[B] - Wykaz bezpieczników i przekaźników

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
szymku

#121 Post autor: szymku »

Obrazek

Obrazek

Dlaczego pozycja nr 4 jest pusta?
O tyle mnie to zainteresowało, że dziś zmieniałem bezpiecznik spryskiwacza szyb i porównałem schemat z tym na zdjęciu i co mam u siebie.
U mnie też jest puste miejsce. Nr 4 wydaje się potrzebnym (z opisu) bezpiecznikiem.
Ktoś wie o co chodzi?

Szymon
MK3

#122 Post autor: MK3 »

który bezpiecznik odpowiada za radio?
Kaluz

#123 Post autor: Kaluz »

Który bezpiecznik w zafira b od tylnich postojowych i stop, nie świeci prawa strona.
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#124 Post autor: Tazz »

Kaluz pisze: 24 gru 2018, 09:21 Który bezpiecznik w zafira b od tylnich postojowych i stop, nie świeci prawa strona.
W tym temacie odnajdziesz czego potrzebujesz
Ewentualnie może być inny problem o którym jest tu:

viewtopic.php?f=32&t=10866
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Antol

#125 Post autor: Antol »

Witam serdecznie,
czy ktoś z państwa mógłby uzupełnić wykaz bezpieczników i bezpieczników z początku tematu? Szukam przekaźnika odpowiedzialnego za sterowanie sygnałem dźwiękowym. Z góry dziękuje za pomoc.

Ogólnie byłbym wdzięczny za szczegółowy opis samych przekaźników.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2019, 16:23 przez Antol, łącznie zmieniany 1 raz.
Budynio

#126 Post autor: Budynio »

Dołączam się do pytania, nie mam części bezpieczników w skrzynce, a mam problemy z klimatyzacją -cewka i czujnik ciśnienia wymienione, na krótko działa i zastanawiam się czy to mo że być problem z bezpiecznikiem 4 (mam pusty a wsadzony w 3 jak powyżej na zdjęciu) a w bagażniku mam tylko 6 bezpieczników i nie opisanych w tym jeden przepalony. Auto było po dzwonie i zastanawiam się czy coś przy bezpiuecznikach nie było majstrowane. Ktoś pomoże?
TeGies_78

#127 Post autor: TeGies_78 »

Budynio pisze: 28 lut 2019, 17:52 Dołączam się do pytania, nie mam części bezpieczników w skrzynce, a mam problemy z klimatyzacją -cewka i czujnik ciśnienia wymienione, na krótko działa i zastanawiam się czy to mo że być problem z bezpiecznikiem 4 (mam pusty a wsadzony w 3 jak powyżej na zdjęciu) a w bagażniku mam tylko 6 bezpieczników i nie opisanych w tym jeden przepalony. Auto było po dzwonie i zastanawiam się czy coś przy bezpiuecznikach nie było majstrowane. Ktoś pomoże?
Masz klimę auto czy manualną? To samo pytanie do Szymku.
DawidZafiraSwiecie

#128 Post autor: DawidZafiraSwiecie »

Kochani jak wyłączyć ESP nie mam przycisku sport a zafira 1.9 120km może jakiś bezpiecznik trzeba wyciągnąć tylko jaki?
Machu

#129 Post autor: Machu »

Witam, Czy ktoś wie gdzie zlokalizowany jest przekaźnik klaksonu? W skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika nie znalazłem chociaż znajduje się tam bezpiecznik nr 8 (15A) odpowiadający za klakson. Czy jest jeszcze jakieś miejsce z Zafirze B z przekaźnikami oprócz skrzynek w komorze silnika i bagażniku? Moja zafira B: 1.8 140KM rok 2008.
kris0802

#130 Post autor: kris0802 »

Cześć! Jakiś czas temu przestał mi działać wyświetlacz, nawiew, sterowanie z kierownicy w Zafirze B (2006). Elektryk podjął się naprawy i udało się. Od tamtej pory przepala mi się bezpiecznik nr 36, głównie po deszczu. Jak auto obcieknie po włożeniu bezpiecznik nie strzela od razu w rękach, jak to miało miejsce w dni deszczowe. Naprawione zostały wiązki drzwi. Co jeszcze jest podpięte zewnętrznie pod ten bezpiecznik?

Dodano po 23 minutach 28 sekundach:
- Wykaz bezpieczników i przekaźników
TeGies_78 pisze: 01 mar 2019, 11:17
Budynio pisze: 28 lut 2019, 17:52 Dołączam się do pytania, nie mam części bezpieczników w skrzynce, a mam problemy z klimatyzacją -cewka i czujnik ciśnienia wymienione, na krótko działa i zastanawiam się czy to mo że być problem z bezpiecznikiem 4 (mam pusty a wsadzony w 3 jak powyżej na zdjęciu) a w bagażniku mam tylko 6 bezpieczników i nie opisanych w tym jeden przepalony. Auto było po dzwonie i zastanawiam się czy coś przy bezpiuecznikach nie było majstrowane. Ktoś pomoże?

Masz klimę auto czy manualną? To samo pytanie do Szymku.

Miałem podobny problem. Wypinała się kostka od klimatyzacji.
drek19

#131 Post autor: drek19 »

Witam. Pomoże ktoś w zlokalizowaniu przekaźnika od pompy paliwa w zbiorniku.
Silnik a17dtr 1.7 125km
Bezpiecznik nr 24 jest ok, a zasilania brak
Awatar użytkownika
kita
Przeglądacz
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#132 Post autor: kita »

Witajcie mam problem,
Na skrzynce bezpieczników w przedziale bagażnika słyszę jak się włącza i wyłącza przekaźnik (stycznik) dzieje się to czasem jak uruchomię auto lub jak stoję na czerwonym na środku skrzyżowania czasem się przełącza jak karabin maszynowy, czasem co 2-3 sekundy
do czego służy od czego On jest ? pomóżcie
Obrazek
https://zapodaj.net/a1c5863e3a828.jpg.html
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#133 Post autor: Tazz »

To jest chyba moduł do haka, sprawdź czy gniazdo przy haku nie jest zabrudzone/mokre albo nie ma jakiegoś zwarcia
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Awatar użytkownika
Esteban
Świeżak
Imię: Esteban
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#134 Post autor: Esteban »

witam.

mam problem z lokalizacją skrzynki bezpieczników, a konkretnie z bezpiecznikiem odpowiadającym za gniazdo zapalniczki, te pod dźwignią hamulca ręcznego. (zafira B 1,8 2010). z informacji na ten temat dowiedziałem się, że takowa skrzyneczka powinna znajdować się w lewym schowku w bagażniku i ma wyglądać tak jak na rysunku.

u mnie natomiast wygląda tak jak na zdjęciu.

czy ktoś z państwa wie, czy w mojej skrzyneczce jest bezpiecznik od rzeczonego gniazda zapalniczki?
Załączniki
96216221_237444664244082_8027754146394275840_n.jpg
Opel-Zafira-Family-bezpieczniki-bagaznik-wersja-b.jpg
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#135 Post autor: Czesław »

To że inaczej wygląda nie ma znaczenia ,czy w tej którą masz są wszystkie bezpieczniki dobre sprawdziłeś :?:
czesiek_ze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”