u mnie to samo.chris pisze:ja ma zafirę z 2007 roku i kicha nie ma czujnika płynu spryskiwaczy płyn się kończy i nic nie wyskakuje
czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy
-
Anony Mous
-
Przemcio
:> Niezupełnie tak . Żeby spryskać reflektory trzeba troszkę dłużej przytrzymać włącznik a co do pojemności zbiorniczka to niestety , przynajmniej w mojej Zośce jakieś 3 l. A komunikaty to fajna sprawa , niski poziom płynu w spryskiwaczach, możliwa śliska nawierzchnia, czy przepalona żarówka lewa tylnasQcha pisze:Tylko, że my mamy 2,5 l zbiornik, a w autkach z xenonami jest prawie 2x większy.kicaj pisze:mandaloszka, bo masz xenony a tu za kazdym spryskaniem przedniej szyby reflektory tez sa spryskiwane...
czyli co najmniej 2 razy tyle co ja...
-
chris
-
Anony Mous
Podejrzewam że musiał byś zmienić zbiorniczek, kupić czujnik. Musisz jeszcze sprawdzić czy masz instalację do podpięcia czujnika. Autko na podnośnik i zaglądaj z dołuchris pisze:Nie ma ktoś manuala jak założyć sobie taki czujnik??![]()
Albo przynajmniej co trzeba kupić i gdzie podpiąć:)
Tutaj masz zbiorniczek z czujnikiem jak się nie mylę http://allegro.pl/zbiorniczek-plynu-spr ... 71326.html
-
Anony Mous
-
miałczyk76
Czujnik płynu można sobie dołożyć bez problemu nie trzeba zmieniać zbiorniczka.Zrobiłem manuala co jak i gdzie w Astrze H i jest na AKP ale coś strona nie czynna od jakiegoś czasu
Całkowity koszt tej modyfikacji 50zł +op-com .Za 150 zł zrobi się czujnik płynu chłodniczego i spryskiwaczy wraz z wiązkami jeśli ich nie ma 
to jest taki czujnik wraz z uszczelką
http://allegro.pl/czujnik-plynu-spryski ... 50292.html
Jak znajdę nr katalogowy wtyczki do czujnika to podam .Jest taki sam co idzie do halogenów do zafiry a
cena 10zł bo do czujnika płynu do ZB w aso to razem z wiązką za milion dolarów
.Dwa piny mini iso do tego i trochę przewodu w dwóch kolorach
to jest taki czujnik wraz z uszczelką
http://allegro.pl/czujnik-plynu-spryski ... 50292.html
Jak znajdę nr katalogowy wtyczki do czujnika to podam .Jest taki sam co idzie do halogenów do zafiry a
-
miałczyk76
Nr.wtyczki do czujnika płynu spryskiwaczy GM 1286413 .Całe szczęście że znalazłemchris pisze:ok to czekam na nr tej wtyczki jeszcze powiedz gdzie wpinamy kabelek do instalacji??
a tu pare fotek gdzie się wpiąć

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: Sro Lut 23, 2011 11:59 ]
to taka wtyczka do czujnika
http://allegro.pl/wtyczka-przewodow-eke ... 99234.html
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wtyczkę zbiornika spryskiwaczy można sprawdzić wyjmując kratkę w zdeżaku od strony kierowcy szukamy wtyczki która ma pomarańczowy kolor charmoniki uszczelniającej dołączam zdięcia zapożyczone z rosyjskiego forum i tu się zastanawiam nad zabudową czujnika ponieważ w oryginale jest dość wysoko czyli dowolność zabudowy w pewnym stopnu jest.
Otwór w zbiorniku wykonujemy fi=20 mm
Nr.katalogowy czujnika: Opel 12-38-401 / GM 90346055 ASO82zł/szt sklep 25zł/szt
e-mail firma@stachowiak.pl tel.nr 0501587878, 0-61 6619775 lub 6619706
Nr.katalogowy uszczelki: Opel 12-38-821/ GM 90276310 ASO7zł/szt

Otwór w zbiorniku wykonujemy fi=20 mm
Nr.katalogowy czujnika: Opel 12-38-401 / GM 90346055 ASO82zł/szt sklep 25zł/szt
e-mail firma@stachowiak.pl tel.nr 0501587878, 0-61 6619775 lub 6619706
Nr.katalogowy uszczelki: Opel 12-38-821/ GM 90276310 ASO7zł/szt

-
security
-
miałczyk76
-
security
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
No dziś montowałem czujnik spryskiwaczy , nie trzeba demontować zderzaka !!!
O ile nie mamy świateł przeciw mgłowych to mamy z górki jeśli są to i tak damy radę !!!
1-zdejmujemy gril ze znaczkiem OPLA :
-Z góry grilla są 4 kołki które demontujemy poprzez wyjęcie w nich wewnętrznego kołka
-później lekko podnosimy grill i zwalniamy zaczepy które znajdują sie pod jego spodem , wystarczy pojedynczo płaskim śrubokrętem wpychać języczki.
2-Zdejmujemy lewą kratkę w zderzaku
3-odkręcamy dwie sruby M-6 trzymające zbiornik spryskiwaczy , pierwsza po prawej od wlewu zbiornika zaraz za lewą lampą , dróga śruba jest pod spodem zbiornika.
4-Jak uporamy się ze śrubami zbiornik mamy wolny ,wówczas rozpinamy wtyczkę pompki oraz dwa wężyki i obracamy zbiornik w lewo o 90*
5-Dziurę wiercimy za pompką jest tam wypłaszczenie z krawędzią u dołu uszczelka ma ścięcie więc tam pasuje (ścięcie do dołu)
-Co do otworu to są sugestie iż ma on być fi-20 lecz ja zrobiłem fi-18,5 i siedzi
Dodam jeszcze to :

O ile nie mamy świateł przeciw mgłowych to mamy z górki jeśli są to i tak damy radę !!!
1-zdejmujemy gril ze znaczkiem OPLA :
-Z góry grilla są 4 kołki które demontujemy poprzez wyjęcie w nich wewnętrznego kołka
-później lekko podnosimy grill i zwalniamy zaczepy które znajdują sie pod jego spodem , wystarczy pojedynczo płaskim śrubokrętem wpychać języczki.
2-Zdejmujemy lewą kratkę w zderzaku
3-odkręcamy dwie sruby M-6 trzymające zbiornik spryskiwaczy , pierwsza po prawej od wlewu zbiornika zaraz za lewą lampą , dróga śruba jest pod spodem zbiornika.
4-Jak uporamy się ze śrubami zbiornik mamy wolny ,wówczas rozpinamy wtyczkę pompki oraz dwa wężyki i obracamy zbiornik w lewo o 90*
5-Dziurę wiercimy za pompką jest tam wypłaszczenie z krawędzią u dołu uszczelka ma ścięcie więc tam pasuje (ścięcie do dołu)
-Co do otworu to są sugestie iż ma on być fi-20 lecz ja zrobiłem fi-18,5 i siedzi
Dodam jeszcze to :

- Załączniki
-
- pszczyna2.jpg (12.02 KiB) Przejrzano 863 razy
-
- pszczyna1.jpg (3.74 KiB) Przejrzano 863 razy
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 13:58 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
-
chris