[A] Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Grzesiek

#121 Post autor: Grzesiek »

dalbys rade sprwdzic po moim VINie? Musze dorobic drugi kluczyk a gdzies podzialem kody...
jowket

#122 Post autor: jowket »

tEREk pisze:jowket podaj vin sprawdze jaki powinien być kluczyk (częstotliwość)
Bardzo proszę: W0L0TGF75Y2262875
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#123 Post autor: MieHor »

Obrazek
jowket

#124 Post autor: jowket »

Obrazek
powyżej instrukcja - zauważcie że są pewne nieścisłości

Co do mojego VIN (dzięki uprzejmości kolegi MieHor ) i kluczy to czy dobrze już rozumiem że mam:
Obrazek
1) Te piloty się zaprogramują w moim aucie ?
link-433Mhz

2) a te się nie zaprogramują w moim aucie ?
link-433,92Mhz bo właśnie taki kupiłem na allegro :-(

Czy ja dobrze myślę - czy trzeba jeszcze coś TECHEM robić ???
POZDRAWIAM
Szuwarek

#125 Post autor: Szuwarek »

W0LOTGF7512021862

jaka będzie częstotliwość ?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#126 Post autor: MieHor »

Szuwarek, dla Twojego nr VIN jest dokładnie tak samo jak na rys. w moim poście z 6-10. br. - czyli masz f = 433 MHz
Grzesiek

#127 Post autor: Grzesiek »

MieHor czy mozna cos poradzic u mnie? Mam jeden kluczyk (zona zgubila drugi) a kodow nie moge znalezc za cholere ... Nie chce placic ponad £100 za serwis w Oplu...

[ Dodano: Sob Paź 08, 2011 10:02 ]
Moj VIN: W0L0TGF75X2296673
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#128 Post autor: MieHor »

Grzesiek, myślę, że nawet jakbyś kupił nowy oryginał to bez CarPass nikt Ci tego nie zakoduje, ale może się mylę
Grzesiek

#129 Post autor: Grzesiek »

Szukam rozwiazania tego problemu, bo juz paluje sie z tym jakis czas ...
Anony Mous

#130 Post autor: Anony Mous »

Mieciu mnie jak zwykle wyprzedził.

Koledzy @Grzesiek i @Szuwarek klucze pewnie dadzą się zaprogramować ( oczywiście potrzebny Security Code z Car Pass i interfejs Op-Com lub oryginalny Tech2).

Auto po zaprogramowaniu będzie odpalać ale nie będzie się otwierać z pilota tylko po włożeniu kluczyka w zamek.

Niestety nie miałem kluczy 433 i 433,92 na raz w ręce i nie miałem możliwość testów na jednym aucie.

PS.
Żeby zadziałało "przyuczenie" klucza aby otwierał i zamykał drzwi klucz musi być już dodany do auta. Czyli musi auto na nim odpalać.
wojtasek

#131 Post autor: wojtasek »

też kiedyś miałem problemy z rozkodowywaniem się kluczyka rozebrałęm podociskałem poskładałem lutowałęm i działa ok. jak ktoś z poznania lub okolicy będzie miał problem z częstym rozpodowywaniem się kluczyka pomimo wymiany baterii to niech podrzuci i może coś poradzimy tak na 98 % damy radę go poskładać
jowket

#132 Post autor: jowket »

No więc tak:
Nakupiłem tych kluczy ho ho..
Odpalanie auta po przycięciu grota i zaprogramowaniu kości immo bez większych problemów
i działa - natomiast sprawa pilota do centralnego zamka.....:)
Dokupiłem klucza 433Mhz - dokupiłem klucza 433,92Mhz
wcześniej gdy nie wiedziałem o częstotliwości dokupiłem jeszcze jednego,
wszystkie piloty sprawne - bateryjki extra trzymają - piloty pięknie migają
kasuję ich pamięć przez wyjęcie bateryjek nawet na 24h dni etc.etc..
i moje trzy pytania:
1.Czy potwierdzi ktoś na 100 % że da się zaprogramować pilota z innego auta ?
2.Czy trzeba użyć TECHA żeby dograć piloty do pojazdu (nie mylić z kością immo)?
3.Czy piloty z innych aut nadają się tylko do śmieci - jak jak w przypadku kości immo z innych aut ?

POZDRAWIAM
Artur

#133 Post autor: Artur »

Podłącze się z moim pytaniem. Czy po otwarciu kluczyka ten plastikowy element, w którym osadzona jest bateria, powinien być przylutowany do płytki?? U mnie w obu kluczykach "oprawy" baterii nie są przymocowane - może dlatego trzeba często programować kluczyki :/ dzięki za info.
wojtasek

#134 Post autor: wojtasek »

...ten plastik nie może być przylutowany do płytki bo niby jak chcesz plastik do metalu przylutować? ważne by trzymanie baterii było dobrze przymocowane. jak co podjechać do mnie(pw), popatrzymy,zrobimy w razie czego wymienimy co trzeba, zaprogramujemy w stacyjce i powinno śmigać. pozdrawiam
Artur

#135 Post autor: Artur »

wojtasek pisze:...ten plastik nie może być przylutowany do płytki bo niby jak chcesz plastik do metalu przylutować? ważne by trzymanie baterii było dobrze przymocowane. jak co podjechać do mnie(pw), popatrzymy,zrobimy w razie czego wymienimy co trzeba, zaprogramujemy w stacyjce i powinno śmigać. pozdrawiam
Jasne, że plastiku nie da sie przylutować do płytki ale te dwa metalowe styki już by można ;) , nawet chyba w jednym kluczyku tak miałem, bo lut jest jakiś naruszony. W każdym radzie dzięki za rozwianie wątpliwości i chęć pomocy. Jak wpadnę do Mosiny po oponki zimowe to się ewentualnie odezwę na PW. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”