Przed planowanym zakupem Zafiry (silniki, gaz, spalanie)

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Szwagier

#16 Post autor: Szwagier »

No właśnie, czyli dobrze liczę. Ważne, że dowiedziałem się tu na forum wielu ciekawych rzeczy i nie popełniłem błędu wydając 24k na ZB. Bo pewnie teraz bym psioczył, że wszystko się sypie. W takim wypadku jestem już pewny na 100%, żeby szukać zafiry A. Widzisz Miodzik jak to punkt widzenia zależy od punktu patrzenia? A jeszcze wczoraj się zapierałem... :D
_tosiek_

#17 Post autor: _tosiek_ »

miodzik pisze:Plusem wersji z silnikami benzynowymi jest dodatkowe wyposażenie. Nie spotykałem golasów z silnikami benzynowymi. Te wersje zazwyczaj są dość dobrze wyposażone
A tu kolega pisze o ZA czy ZB? Bo lepsze wyposażenie w ZB to raczej w dieselach właśnie.
I dla odmiany pochwalę nawigację, otóż ja z kolei korzystam tylko z fabrycznej i tylko 1 raz wyprowadziła mnie w pole (ale to moja wina - włożyłem płytę ze zbyt nową mapą i poprowadziła mnie drogą, która jeszcze nie była ukończona :oops: - nota bene szkoda że nie widzieliście uśmiechu tryumfu na twarzy żony :lol: ).
Jeśli zaś jeździsz do/ przez Niemcy to zauważysz przydatną funkcję informowania o zdarzeniach na drodze. Wówczas navi proponuje Ci alternatywną trasę umożliwiającą ominięcie utrudnienia (wypadki, korki, inne). Ja tak omijam korki na autostradach, działa świetnie, szkoda że w PL tego nie ma :/
miodzik

#18 Post autor: miodzik »

Szwagier pisze: dbać o auto, licząc na to, że uda się nim przejeździć te 5 lat do następnej zmiany...
...Też oglądam auta od P. Andrzeja. Jedyny problem to dystans, bo pewnie z 650km musiałbym zrobić w jedną stronę, ale będzie trzeba to jakoś przeżyć. Na pewno jak już dozbieram kasę i coś wybiorę to skontaktuję się z Wami podając numer Vin. Sprawdzicie mi całą konfigurację, ile tylko będzie można się dowiedzieć po tym numerze.
Z zadbanym autem spokojnie przejeździsz i lepiej niż 5 lat. Serio.
650 km to sam się przekonasz, że to wcale nie jest daleko. Biorąc pod uwagę gdybyś sam miał jechać w niepewną podróż za Odrę, czy zjeździć jak ja kilkanaście komisów i ogłoszeń indywidualnych w mojej okolicy, zrobiłbyś kilkakrotnie więcej niż 650 km. Ja nigdy nie liczyłem ile zrobiłem km szukając swojej Zafirki ale ze 2000 tak powiem w ciemno, że lekko zrobiłem, nie licząc czasu poświęconego na tę jazdę.
Szwagier pisze:Widzisz Miodzik jak to punkt widzenia zależy od punktu patrzenia? A jeszcze wczoraj się zapierałem... :D
A to akurat jest całkowicie normalne. I całe szczęście, że trafiłeś na to forum, przed zakupem auta. Oczywiście, że pomożemy. Oczywiście VIN da się rozkodować bez najmniejszego problemu.
_tosiek_ pisze:miodzik napisał/a:
Plusem wersji z silnikami benzynowymi jest dodatkowe wyposażenie. Nie spotykałem golasów z silnikami benzynowymi. Te wersje zazwyczaj są dość dobrze wyposażone

A tu kolega pisze o ZA czy ZB? Bo lepsze wyposażenie w ZB to raczej w dieselach właśnie.
Mówiłem o ZA. Ja przynajmniej zdecydowanie częściej natrafiałem na bardzo dobre wyposażenie w wersjach z silnikami benzynowymi. Serio. Mówię tu o moim wlasnym doświadczeniu i o tym co widywałem w sprzedaży.
_tosiek_

#19 Post autor: _tosiek_ »

miodzik pisze:Mówiłem o ZA. Ja przynajmniej zdecydowanie częściej natrafiałem na bardzo dobre wyposażenie w wersjach z silnikami benzynowymi. Serio. Mówię tu o moim wlasnym doświadczeniu i o tym co widywałem w sprzedaży.
Nie kwestionuję, ;)
ale na rynku wtórnym wiele ZB to poflotówki z zachodu, z niezłym wyposażeniem ale i porządnym przebiegiem. Trzeba uważać na cofane przebiegi, bo fajne wyposażenie w niskich cenach często można spotkać w ofertach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”