Akcja naprawcza opla - zacieranie się łożysk

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
lechu

#16 Post autor: lechu »

Tak zrozumialem z komunikatu jaki dostalem z ASO. Ze akcja dotyczy tego typu silnikow wysokopreznych (tak napisali). Niestety wcielo mi gdzies tego maila wiec go juz nie wkleje.

[ Dodano: Wto Mar 12, 2013 18:30 ]
A jednak znalazlem: (napisali, ze Zafira B ale z tego co wiem to te silniki tez szly w Astrach IV)

Dotyczy: Samochodu Opel Zafira B, o numerze VIN: XXXXXXXXXXXXXXXX

Szanowni Państwo,

Producent poinformował nas, że w pewnej liczbie samochodów marki Opel Zafira B może wystąpić zacieranie się łożysk wału korbowego. Spowodowane jest to krytyczną wartością lepkości oleju dla tego typu silników wysokoprężnych.

Ponieważ istnieje pewne prawdopodobieństwo, iż może to dotyczyć również Panstwa samochodu, prosimy o skontaktowanie się z najbliższym Autoryzowanym Serwisem samochodów marki Opel i umówienie się na wizytę. W trakcie wizyty zostanie przeprogramowany moduł sterujący silnika (ECM), korzystając z najnowszego oprogramowania.

Wykaz Autoryzowanych Serwisów samochodów marki Opel dostępny jest na naszej stronie internetowej www.opel.pl w zakładce „kontakt”.

Jednocześnie pragniemy poinformować, iż sprawdzenie i ewentualna naprawa powinna potrwać do 1 godziny i będzie wykonana dla Pani bezpłatnie.

Osobą odpowiedzialną z ramienia naszej stacji i oczekującą na kontakt z Państwem jest:

XXXXXXXX XXXXXXX ,numer telefonu XXXXXXXXXXXXXXXX.

W przypadku, gdy sprzedali Państwo w/w samochód, będziemy wdzięczni za udostępnienie nam adresu nowego nabywcy, tak byśmy mogli się z Nim w tej sprawie skontaktować.
Dane można również przesłać do Działu Obsługi Klienta na nasz adres lub za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: polska@gm-customercare.com

Przepraszamy za wszelkie niedogodności z tym związane i oczekujemy na kontakt z Państwa strony.

Z wyrazami szacunku

XXXXX XXXXXXX
juka

#17 Post autor: juka »

Witam! Dostałem to samo pismo, historia wygląda tak 30tyś przebiegu, pierwsza wymiana oleju. 35tyś dostaję pismo o kampanii. W serwisie sprawdzają lepkość oleju, który po przejechaniu 5tyś od wymiany ma 30% sprawności. Praktycznie od nowości można było usłyszeć w silniku specyficzny szum. Przy pierwszym przeglądzie sprawę zbagatelizowano, hałas nasilał się. Przed zakończeniem gwarancji kazałem coś z tym zrobić. W serwisie wymienili mi alternator. Nic to nie dało, auto nadal wyje coraz głośniej. Aktualnie samochód stoi w ASO. Twierdzą, że wydobywający się hałas jest spowodowany wyciekiem oleju z pompy na pasek rozrządu. W aucie zepsuł się klakson, nie zamyka się klapa. :D Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam wszystkich nieszczęśników posiadających opla zafirę! :)
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#18 Post autor: Zdenek2007 »

juka pisze:Witam! Dostałem to samo pismo, historia wygląda tak 30tyś przebiegu, pierwsza wymiana oleju. 35tyś dostaję pismo o kampanii. W serwisie sprawdzają lepkość oleju, który po przejechaniu 5tyś od wymiany ma 30% sprawności. Praktycznie od nowości można było usłyszeć w silniku specyficzny szum. Przy pierwszym przeglądzie sprawę zbagatelizowano, hałas nasilał się. Przed zakończeniem gwarancji kazałem coś z tym zrobić. W serwisie wymienili mi alternator. Nic to nie dało, auto nadal wyje coraz głośniej. Aktualnie samochód stoi w ASO. Twierdzą, że wydobywający się hałas jest spowodowany wyciekiem oleju z pompy na pasek rozrządu. W aucie zepsuł się klakson, nie zamyka się klapa. :D Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam wszystkich nieszczęśników posiadających opla zafirę! :)
Uuuu! To stary temat! Jakoś zapomniany i dalej nie rozwijany! A dotyczył aut z interwałem wymiany oleju co 50 tyś. km niestety założonym na wyrost w dieslach z DPF-em. Opel poszedł po rozum do głowy i poprzez zmianę oprogramowania sterującego silnikiem, zmienił interwał na 30tyś. km z elastyczną korektą zależną od między innymi częstotliwości wypalania DPF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”