sterowanie z kierownicy
-
Piasek
-
Flora
-
Flora
-
Piasek
-
kylu
to że pokazujesz obdartą rolkę biorcy o niczym nie świadczy, pokaż mi nieciągniętą ta gumową cześć z biorcy i przyklejoną na rolkę dawcyFlora pisze:Stwierdzeniem, że "się nie da" ciężko jest osiągnąć efekty, a w rzeczywistości nie jest to trudna czynność.KIT GTO pisze:ktoś to odkleiłnie sądzę
Obrazek
-
Flora
Trochę to trwało, ale nie miałem dostępu do samochodu.KIT GTO pisze:to że pokazujesz obdartą rolkę biorcy o niczym nie świadczy, pokaż mi nieciągniętą ta gumową cześć z biorcy i przyklejoną na rolkę dawcyFlora pisze:Stwierdzeniem, że "się nie da" ciężko jest osiągnąć efekty, a w rzeczywistości nie jest to trudna czynność.KIT GTO pisze:ktoś to odkleiłnie sądzę
Obrazek

Niestety nie mam żadnej dokumentacji jak wyglądało to wcześniej, ale rolki były wytarte tak mocno, że guma była jedynie w górnej i dolnej części rolki - na środku był wyślizgany plastik. Jak widać na zdjęciach, aktualnie rolka wygląda jak nowa. Na drugim zdjęciu widać boczną krawędź gumowej bieżni, która w Zafirze wygląda inaczej. Widać również odrobinę kleju. Na ostatnim zdjęciu spod gumy wystaje część plastiku, który normalnie jest pokryty gumą w całości.
(Corsa jest dawcą, a Zafira biorcą)
-
Spox5
- Debiutant
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zerknijcie na forum myzafira.ru a dokładniej http://www.myzafira.ru/viewtopic.php?f=71&t=22148 i co Wy na to?
-
ClauveR
Mamy 2016, a temat jak najbardziej nadal aktualny 
Przeszukując internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak wymienić pokrętła od sterowania w kierownicy w Oplu Zafirze B wujek google wysłał mnie między innymi tutaj.
Satysfakcjonującej odpowiedzi tutaj nie znalazłem, ale postanowiłem poszperać po swojej piwnicy/garażu/domu i poszukać czegoś, co się nada na takie rolki.
W szufladzie znalazłem swoją starą kamerkę internetową firmy MODECOM dzięki której mam teraz nowe rolki w kierownicy
Zdjęcia i moje rozwiązanie zamieszczam dla kolejnych osób szukających odpowiedzi - może komuś się przyda takie rozwiązanie -
Koszt nowej kamerki MODECOM to 60 zł
Pozdrav!
P.S. Nie wiem jak z trwałością, bo dopiero je wczoraj założyłem, ale wydają się porządne.

Przeszukując internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak wymienić pokrętła od sterowania w kierownicy w Oplu Zafirze B wujek google wysłał mnie między innymi tutaj.
Satysfakcjonującej odpowiedzi tutaj nie znalazłem, ale postanowiłem poszperać po swojej piwnicy/garażu/domu i poszukać czegoś, co się nada na takie rolki.
W szufladzie znalazłem swoją starą kamerkę internetową firmy MODECOM dzięki której mam teraz nowe rolki w kierownicy
Zdjęcia i moje rozwiązanie zamieszczam dla kolejnych osób szukających odpowiedzi - może komuś się przyda takie rozwiązanie -
Koszt nowej kamerki MODECOM to 60 zł
Pozdrav!
P.S. Nie wiem jak z trwałością, bo dopiero je wczoraj założyłem, ale wydają się porządne.

-
Flora
Wygląda ładnie, ale czy działa? Również zdzierałem u siebie gumki i wklejałem pozyskane z Corsy. Okazało się, że są ułamek milimetra grubsze i rolka się blokowała. Z tego co widać na zdjęciach, Twoja guma z kamerki jest zdecydowanie grubsza i posiada głębsze wpusty. Nie ma problemów z zahaczaniem o krawędź?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 11:55 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ClauveR
Działa przepięknie - jak w salonieFlora pisze:Wygląda ładnie, ale czy działa? Również zdzierałem u siebie gumki i wklejałem pozyskane z Corsy. Okazało się, że są ułamek milimetra grubsze i rolka się blokowała. Z tego co widać na zdjęciach, Twoja guma z kamerki jest zdecydowanie grubsza.
Jest grubsza stąd musiałem troszeczkę samo pokrętło zmniejszyć - tzn wszystkie ząbki w pokrętle ściąłem nożykiem i trochę papierem ściernym zjechałem.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Chcę odnowić kierownicę i potrzebuje info jak zdemontować te srebrne elementy sterowania by nie przeszkadzały. Od spodu kierownicy są jakieś otwory. Co tam trzeba "włożyć"? Imbus? Wkrętak?
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
wampir11111