dziwny klekot spod maski

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Lorry

#16 Post autor: Lorry »

Ja bym nie dramatyzował, 1.9 cdti są naprawdę w miare ciche, biorąc pod uwagę inne konstrukcje z podobnych lat "pomysłu"

Poza tym do 1.6 tdci nie ma 6 biegowej skrzynki wiec przy wyższych predkosciach jest weselej niż w cdti ;)
kicaj

#17 Post autor: kicaj »

Lorry, dokladnie tak jak piszesz
przesiadlem sie z mondeo 2.0 TDCi i w zafirze (a to auto o klase nizsze i o wiele wyzsze) jest ciszej!!
F-19, poczekamy poczekamy, az sie wtryski i pompa bedzie konczyc ;) to wtedy porozmawiamy o halasie ;)
i z tego co pamietam to focusy byly glosniejsze, choc najnowszym nie jezdzilem...
F-19

#18 Post autor: F-19 »

Nie chciałbym być źle zrozumiany, nie zachwycam sie focusem, jestem miłośnikiem opli ale to jest mój pierwszy diesel, chciałem zobaczyć jak się jeździ dieslem. Dotychczas były same oplowskie benzynki a ostatnia to VC 3.2 V6 więc rozumiecie trudno mówić subtelności pracy 1,9 cdti w porównaniu do w/w ;)
kicaj

#19 Post autor: kicaj »

F-19, zgadzam sie z toba w 101% ;)
kubik_CDTi

#20 Post autor: kubik_CDTi »

To jest 4cylindrowy diesel ma w miarę mało palić i jako tako zapewniać osiągi.
To nie R5 czy R6 gdzie już jednak oczekiwania wyższe.
Pozdr.
lapm

#21 Post autor: lapm »

kaliope pisze:Jakie masz obroty przy 120km/h na 6 biegu?
Ja tez, jak jade spokojnie to przy 120-130 juz 6 wrzucam i jest tez 2100. A z dwumasa to wydawalo mi sie, ze najgorzej to szybkie ruszanie, gdzie wyczytalem, ze jeszcze dawanie do podlogi przy 1800 obrotach duzo bardziej daje w du** dwumasie, dlatego trzymam sie, ze ostrzejsza jazda/przyspieszanie to najlepiej >2500 obrotow
Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

absolutnie sie zgadzam i oto mi głowine chodziło zeby nie brac sie nagle za np wyprzdzanie auta na 6 biegu przez nagłe wdepniecie gazu do dechy na obrotach w okolicy 2tys....dokładeni musi byc ponad 2.5tys zeby nagle wdepdąc gaz w podłoge..... zwóciłem uwagę koledze rhazieelowi bo pisał ze pod górke dał gaz do dech na 6 biegu.... :)

Natomiast nagłe przyspieszenie z postoju....pod warunikem przecigania obrotów chyba nie wpływa negatywnie az tak bardzo na dwumase....choc oczywiscie na dłuższą mete taka jazda skórca żywotosc wielu podzesołów.
rhaaziel

#23 Post autor: rhaaziel »

czołem koledzy,

Ostatnio wyjazdy służbowe znacznie ograniczyły moją aktywność na forum, niestety zauważyłem pogłębiające się objawy klekotania o którym wspominałem w pierwszym poście tego wątku.

Tak więc, teraz klekotanie występuje częściej i w szerszym zakresie obrotów, zaczyna się tak od około 2100 ale trzyma nawet do 2800, co gorsze pojawia się tez na niższych biegach niż początkowo. Na przykład przy ostrym dodaniu gazu na '3' w momencie przechodzenia wspomnianego zakresu obrotów słyszę ten dziwny dźwięk, trudno go opisać ale jest to swego rodzaju klekotanie (nie jest metaliczny).

Coś mi się wydaję, że czeka mnie wizyta w serwisie, może uda im się ustalić źródło problemu. Najdziwniejsze jest to że auto jeździ normalnie, tzn ma moc w pełnym zakresie obrotów, nie bierze oleju, komp nie pokazuje błędów, a jednak to klekotanie jest wyraźnie nienaturalne i świadczy o jakiejś usterce. Zastanawiam się czy to nie czasem łożyska w turbinie, a może coś jeszcze innego np. zawory które złapały za duży luz hmmmm :(
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#24 Post autor: stapaw »

rhaaziel pisze:a może coś jeszcze innego np. zawory które złapały za duży luz hmmmm :(
Witam.Tak właśnie mi się wydaje,że to powiększający się luz zaworowy.U mnie,co prawda klekotanie nie wielkie,ale już kiedyś o tym myślałem.Daj znać po zdiagnozowaniu.Pozdrawiam
grynia

#25 Post autor: grynia »

U mnie też występuję klekot, twardsza praca silnika, i pojawia się po około 5 sekundach po odpaleniu silnika. Pierwsze 5 sekund silnik pracuje cicho a potem pojawia się twardsza praca co mnie bardzo irytuje.
jacek754

#26 Post autor: jacek754 »

Nie bagatelizowałbym zwiększającego się klekotu. Właśnie na moją Zośkę trafiło i po rozmowie z mechanikiem okazuje się, że całkiem dużo było przypadków wytartych wałków rozrządu. Mój niestety do wymiany. Na jednym zaworze zamiast mimośrodu zrobiło się kółeczko, przez co nie odprowadzane są spaliny z komory spalania i efekt jakby nie palił na jedną świecę w benzyniaku, a co za tym idzie większy hałas spod maski i coraz mniej dynamiczny.
rhaaziel

#27 Post autor: rhaaziel »

Jacek754 , a czy mogę spytać ile Cię ta przygoda z wałkiem rozrządu kosztowała?

Ja, póki co nadal nie dotarłem do warsztatu ale udało mi się zaobserwować, że klekot znacznie się zmniejszył aczkolwiek nadal występuje po dolaniu Castrol TDA do oleju napędowego. Niestety w ślad za tym zwiększyła się ilość dymu który produkuję moja Zocha, są to oczywiście kłęby czarnego dymu przy ostrym dociskaniu gazu (na luzie i przy spokojnej jeździe dymek jest jak najbardziej w normie) z całą pewnością chip i wywalony dpf ma w tym swój udział ale... obawiam się, że chyba będę musiał po wypłacie odwiedzić serwis Opla...

Obawiam się tylko jednego, komp nie pokazuje mi żadnych błędów i szukanie usterki może być błądzeniem po omacku, co może narazić mnie na niepotrzebne koszty :/
jacek754

#28 Post autor: jacek754 »

rhaaziel, Moja Zosia jeszcze stoi na warsztacie więc pełnych kosztów jeszcze nie powiem. Wałek już mam zamówiony 750 i robocizna ok 600, a co jeszcze ? Masz inny silnik u siebie więc może to wcale nie wałek, ale tak jak u mnie nie ma żadnego ostrzeżenia i objawy bardzo podobne.
rhaaziel

#29 Post autor: rhaaziel »

Po dzisiejszych oględzinach jestem w stanie wskazać winowajcę dymienia - listwa klap wirowych kolektora spadła i leży sobie na kolektorze.

Nie jestem pewny na ile ma to wpływ na klekotanie ale jest już jakiś punkt zaczepienia do naprawy.
Piotrek413

#30 Post autor: Piotrek413 »

U mnie ta listwa od kolektora leży już jakiś czas. Nie wiem dokładnie ile bo 10tys temu ją znalazłem ale teraz muszę kupić nowy kolektor i go zamontować :/

Osobiście nie zauważyłem jakiegoś dziwnego klekotania, chociaż dzisiaj jak spokojnie przyśpieszałem to jakiś inny dźwięk wydobywał się z pod maski :mysli:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”