Sterownik zamka centralnego
Moderator: Sebu$
-
szrot88
-
Janus
No to jak dotykałeś pinów centralki lutownicą, to kto wie co się w niej podziało...szrot88 pisze:Nic nie zwierałem. Na forum Vectra znalazłem układ (tranzystor, kondensator, 2 rezystory, dioda), to lutowane do pinów centralki. Można zrobić na zamykanie lub ryglowanie.
Znalazłem chyba tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=183
-
Janus
-
Chrees
Odgrzebuję trochę temat.
W mojej Zośce od początku, jak kupiłem, był tylko jeden kluczyk i nie zamykał/otwierał samochodu przez pilota. Myślałem, że chodzi o baterię. Poszedłem dorobić drugi i przy okazji poprosiłem o wymianę baterii w oryginalnym. Okazało się, ze bateria jest w porządku i sam pilot działa. Natomiast samochód się nie otwiera z pilota.
Próbowałem już z ponownym zakodowaniem etc. i dalej nic. Jak myślicie, co to może być??
W mojej Zośce od początku, jak kupiłem, był tylko jeden kluczyk i nie zamykał/otwierał samochodu przez pilota. Myślałem, że chodzi o baterię. Poszedłem dorobić drugi i przy okazji poprosiłem o wymianę baterii w oryginalnym. Okazało się, ze bateria jest w porządku i sam pilot działa. Natomiast samochód się nie otwiera z pilota.
Próbowałem już z ponownym zakodowaniem etc. i dalej nic. Jak myślicie, co to może być??
-
Janus
Spróbowałbym Op-com'em wykasować piloty i zaprogramować jeszcze raz. Generalnie jeźeli pilot ma problemy ze stykiem elektrycznym, wahaniami napięcia, to sygnał przez niego wysyłany będzie miał jakieś przekłamania i centralka zamka go "nie posłucha" i zablokuje...Chrees pisze:(...)
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Podczas robienia synchronizacji pilota auto zamknęło się i otworzyło?Chrees pisze:Odgrzebuję trochę temat.
Masz może zmienione radio w aucie które działa nawet po wyjęciu kluczy?
Wyjmij klucze i zerknij czy nie podświetlają się guziki od podnoszenia szyb.
Po otwarciu drzwi nie piszczy sygnał pozostawionych kluczy mimo że w stacyjce pusto?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2015, 22:18 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Chrees
Teoretycznie w punkcie, w którym był dorabiany klucz, sprawdzili mi elektronikę oryginalnego klucza. Dodatkowo zakodowany nowy klucz nie chciał działać.Janus pisze: Spróbowałbym Op-com'em wykasować piloty i zaprogramować jeszcze raz. Generalnie jeźeli pilot ma problemy ze stykiem elektrycznym, wahaniami napięcia, to sygnał przez niego wysyłany będzie miał jakieś przekłamania i centralka zamka go "nie posłucha" i zablokuje...
Nie. Na wszystkie pytania. Ani razu Zośka się nie zamknęła i otworzyła, również w trakcie synchronizacji. Z tego co wiem, radio jest oryginalne. po wyjęciu kluczyków wszystko zachowuje się, jak powinno: nie palą się przyciski od szyb, nie piszczy sygnał.Rybka pisze: Podczas robienia synchronizacji pilota auto zamknęło się i otworzyło?
Masz może zmienione radio w aucie które działa nawet po wyjęciu kluczy?
Wyjmij klucze i zerknij czy nie podświetlają się guziki od podnoszenia szyb.
Po otwarciu drzwi nie piszczy sygnał pozostawionych kluczy mimo że w stacyjce pusto?
Coraz bardziej skłaniam się do tego, że uszkodzony jest czujnik lub linia. Czy ten obwód jest zabezpieczony bezpiecznikiem?
Z usterek elektrycznych, zaobserwowałem też niedziałającą tylną wycieraczkę, albo nie umiem jej włączyć
-
przemeks77
-
Janus
Ale to jest z kluczyka czy z pilota? Myślałem że komfort, to z pilota...Dziadek13 pisze:Są i inne ale który posiada opcje domykania szyb.
CL
CG
KF
DA
FQ
Zresztą cały komfort polega na podaniu masy na kabel od domykania szyb. Myślę że niezależnie od sterownika zamka, taki kabel przy elektrycznych szybach jest doprowadzony do kostki centralnego...
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja raz spotkałem się, że w wersji KF, lub CL ( nie pamiętam teraz) poprzez dłuższe przytrzymanie guzika zamknij, domykały się szyby i szyberdach, ale to było w Vektrze B. W Zosi już tak nie mamJanus pisze:Ale to jest z kluczyka czy z pilota?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja akurat nie mam z kluczyka (przekręcenie kluczykiem w prawo) więc tylko wymiana centralki z dwoma kluczykami za 80zł stąd moje pytanie .Janus pisze:Ale to jest z kluczyka czy z pilota? Myślałem że komfort, to z pilota...
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, 16:39 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.