeka na połączenie się, na jutro zostało mi założyć sprzęgło, uzbroić sanki w elementy zawieszenia i układ kierowniczy i wszystko wędruje do samochodu. Jest więc szansa że jutro stanie na kołach, może jeszcze nie całkiem skończony ale powinien odpalić.
Obrazek Obrazek

organista15

#122 Post autor: organista15 »

Czyli ten Castrol co kupiłeś Ty uważasz, że nie jest zły ? Nasuwa mi się pytanie czy wiedziałeś mniej więcej na jakich olejach jeździli klienci, którym rozbierałeś silniki ?

Powodzenia w dalszej pracy :)

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#123 Post autor: tomzam »

Mówię głównie o tych którymi ja jeździłem ew. znajomi (nie jestem mechanikiem - raczej hobbystą) a zarżnąłem w życiu kilka silników i parę skrzyń więc było w czym grzebać.

Silnik przytwierdzony do skrzyni, wszystko skręcone i czeka gotowe do montażu na sankach
Obrazek

No i nadszedł ten moment
Silnik, skrzynia, zawieszenie, układ kierowniczy, wszystko razem spięte
Obrazek Obrazek

A że wpadłem w wir pracy to aparat wziąłem w ręce dopiero po wszystkim
Obrazek Obrazek

Poprzykręcać amory, złożyć hamulce, założyć wydech i jedzie zairka w dół, zostanie zrobić porządek pod maską, podłączyć cały osprzęt, chłodzenie, zderzak, maska i gotowe.
Dzisiaj i tak nie skończę bo zostanie mi jeszcze nabicie klimy a zakładam nowy osuszacz i zrobie to przed samym nabijaniem żeby nie nałapał wilgoci, tak więc planowany koniec prac w poniedziałek.

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#124 Post autor: tomzam »

Zawieszenie poskładane, wszystko poskręcane, już prawie wszystko gotowe, ale byłoby za dobrze
Obrazek Obrazek

W związku z wymianą przewodu hamulcowego, dolałem płynu, założyłem przewód sprzęgłowy żeby nie uciekał i odkręciłem odpowietrznik niech sobie lecą bąbelki i się odpowietrzy. Wracam po jakimś czasie i widzę że coś kapie spod samochodu - spoko płyn z zacisku, ale kapie z połączenia skrzynia/silnik :/
I właśnie sobie skojarzyłem że chyba nie dokręciłem przewodu sprzęgłowego do wysprzęgnika :oops: i k..a w d..e j...a m.ć pół dnia roboty w piz.... :x
Temat już ogarnąłem i udało się bez wyciągania wszystkiego na wierzch, opuściłem trochę sanki i skrzynia odeszła na tyle żeby włożyć rękę i dokręcić śrubkę, bez wyjmowania półosi nawet się obeszło, ale jestem za to z robotą w tym samym miejscu co po południu a powinien już stać na kołach i dymić z rury, :(

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#125 Post autor: rafant4011 »

lecisz na grubo ;)

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#126 Post autor: fredas »

rafant4011 pisze:lecisz na grubo ;)
mało powiedziane :lol:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#127 Post autor: ojciec polak »

Pogratulować wiedzy i odwagi...

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#128 Post autor: gRZENIU »

tomzam pisze: (nie jestem mechanikiem - raczej hobbystą)
To tym bardziej wielkie :uklon: za świetną prace ... wspaniała fotorelacja, która napewno się przyda komuś odważnemu :lol:

Wielki szacun za wkład pracy i wykonanie :piwo:

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#129 Post autor: tomzam »

Silnik zamontowany, poskręcany w końcu ponownie i odpalił :mrgreen:
na krótko bo bez cieczy i podpiętych wszystkich elementów ale gada
Obrazek Obrazek

Turbo nie podłączone do silnika bo brak przewodów, na szrocie nie mieli wszystkiego, brakuje pomiędzy IC a silnikiem
Obrazek Obrazek

Na tymczasowo założyłem waż z vectry, jest trochę grubszy ale dał się ścisnąć i chwilowo będzie
Obrazek

Płyny zalane, turbo podpięte wszystko podokręcane to można odpalać :)
Obrazek

zapalił bez problemu, bez grzania świec na pół obrotu (oczywiście wcześniej za pierwszym razem nie było tak łatwo - zanim się odpowietrzył itd. trochę minęło)
Obrazek

Silnik chodzi równo i cicho, nie telepie się nie szarpie, płynnie wchodzi na obroty
Obrazek

Silnik sobie chodzi i łapie temp. a ja składam resztę co zostało
W końcu osiągnął temp, otworzył się termostat, wiatrak się nie włączył bo grzebałem akurat przy klimie i wypiąłem wiązkę
Obrazek

Ale po podłączeniu wiatrak się włącza, temp trzyma równo, z rury na początku poleciało trochę sadzy itp. ale to norma, jak się zagrzał to z wydechu czysto, nawet na wyższych obrotach nie dymi - pod obciążeniem pewnie zadymi jak to diesel. Jutro zobaczę jak po nocce będzie to wyglądało.
Na razie jestem zadowolony z pracy silnika, jeszcze nie jeździłem bo zostało podokręcać półosie, odpowietrzyć hamulce i sprzęgło i jeszcze pare drobiazgów, ale jutro... :roll:

organista15

#130 Post autor: organista15 »

Tak gazować zimnego diesla :?: :> :lol:

Nie no, kaaaaawał dobrej roboty :D

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#131 Post autor: tomzam »

organista15 pisze:Tak gazować zimnego diesla :?: :> :lol:
Nie ma strachu - na dworze 30'C więc silnik sam w sobie nie jest zimny, poza tym gazowałem po paru minutach pracy dopiero jak się olej rozlał wszędzie.

Plan na dziś - dokończyć co nieskończone, geometria i nabicie klimy bo w końcu od klimy się zaczęło i ciekawi mnie bardzo czy wszystko działa.
Dziś rano silnik zapalił bardzo ładnie - przeszczep udany - pacjent żyje póki co

Skasowany użytkownik 8511

#132 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Wow :ok:

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#133 Post autor: norris_85 »

:shock:

więcej nie jestem w stanie wydusić

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#134 Post autor: Mat86radom »

Swap udany :ok: teraz pozostaje cieszyć się jazdą :piwo:

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#135 Post autor: tomzam »

Poskładane wszystko oprócz zderzaka i wycieraczek, to musi poczekać bo nie zdążyłem nabić klimy a chce sprawdzić czy nigdzie nie cieknie.
Zbieżność ustawiona i pierwsze kilometry za mną.
Obrazek Obrazek

Zrobiłem pare km i to raczej ostro, czuć większą moc :D
Z silnikiem wszystko OK, nie zaświeca się żaden check, temperatura stoi równiutko, nawet przy ostrym pałowaniu skacze trochę ponad 90 i jak się wiatrak włącza zaraz spada do prawie 90.
Obrazek

Poza tym stała się jeszcze jedna pozytywna rzecz, nie wiem w jaki sposób ale naprawił się wyświetlacz, było na nim kilka czerwonych plamek a została jedna mała :) Kupiłem już nawet drugi ale przyszedł nie taki, więc dobrze że ten się zreperował.
Obrazek Obrazek

Jutro zrobię sobie prezent na dzień dziecka, poskładam do końca i wypad na resztę dnia gdziekolwiek, aby był asfalt i mało fotoradarów :evil:

Jakby ktoś potrzebował to mam do sprzedania, sprawny MID, wszystko ładnie świeci, polskie menu, z diesla ale łatwo to zmienić
Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 maja 2016, 21:44 przez tomzam, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”