Światła tył - usterki w działaniu.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Jeszcze mi się nasuwa jedna rzeczy, czy system kontroli żarówek nie płata figli.. Może magiczne odłączenie klemy by pomogło ale odpinając kleme i tak bym zajrzał do tych wtyczek przy REC-u jak pisałem wyżej
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
U mnie ostatnio przez miesiąc był błąd od tylnego przeciwmgielnego. Jak odpaliłem auto to błąd wyskakiwał a światło z tyłu po włączeniu normalnie działało. Zebrałem się i wyczyściłem złącze od lampy kontaktem i jest cisza. Tylnymi światłami steruje oczywiście REC. Oby ta woda w lampach nie uszkodziła Ci RECa. Możesz podłączyć opcoma I zobaczyć czy nie ma innych błędów
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jutro zabieram sie za diagnostyke i kontakt. Jezeli REC mialby pasc to mam jeszcze drugi. Ale bez alarmu. Zobaczymy co to tam sie podzialo...
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Tak jak pisał Tazz. Zajrzałem do RECa i okazało się że kostka od tylnych świateł jest cała zaśniedziała:
Przeleciałem kostkę ( jak i pozostałe) kontakt sprayem i wszystko wróciło do normy.
Dziwne, że dostałą się tam woda... Musiała przedostać się w izolacji i dopłynęło aż do kostki no bo skąd tam by się woda wzięła.
Przeleciałem kostkę ( jak i pozostałe) kontakt sprayem i wszystko wróciło do normy.
Dziwne, że dostałą się tam woda... Musiała przedostać się w izolacji i dopłynęło aż do kostki no bo skąd tam by się woda wzięła.
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Panowie taki problem dziś znajomy jechał za mną i mówił że gdy się stóp świeci to miga podświetlenie tablicy. Mam tam założenie ledy , wszystko działa i świeci a gdy niciane stop to podświetlenie tablicy mruga.
Takie pytanie czy w ledach pozycji też trzeba zakleić bieguny ?
Z góry dziękuję
Panowie taki problem dziś znajomy jechał za mną i mówił że gdy się stóp świeci to miga podświetlenie tablicy. Mam tam założenie ledy , wszystko działa i świeci a gdy niciane stop to podświetlenie tablicy mruga.
Takie pytanie czy w ledach pozycji też trzeba zakleić bieguny ?
Z góry dziękuję
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Wywaliłem led, wsiadziłem zwykłe żarówki w lampach przeczyścilem styki i na razie jest ok chyba coś z tymi ledami nie halo ;/
Otwórz klapę i zdemontuj ten plastik nad szybą, tam gdzie znajduje sie trzecie światło. On jest na takie blaszki bodajże. Wtedy będziesz mógł dokładnie zdemontować to światło.
-
- Przeglądacz
- Auto: Zafira B 2.0 Turbo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Piszę tutaj, bo nie chce zakładać nowego wątku. Chciałem uruchomić tryb świateł dziennych i OPCOMem w przednich włączyłem program 5. Mam czujnik deszczu i światła. W tylnych niezależnie, czy dam 5 czy 1, to jesli w trybie ATUO włączą się wszystkie światła (łącznie z tyłem), to tył po zgaszeniu samochodu nadal się świeci - razem z podświetlaniem tablicy. Spotkał się ktoś z czymś takim?
W pierwszej kolejności chciał mi to ustawić elektryk, ale rozłożył ręce. Kupiłem więc interfejs i robiąc przeróżne konfiguracje nie jestem w stanie dojść do ładu. Czy może być coś nie tak z REC? Może jest z innego samochodu? Gdzie szukać przyczyny...?
W pierwszej kolejności chciał mi to ustawić elektryk, ale rozłożył ręce. Kupiłem więc interfejs i robiąc przeróżne konfiguracje nie jestem w stanie dojść do ładu. Czy może być coś nie tak z REC? Może jest z innego samochodu? Gdzie szukać przyczyny...?
-
- Bywalec
- Auto: Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tył i przód programuje się osobnociawron pisze: ↑21 lut 2019, 13:35 Piszę tutaj, bo nie chce zakładać nowego wątku. Chciałem uruchomić tryb świateł dziennych i OPCOMem w przednich włączyłem program 5. Mam czujnik deszczu i światła. W tylnych niezależnie, czy dam 5 czy 1, to jesli w trybie ATUO włączą się wszystkie światła (łącznie z tyłem), to tył po zgaszeniu samochodu nadal się świeci - razem z podświetlaniem tablicy. Spotkał się ktoś z czymś takim?
-
- Przeglądacz
- Auto: Zafira B 2.0 Turbo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Wiem o tym, dzisiaj będę miał moduł REC z pinem. Zapnę go i zobaczymy, czy wszystko ruszy.Morfi_pl pisze: ↑23 lut 2019, 13:52Tył i przód programuje się osobnociawron pisze: ↑21 lut 2019, 13:35 Piszę tutaj, bo nie chce zakładać nowego wątku. Chciałem uruchomić tryb świateł dziennych i OPCOMem w przednich włączyłem program 5. Mam czujnik deszczu i światła. W tylnych niezależnie, czy dam 5 czy 1, to jesli w trybie ATUO włączą się wszystkie światła (łącznie z tyłem), to tył po zgaszeniu samochodu nadal się świeci - razem z podświetlaniem tablicy. Spotkał się ktoś z czymś takim?