Niestety nie do mnie, sam korzystałem z usług kolegi MieHor-aMusli pisze:rysiaczek!vip,
Jak ci wyśle VIN to będziesz wiedział wszystko o ty autku
jestem tym zainteresowany bo dopiero go kupiłem i chciał bym wiedziec jak najwiecej
[FAQ]wypalanie DPF-u
-
rysiaczek!vippp
-
franki
-
Lorry
Cytując Marki'ego to
W TiS-ie napisane jest na temat procesu wypalania DPF-a cyt:
W jakich warunkach następuje przerwanie/zakończenie trwającego procesu regeneracji?
Odpowiedź: Normalnie po jej pomyślnym ukończeniu, ale także:
a.) Po przekroczeniu maksymalnego czasu regeneracji (20-25 min.).
b.) Jeśli silnik jest wyłączony lub zgasł.
c.) Jeśli silnik pozostaje na biegu jałowym przez dłuższy czas (5-10 min.).
d.) Jeśli czujnik temperatury spalin wykryje temperaturę na poziomie 1000°C.
e.) Jeśli podczas regeneracji zostanie wykryta usterka podzespołów odpowiedzialnych za procesy spalania (układu wtryskowy/dolotowy).
Jeśli regenerację przerwano po jej rozpoczęciu lecz przed osiągnięciem poziomu 50% ukończenia, kontrolka świecy żarowej miga przy kolejnym uruchomieniu silnika (na zimno lub na gorąco), a regeneracja rozpoczyna się ponownie po spełnieniu odpowiednich warunków.
Odnośnie spełnienia odpowiednich warunków aby proces wypalania został zainicjowany
cyt:
Aby możliwa była regeneracja, muszą zostać spełnione następujące warunki.
a.) Silnik pracuje już (od chwili uruchomienia) > 2 minuty.
b.) Obliczone nasycenie > 80%.
c.) Temperatura chłodziwa > 70°C przez co najmniej 2 minuty.
d.) W systemie nie zapisano żadnych usterek dot. filtra DPF.
e.) Przekroczono zdefiniowany próg prędkości pojazdu (np. dla >80% obciążenia: 100 km/h).
W TiS-ie napisane jest na temat procesu wypalania DPF-a cyt:
W jakich warunkach następuje przerwanie/zakończenie trwającego procesu regeneracji?
Odpowiedź: Normalnie po jej pomyślnym ukończeniu, ale także:
a.) Po przekroczeniu maksymalnego czasu regeneracji (20-25 min.).
b.) Jeśli silnik jest wyłączony lub zgasł.
c.) Jeśli silnik pozostaje na biegu jałowym przez dłuższy czas (5-10 min.).
d.) Jeśli czujnik temperatury spalin wykryje temperaturę na poziomie 1000°C.
e.) Jeśli podczas regeneracji zostanie wykryta usterka podzespołów odpowiedzialnych za procesy spalania (układu wtryskowy/dolotowy).
Jeśli regenerację przerwano po jej rozpoczęciu lecz przed osiągnięciem poziomu 50% ukończenia, kontrolka świecy żarowej miga przy kolejnym uruchomieniu silnika (na zimno lub na gorąco), a regeneracja rozpoczyna się ponownie po spełnieniu odpowiednich warunków.
Odnośnie spełnienia odpowiednich warunków aby proces wypalania został zainicjowany
cyt:
Aby możliwa była regeneracja, muszą zostać spełnione następujące warunki.
a.) Silnik pracuje już (od chwili uruchomienia) > 2 minuty.
b.) Obliczone nasycenie > 80%.
c.) Temperatura chłodziwa > 70°C przez co najmniej 2 minuty.
d.) W systemie nie zapisano żadnych usterek dot. filtra DPF.
e.) Przekroczono zdefiniowany próg prędkości pojazdu (np. dla >80% obciążenia: 100 km/h).
-
kicaj
2 czynniki (a w sumie 1) temp katalizatora + temperatura spalin, na tyle wysoka zeby mozna bylo zainicjowac i podtrzymac wypalanie sadzyfranki pisze:A jakie warunki muszą być spełnione podczas jazdy aby doszło do wypalania DPFu? Czy jednym z czynników pozwalających na wypalanie mozę być temperatura cieczy chłodzącej?
-
Lorry
-
kicaj
-
Robert4884
-
gosia
-
kicaj
-
franki
Ważne że się wypalagosia pisze:Tak w sumie.... tylko chciałam zapytać...bo dzisiaj w ASO...sprawdzane nasycenie filtra ....i jest 38%....wypalił się 100km.....wcześniej...więc nie wiem ...czy to jest ok....bo skwitowali to stwierdzeniem...trochę mało........i oczywiście już się martwię.....
-
gosia
Fakt...że głównie po mieście...no i mrozy niestety wróciły.....kicaj pisze:gosia, jezdzisz glownie po miescie, sa mrozy?
...no ja wiem....to masz fajnie...kicaj pisze:ja u siebie kontroluje co ile wypala sie dpf, i czy ten okres sie zmienia...
....no już raz miałam płukanie DPF....więc może już wystarczy....franki pisze:Ważne że się wypala![]()
Dzięki za odzew....
-
kicaj
-
gosia
źle to ujęłam ...i już mnie nie dobijaj....kicaj pisze:???
Chodziło mi o to ,że w kwestii nasycenia...no bo chyba inaczej niż przez podpięcie do kompa nie da się tego sprawdzić.....
-
kicaj