Celius: Jest popyt na takie usługi więc dlaczego takich nie prowadzić ?
Na alkohol też jest popyt i trzeba znać prawne ograniczenia sprzedaży.
Od razu zaznaczam, że nie jestem fachowcem z dziedziny badan technicznych, natomiast "obracam się" odrobinę w przepisach.
Otóż normy emisji spalin określa w Polsce Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32 poz. 262 z późn. zm.). Określono je w załączniku nr 2: POZIOMY EMISJI ZANIECZYSZCZEŃ GAZOWYCH I WSPÓŁCZYNNIKA NADMIARU POWIETRZA
Nasze Zafiry mieszczą się w kategorii ostatniej - dla aut najmłodszych - tj. zarejestrowanych po raz pierwszy po 1 maja 2004 r. To już zasadniczo przesądza sprawę* (o czym niżej), ale idziemy dalej. Wg. ww. załącznika normy dla naszych aut to: 0,3 (bieg jałowy) i 0,2 (2000-3000 rpm) zawartości CO w % objętości spalin. Wyczytałem na innych forach, że przed wycięciem DPF nasze diesle emitują tlenek węgla na poziomie ok. 02, a po wycięciu - około 0,3.
Zatem po pierwsze: ZB jest w tej samej tabeli co np. ZA nie posiadająca DPF-a, po drugie - analizator ani dymomierz nie jest w stanie ujawnić wielu uszkodzeń układu oczyszczania spalin w nowoczesnych autach (chodzi o DPF).
Wyczytałem także, iż są urządzenia umożliwiające zmierzenie (a właściwie zważenie) wydobywających się z układu wydechowego cząstek stałych. Sadze są przechwytywane, a następnie ważone. Niemniej jednak urządzeniami takimi nie dysponują nasi diagności.
Stąd więc - moim zdaniem - po usunięciu DPF spełniamy normy polskie, natomiast nie spełniamy norm EURO4. Niewykluczone więc, że niemieccy kierowcy po wyrwaniu "chwasta" nie otrzymają badań AU, aczkolwiek tutaj mogę się mylić.
* W Zafirach o ile mi wiadomo filtr DPF stosowano od 2005 roku, przy czym w ZB nie we wszystkich egzemplarzach. Stąd wniosek, że skoro polskie normy dopuszczają auta starsze, bez tego filtra już fabrycznie, to dopuszczają też samochody młodsze, z filtrem wyciętym (przy zastosowaniu wnioskowania a maiori ad minus)
Wreszcie jakieś konkrety

(przydło by się jeszcze źródło

)
Może spróbujmy wspólnie podumować pewne poruszone kwestie, bo temat wydaje się nie mieć końca:
1) Usunięcie filtra DPF jest legalne.
2) Auto bez filtra może nie przejść przeglądu w przypadku wykrycia niesprawnego (lub braku) filtra. Wówczas montujemy filtr i auto przechodzi przegląd.
3) Auto bez DPF spełnia polskie przepisy dot. emisji spalin.
4) ...