Problem z DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
EmanBP

#16 Post autor: EmanBP »

Witam

Miałem problem również z DPF, ale zdecydowanie polecam wyrzucenie tego "chwasta" kolega który tego nie zrobił miał problem ze spalaniem.... 14 l i więcej...
_tosiek_

#17 Post autor: _tosiek_ »

nollaan pisze:Witam. Noszę się z zamiarem kupna opla z silnikiem diesla a co za tym idzie myślę o DPF. Proszę, powiedzcie mi czy trasy rzędu 50 km w jedną stronę, trochę po mieście i 50 km w drugą stronę są wystarczające by ten filtr funkcjonował poprawnie?
Tak, zdecydowanie tak.
ZafiraWawa

#18 Post autor: ZafiraWawa »

Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy według Was zmiana biegu ma wpływ na przerwanie procesu wypalania DPF? Chodzi o zmianę z 4 na 5 bieg przy około 90-100km/h. Miałem dziś dziwną sytuacje jechałem na 4 biegu i spalanie było koło 11l/100km, czyli trwało wypalanie, obroty koło 2700. Postanowiłem w pewnym momencie wrzucić 5 bieg, nagle spalanie zeszło do 4l/100km, obroty 2200. Ja następnie znowu wsadziłem 4 bieg spalanie wzrosło, ale tylko do 5l/100km.
Po wszystkim podpiąłem OPCOMA i wyszło, że po spaleniu zapełnienie wynosi 37%.
Zafirę mam dopiero od miesiąca i to moje 3 wypalanie. Pozostałe były na autostradzie.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#19 Post autor: Zdenek2007 »

Nie zaobserwowałem zależności wypalania DPF-a od zmiany biegów, wydaje mi się że nie powinno to mieć wpływu. Może akurat komputer zakończył wypalanie? 37% stan filtra po wypalaniu jest możliwy (ja mam 34%) a jest to spowodowane pozostałościami po wypalaniu czyli popiołem. Nie wiem jaki masz przebieg w autku, ja mam ponad 170 000 km. więc trochę popiołu w filtrze już jest.
ZafiraWawa

#20 Post autor: ZafiraWawa »

U mnie przebieg niecałe 130000km, ale potwierdzone papierami i systemem.
Samochód póki co przeprowadził 161 cykli wypalania.
Czy ten popiół jest jakoś usuwany samoczynnie, czy dopiero płukanie chemiczne go rozpuszcza i usuwa?
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#21 Post autor: Zdenek2007 »

Są firmy które specjalizują się w czyszczenie wkładów filtra z pozostałości spalania, niestety nie wiem jak skuteczny jest ten zabieg.
Przebieg mojej Zośki też jest potwierdzony, filtr wypala się średnio co 150km/trasa mieszana a średnia szybkość z BC top 43km. niestety nie zapamiętałem ilości wypalań, muszę to sprawdzić w OP-Comie
Flora

#22 Post autor: Flora »

Zdenek2007 pisze:Przebieg mojej Zośki też jest potwierdzony, filtr wypala się średnio co 150km/trasa mieszana a średnia szybkość z BC top 43km. niestety nie zapamiętałem ilości wypalań, muszę to sprawdzić w OP-Comie
150 km to trochę mało. U mnie przy jeździe po mieście, w dodatku na krótkich odcinkach, filtr wypala się co 450 km.
ZafiraWawa

#23 Post autor: ZafiraWawa »

U mnie wyszło przy około 400km.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#24 Post autor: Zdenek2007 »

Taka uroda mojej Zośki :) niestety ale ma tak od początku, troszkę inaczej jest w silnikach 1.9 tam DPF jest 3 razy większy.
ZafiraWawa

#25 Post autor: ZafiraWawa »

Ja w swojej mam silnik 1,7CDTi 125KM.
Robert LTM

#26 Post autor: Robert LTM »

150km to faktycznie mało możliwe że ten filtr jest mniejszy ale zaobserwowałem u siebie że jak nalałem raz olej nie do silnika z DPF to włączał się co jakieś 200km teraz to jest dużo więcej 450-500km 80%po mieście
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#27 Post autor: Zdenek2007 »

80% po mieście mało mi mówi, napisz jeszcze jaką masz średnią szybkość z BC.
Znajomy w swojej Zafirze z silnikiem 1.7 ma wypalanie co 350km 50/50 miasto/trasa, ale średnia z BC to 67km/h
_tosiek_

#28 Post autor: _tosiek_ »

W Z19DTH (użytkowanym 70-80% w trasie / 20-30% miasto) filtr wypala się co 800 - 1200 km.
Najmniejszy dystans od wypalenia do wypalenia jaki zaobserwowałem to 650 km.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#29 Post autor: Bodek »

_tosiek_ pisze:W Z19DTH (użytkowanym 70-80% w trasie / 20-30% miasto) filtr wypala się co 800 - 1200 km.
Najmniejszy dystans od wypalenia do wypalenia jaki zaobserwowałem to 650 km.
W Z19.... puszka jest większa i zrobisz więcej km pomiędzy wypaleniami, u mnie wypala się zawsze do 18% - jest nieźle przy przebiegu 185kkm
tomi2k

#30 Post autor: tomi2k »

Witam kolegów możecie mi poradzić co mam zrobić, zaświeciła mi się kontrolka z kluczem , podłączyłem do kompa i wyszło że mam dpf zapchany do połowy, co mogę zrobić? bo niby mechanik mi gada że muszę go ręcznie wyczyścić??
Czy wyjechanie na trasę nic mi nie da??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”