Opel Zafira B 2.0 Turbo Innovation

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
F-19

#16 Post autor: F-19 »

W Polsce panuje obsesja roczników. Pól roku w tą pól w tamtą, z grudnia, ze stycznia, z początku lipca z końca lipca itp. Co ma wpływ na zachowanie się samochodu na drodze, rocznik czy stan auta. Które auto jest warte większej uwagi roczne z przebiegiem 130tyś czy 3 letnie z przebiegiem 40 tyś. Ja zainteresowałbym się tym 3 letnim, bo 40tyś to 40 tyś (mówimy o rzeczywistych przebiegach). A 130tyś to znaczy że wszystkie elementy auta mają już za sobą te 130tyś i trzeba będzie wyciągać kasę na naprawy tego i owego. Patrz na auto, które Tobie się podobało , a jazda będzie Ci sprawiała przyjemność. Ja np. zawsze jeździłem autami benzynowymi a poprzednia ZB była dieslem. Po wysłuchaniu wszystkich znawców i fachowców z mojego otoczenia i opinii jaka to super sprawa ten dieselek zaryzykowałem i kupiłem ZB 1,9 CDTi. niestety przez cały czas eksploatacji dźwięk silnika mnie drażnił, nie potrafiłem się przekonać do tego klekotu. A jak doszły wszystkie niespodzianki, które są znane posiadaczom diesli w oplach i ten cudowny DPF gdzie jeździłem bez sensu po 15min żeby się wypalił - to wszystko dosłownie obrzydziło (słowa używam świadomie) mi diesla na tyle że nie chcę nawet o nim słyszeć. Teraz mam benzynę i znów wróciła radość z jazdy i eksploatacji, a znajomi w kółko powtarzają tylko ile to pali itp. itd. jakby to było najważniejsze.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, 19:37 przez F-19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#17 Post autor: Maciek »

Tylko 40 tyś w aucie 3 letnim to jazda po mieście gdzie auto dostaje strasznie po *upie

A 130 tyś rocznie po niemieckich autostradach to jest NIC.

F-19

#18 Post autor: F-19 »

Tak do końca nie wiemy jak jeździł poprzedni kierowca, czy to były autostrady, dziadki, kobiety itp. to są nasze życzenia i czy auto było męczone czy nie tego się raczej nie dowiemy. Najpewniejsze jest nowe chociaż i tu nie ma pewności bo mając na liczniku parę kilometrów to chłopaki przestawiający auta na placu w fabryce czy podczas transportu mogli parę razy gumę przypalić albo strzelić za sprzęgła.

tradelux

#19 Post autor: tradelux »

Maciek pisze:Tylko 40 tyś w aucie 3 letnim to jazda po mieście gdzie auto dostaje strasznie po *upie

A 130 tyś rocznie po niemieckich autostradach to jest NIC.
Tylko jak ktoś kupuje benzynowe samochody na zachodzie to po to aby mało jeździć (i po mieście i po autostradzie) ;)

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#20 Post autor: basti_seba »

Fajna dyskusja. Ciężki orzech do zgryzienia. Nowa Zafira B, nowy Orlando, 3-letnia Zafira B 2.0T, a poza tym coraz częściej patrze na Skode Roomster, wiem, że klasę niżej, ale dla 2+2 małych dzieci mogło by się sprawdzić, bo całkiem praktyczne auto, a to już w ogóle 20 tyś pln taniej.
Dużo paznokci obgryzę pewnie zanim zakupimy, a żonie to się całkiem peugeoty podobają.
Prosiłem o VIN Zafiry z DE, ale nie odpisał.

F-19

#21 Post autor: F-19 »

Jak ma być zadowolona żona to rozglądaj się za PEUGEOT-em będziesz miał spokój w domu ;). A tak na poważnie uważam że PEUGEOT 5008 naprawdę daje radę.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#22 Post autor: KIT GTO »

GOTI pisze: Jeżeli ktoś chce mieć nieco sportowe auto to powinien też sie liczyć ze wszelkimi kosztami głównie paliwem ...

Nie jestem zwolennikiem zakładania instalacji LPG (jak z resztą widać) zwłaszcza w usportowionych samochodach - po to są takie auta żeby sie cieszyć z jazdy, a nie liczyć każdy grosz na paliwo i sprawdzanie co chwile średniego spalania :lol:
a czemu to w usportowionym wozie nie można miec LPG? tylko dlatego że tak uważasz ? cos traci na tym samochód, może moc? jak można jeździć taniej to dlaczego nie skorzystać z tej możliwości ?
"nie bo nie", nie przemawia do mnie ale to tylko na szczęście twoje zdanie :lol:

marcinFKP

#23 Post autor: marcinFKP »

W moim przypadku nie ogarnąłbym wydatków na wahe w zafirce opc. Po założeniu instalacji jeżdżę taniej a w jeździe żadnej różnicy nie czuję. Musiałbym jeździć jakimś kopciuchem a nie fajną benzynką. Dla mnie są same plusy. Auto nie jest używane do sportu więc nic mu nie będzie. A jak ktoś lubi przepłacać to powodzenia mu życzę ;)

F-19

#24 Post autor: F-19 »

a czemu to w usportowionym wozie nie można miec LPG? tylko dlatego że tak uważasz ? cos traci na tym samochód, może moc? jak można jeździć taniej to dlaczego nie skorzystać z tej możliwości ?
"nie bo nie", nie przemawia do mnie ale to tylko na szczęście twoje zdanie
W zupełności się zgadzam, niektórzy gaz traktują jak zarazę. Jakby ktoś wymyślił silnik na wodę nie miałbym nic przeciwko. Większość zachwyca się dieslami, to jest dopiero "cudowne paliwo" i ten "rewelacyjny duszący" smród wydobywający się z rur wydechowych diesli. Osobiście pomimo wielu nieprzychylnych komentarzy dotyczących montażu gazu (montują podobno biedni których nie stać na "porządne" paliwo) wolałbym wolnossące V8 HEMI z gazem niż np 3-litrowego diesla BMW z 3 turbosprężarkami

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#25 Post autor: Wojti »

Hm ale staleś kiedyś za starym gazownikiem w korku ? tak samo idzie się udusić .... :lol: Zawsze będą zdania podzielone ale ... niech każdy smiga tym co lubi he he :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

F-19

#26 Post autor: F-19 »

Tak to prawda, masz 100% rację ale ja mówię o samochodzie który ma zamontowaną porządną instalację i dobrze wyregulowaną. Ale tak jak napisałeś : niech każdy śmiga tym co lubi

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#27 Post autor: Tunio999 »

Ogłoszenie nieaktualne - archiwum
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”