migające wnętrze.. prośba o pomoc w diagnozie (FILM)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bleke

#16 Post autor: Bleke »

Przydało by się ten multitimer podmienić, ja niestety KRK wiec daleko:/
Z tego co widze na schemacie to tylko panel regulacji świateł i multitimer.
Bezpieczniki powiązane:
F3.29 10A
F2.24 i F2.6 10A
Wiec tylko 2 sztuki.
Potem sygnał leci przez silniczki regulacji wysokości świateł.
Może przesłać Ci schemat instalacji jak chcesz.
bolid

#17 Post autor: bolid »

tylko podczas włączenia świateł pozycyjnych, lub mijania TYLKO na uruchomionym silniku.
ledów obecnie nie mam, w momencie kupna były z przdu, ale nie działały, to je zdemontowałem po prostu i obciąłem kabelki
wg mnie to właśnie te ledy a dokładnie sposób ich instalacji oraz być może twój radykalny ruch spowodował problem
dlaczego tak uważam - ponieważ ledy do jazdy dziennej powinny włączać się razem z silnikiem oraz wyłączać gdy włączane są światła
- nie wiem jak to poprzedni właściciel rozwiązał ale objawy się zgadzają - masz anomalię właśnie w momentach istotnych dla zapalania i gaśnięcia ledów
poszedłbym tym tropem i sprawdził gdzie były ledy wpięte w wiązki
black_fort

#18 Post autor: black_fort »

no i dojrzałem do decyzji, w mieście w którym mieszkam nie ma nikogo kto by mi to naprawił a ja nie chcę dalej eksperymentować, z ludźmi i z czasem moim, także wstawiam dzisiaj auto do ASO w Bstoku mają tam elektrykow i zobacza ocb, mam nadzieję że nie zapłacę jak za złoto ;) mają dzwonić w sprawie diagnozy i kosztów ;)
black_fort

#19 Post autor: black_fort »

no i mam dylemat.. zaproponowano mi naprawę multitimera za 300zł przez elektronika z ASO niestety bez gwarancji, bo wg Opla jest to część nienaprawialna.
I co wybrać: naprawę za 300, nowy multitimer za 700 ? sam już niewiem..

PS. i czy ktoś słyszał kiedykolwiek o naprawie tego urządzenia?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#20 Post autor: Rybka »

A nie prościej i taniej kupić używkę na szrocie lub w necie ;)
black_fort

#21 Post autor: black_fort »

Rybka pisze:A nie prościej i taniej kupić używkę na szrocie lub w necie ;)
Żeby to było takie proste, to uwierz, że bym tak zrobił..

W ASO nie mają skąd podmienić multitimera, bo nie mają w Polsce w magazynie w ogóle tej części.. sprawdzone zostało już wszystko oprócz niego i dlatego wypada, że to ta część jest sprawcą, na 90% nie na 100% bo nie ma skąd podmienić, szroty i allegro odpadają do nie mam na to czasu i pewności później zwroty itp, dlatego będzie próba naprawy, mam nadzieję, że udana, jeśli nie to nic za to nie płacę. Na razie na liczniku mam tylko 150zł za diagnostykę i czekam do pon/wtorku
miodzik

#22 Post autor: miodzik »

Przemek ja na Twoim miejscu jeśli próby naprawcze się nie powiodą poszukał bym nawet na allegro takiego multimetru. Z własnego doświadczenia-wcześniej przy poprzednim samochodzie (Citroen C5 w wypasionej po zęby opcji) padał mi kolorowy wyświetlacz. Czasem radio. Czasem sterownie z kierownicy. Mechaników było przy tym kilku, każdy rozkładał ręce. Dzięki pomocy z forum cytrynki ustaliłem, że odpowiedzialny był za to moduł o nazwie CarCmonunication. Miejscowy mechanik chciał kupować nowy w ASO. Koszt 3000. No dla mnie cena była trochę za wysoka jednak i poszukałem na allegro. Znalazłem w pełni sprawny pochodzący z anglika za 100 zł plus przesyłka. Wymieniłem go sam, też dzięki uprzejmości i wskazówek kolegów z wcześniej wspomnianego forum.

Serio za mocno nie kombinuj. Najprostsze metody najczęściej są najbardziej skuteczne. A Ty już z tym mruganiem się bujasz parę miesięcy przecież...
bolid

#23 Post autor: bolid »

black_fort, jak naprawa?

w przypadku gdyby aso nie dało rady naprawić spróbuj kupić:
http://allegro.pl/regulator-czasowy-mul ... 01028.html

upewnij się tylko tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10694
czy na 100% będzie pasować
black_fort

#24 Post autor: black_fort »

dzięki bolid właśnie odebrałem auto z ASO, próba naprawy nieudana, zapłaciłem 50zł za diagnostykę elektryki (jestem w szoku, że tak mało za ASO)
właśnie będę szukał multitimera na alledrogo ;) muszę szukać innego nru ni ten co podałeś w aukcji, ma być taki: 9136113
Jak tylko znajdę od razu zamawiam
Maciek

#25 Post autor: Maciek »

Dobrze że masz numer części i że zbyt dużo nie wzięli... będzie dobrze :piwo:
miodzik

#26 Post autor: miodzik »

Maciek pisze:Dobrze że masz numer części i że zbyt dużo nie wzięli... będzie dobrze :piwo:
Wtrącę mały OT. Ale mi się nóż w kieszeni otwiera jak ASO czy jakikolwiek inny serwis bierze jakiekolwiek pieniądze za nie zrobienie usterki.

Ja u siebie w serwisie nigdy nie biorę $ od nikogo za diagnozę. Telefon czy inny sprzęt oddaję albo naprawiony i wtedy kasuję albo nie zrobiony i wtedy $ nie biorę. Proste. Zdiagnozować większość rzeczy może każdy a branie pieniędzy przez ASO tylko dlatego że to ASO to zawsze uważałem za bezczelny czysty skandal. Bo albo diagnozują i robią i wtedy biorą $ albo nie robią i wtedy nie powinni brać żadnych pieniędzy.

To tak jak by lekarz zdiagnozował u pacjenta grypę, wziął za to 50 zł ale nie wyleczył bo tylko zdiagnozował. :czerwona:
black_fort

#27 Post autor: black_fort »

YES! YES! YES!
Znalazłem ;) i zamówiłem 40zł uważam za dobrą cenę nr części też się zgadza.
Moim błędem było szukanie po nazwie multitimer. a wystarczyło wpisać: 'skrzynka bezpieczników zafira' pół godzinki i zamówione, we wtorek będę miał i zobaczymy.
Maciek

#28 Post autor: Maciek »

miodzik, ale ASO rządzi się swoimi prawami i za byle podpięcie komputera biorą z 80 zł, roboczogodziny kosztują u nich sporo ;)
miodzik

#29 Post autor: miodzik »

Maciek, wiem, wiem. Ale nie zmienia to faktu, że kompletnie nie zgadzam się z taką polityką nie tylko cenową. Może dlatego, że całe życie coś komuś serwisuję i nigdy nie pracowałem u nikogo dłużej niż w okresie wakacyjnym. Zawsze pracowałem (na studiach też) sam na własny rachunek. Może też mam tak dlatego, że mam już kilku pokoleniową tradycję rodzinną prowadzenia biznesu (serwisu) i od ojca się nauczyłem, że tuzin to trzynaście i że trzeba być dobrym dla ludzi. Nie jestem skrajnym prawicowcem. Absolutnie. Ale dzisiejsze skomercjalizowanie niemal wszystkich dziedzin życiowych i pro zachodnie nastawienie się wyłącznie na zyski nie zważywszy na potrzeby człowieka (klienta) zwyczajnie nie idą w parze z wyznawanymi przeze mnie prawami. Koniec OT-a

black_fort, Przemek serdecznie gratuluję znalezienia tak tanio i szybko potrzebnego multimetra. Myślę, że wymiany już podejmiesz się sam. Oczywiście gdybyś miał mieć problemy z wymianą - pisz. Coś pomożemy ;)
Lelu172

#30 Post autor: Lelu172 »

Panowie pozwólcie że podepne się pod temat mianowicie mam pewien problem ... ma sie to tak do sprawy ..

: kiedy zapalam auto wszystkoo jest ok jadąc przy dodawani gazu i puszczeniu go przygasaja mi kontroli i światła i tak za każdym razem obroty max 2.500 tys. po przejechaniu nawet 20 km czy nawet 30 km... wskazówka od temp . nawet nie drgnie w aucie juz mam bardzoo goracoo .... gdy przysłwiowo zaczne szaleć tzn ( ostrzej jezdzić powyżej 3 tys ) momentalnie kontrolki przestaja przygasać przy puszczeni z gazu i temp sie pokazuje ;)

dodam że zrobiłem caly alternator łozyska itp w sio zmieniony regulator na ori BOSH i nadal to samo .. kolega mowił ze jego znajomy ma tak w zafirze i poprostu uskok regulatora tak robi powiedzcie mi co może być ładowanie ok sprawdzane kable od masy lux , kabel od + odcieta klema i założona nowa bo robilo zwarcie tam ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”