Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki
Moderator: Sebu$
robson1801, naprawdę nie trzeba się wysiliać, temat jest przyklejony....trochę inicjatywy z własnej strony
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=wi%B1zka
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=wi%B1zka
Dorzucę swoje trzy grosze do tematu.
Miałem niedziałające sterowanie szyby w lewych tylnych drzwiach.
Zacząłem dochodzenie od sprawdzenia bloku przełączników w drzwiach kierowcy
i w drzwiach lewy tył. Oba bloki w idealnym stanie, działające, sprawdzone multimetrem.
Poszukałem trochę na forum :-) i zabrałem się za sprawdzenie wiązek w gumowych płaszczach.
Najpierw drzwi kierowcy, potem lewy tył - obie wiązki przewodów nienaruszone.
Czyżby padł silnik?
Nie było wyjścia - musiałem zdjąć poszycie drzwi. Nie było ruszane od nowości,
więc trochę się namęczyłem. Kiedy wreszcie zdjąłem poszycie i odkleiłem folię,
jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem to:
Wypięta wtyczka. Dodam, że poszycie i folia wyglądały idealnie, nie nosiły znamion
napraw czy ingerencji. Wtyczka posiada zatrzask więc samoistne wypięcie jest
w zasadzie niemożliwe. Wygląda więc na to, że samochód wyjechał z fabryki
z obluzowaną wtyczką.
Po wpięciu wtyczki wszystko gra :-)
Miałem niedziałające sterowanie szyby w lewych tylnych drzwiach.
Zacząłem dochodzenie od sprawdzenia bloku przełączników w drzwiach kierowcy
i w drzwiach lewy tył. Oba bloki w idealnym stanie, działające, sprawdzone multimetrem.
Poszukałem trochę na forum :-) i zabrałem się za sprawdzenie wiązek w gumowych płaszczach.
Najpierw drzwi kierowcy, potem lewy tył - obie wiązki przewodów nienaruszone.
Czyżby padł silnik?
Nie było wyjścia - musiałem zdjąć poszycie drzwi. Nie było ruszane od nowości,
więc trochę się namęczyłem. Kiedy wreszcie zdjąłem poszycie i odkleiłem folię,
jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem to:
Wypięta wtyczka. Dodam, że poszycie i folia wyglądały idealnie, nie nosiły znamion
napraw czy ingerencji. Wtyczka posiada zatrzask więc samoistne wypięcie jest
w zasadzie niemożliwe. Wygląda więc na to, że samochód wyjechał z fabryki
z obluzowaną wtyczką.
Po wpięciu wtyczki wszystko gra :-)
Witam,
Zauważyłem, że w moim aucie za kierowcą w drzwiach nie jest podświetlony przycisk otwierania/zamykanie szyby. Okazało się, że ten przycisk nie działa (hmm a działał bez zarzutu). Otworzyć i zamknąć mogę tą szybę będąc na miejscu kierowcy gdzyż tam jest sterowanie do wszystkich szyb.
Co o tym sądzicie? Co możę być tego przyczyną? Gdzie powinienem najpierw sprawdzić?
Zauważyłem, że w moim aucie za kierowcą w drzwiach nie jest podświetlony przycisk otwierania/zamykanie szyby. Okazało się, że ten przycisk nie działa (hmm a działał bez zarzutu). Otworzyć i zamknąć mogę tą szybę będąc na miejscu kierowcy gdzyż tam jest sterowanie do wszystkich szyb.
Co o tym sądzicie? Co możę być tego przyczyną? Gdzie powinienem najpierw sprawdzić?
w pozostałych drzwiach działają. Jeśłi to byłaby wtyczka to chyba też nie powinny działać sterując od kierowcy (dobrze mówię?)
[ Dodano: Wto Gru 06, 2011 07:19 ]
Witam,
Dziękuje moderatorom za przeniesienie tego wątku w odpowiednie miejsce
z tego co na szybko sprawdziłem to najprawdopodobniej ma słaby styk u dołu drzwi bo gdy docisnałem to przez jakis czas było połączenie. Ale nie wiem jak bardzo powinienem docisnąć 9a może jak go wciągnąć ) bo nie chce sie zatrzasnąc ten styk. Nie wiem czy trzeba może gdzies podważyć? - jak wyciągnąć ten styk w drzwiach u dołu (wystraczy użyć wiekszej siły czy należy gdzieś nacisnąć-podważyć?
[ Dodano: Wto Gru 06, 2011 07:19 ]
Witam,
Dziękuje moderatorom za przeniesienie tego wątku w odpowiednie miejsce
z tego co na szybko sprawdziłem to najprawdopodobniej ma słaby styk u dołu drzwi bo gdy docisnałem to przez jakis czas było połączenie. Ale nie wiem jak bardzo powinienem docisnąć 9a może jak go wciągnąć ) bo nie chce sie zatrzasnąc ten styk. Nie wiem czy trzeba może gdzies podważyć? - jak wyciągnąć ten styk w drzwiach u dołu (wystraczy użyć wiekszej siły czy należy gdzieś nacisnąć-podważyć?
Witam i mam zagadkę
gdy radio wyłączone jest OK ale jak włączam radio to często odsuwa się tylna prawa szyba a jeśli nawet nie odsunie się to i tak podczas jazdy (drgania) odsuwa się szyba.
Nie wiem gdzie zacząć szukać a już zaczyna mnie to drażnić
Dodam że te objawy zaczęły się od momentu kiedy przestało działać opuszczanie tej szyby ze sterownika kierowcy bo w tylnych drzwiach działa normalnie.
gdy radio wyłączone jest OK ale jak włączam radio to często odsuwa się tylna prawa szyba a jeśli nawet nie odsunie się to i tak podczas jazdy (drgania) odsuwa się szyba.
Nie wiem gdzie zacząć szukać a już zaczyna mnie to drażnić
Dodam że te objawy zaczęły się od momentu kiedy przestało działać opuszczanie tej szyby ze sterownika kierowcy bo w tylnych drzwiach działa normalnie.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
We wszystkich Zafirach jest miejsce na głośniki w tylnych drzwiach a nie spotkałem jeszcze Zośki która by nie miała tam głośników.Nawet jak nie masz głośników to jest instalacja od nich która jeżeli jest uszkodzona to może płatać figle.Sprawdź czy nie masz uszkodzonej wiązki która wychodzi z progu do drzwi tylnych..
Witam.
Czym może być spowodowane to że w tyłu w prawych drzwiach szyba mi się sama nie zamyka a przód i lewy tył działa ? Brak stałego plusa ? Czy to jest jakoś inaczej rozwiązane ?
Czym może być spowodowane to że w tyłu w prawych drzwiach szyba mi się sama nie zamyka a przód i lewy tył działa ? Brak stałego plusa ? Czy to jest jakoś inaczej rozwiązane ?
Wszystkie od początku musiałem programować jak wymieniałem rozrząd (odpięty akumulator). 3 dało radę bez problemu a czwarta... Nic Nie wiem czy dobrze to robię ale zazwyczaj wystarczyło zjechać na sam dół i wjechać z powrotem do góry. Dodam że w tych drzwiach poprzedni właściciel naprawiał wiązkę więc może któryś przewód jest jeszcze przerwany.