To, że ktoś podłączał się to jest pewne. Mam uruchomione między innymi automatyczne światła w dzień. Co do błędów spowodowanych zasilaniem to mam aktywny błąd 062202 (wypedałowany) - Uszkodzenie w obwodzie sterowania alternatora - nieprawidłowe wzbudzenie F. Na razie tego nie naprawiam bo w Test mode pokazuje mi napięcie ładowania od 12,9 do 13,5. Raczej nie sądzę, aby ten błąd miał wpływ na EPROM.
Miałem ochotę na zakup kabelka z Aliexpress, ale skoro słabym (chińskim) kablem można sobie narobić tego typu kłopotów to muszę się zastanowić czy warto.
odczyt przebiegu auta w sterowniku silnika
-
Piasek
zmierz miernikiem na zaciskach akumulatora bo to jest za nisko. Napięcie ładowania przy obciążeniu (światła i dmuchawa np) nie powinno schodzić niżej 14V.wrum pisze:napięcie ładowania od 12,9 do 13,5
14-14,4V jest zalecane jako prawidłowe napięcie ładowania w sprawnym układzie.
ja mam i wszystko OK. Warto mieć własny żeby od razu wiedzieć co go boliwrum pisze:ale skoro słabym (chińskim) kablem można sobie narobić tego typu kłopotów to muszę się zastanowić czy warto.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 15:01 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wrum
Zmierzyłem miernikiem napięcie na zaciskach akumulatora. Po jakichś 30 s. po rozruchu miałem 13,2 - 13,4 V. Co mnie zaniepokoiło to kilka razy napięcie spadło dosłownie na 2s. do poziomu 12,9 V.
Tak czy owak pasuje sprawdzić szczotki i regulator napięcia.
Czy istnieje możliwość "naprawy" mojego wskazania z minusem takim chińczykiem?
W książce "Sam naprawiam" autor napisał, że: "Jeśli napięcie wynosi od 13 do 14,5 V, to znaczy, że alternator i regulator napięcia pracują prawidłowo."Napięcie ładowania przy obciążeniu (światła i dmuchawa np) nie powinno schodzić niżej 14V.
14-14,4V jest zalecane jako prawidłowe napięcie ładowania w sprawnym układzie.
Tak czy owak pasuje sprawdzić szczotki i regulator napięcia.
ja mam i wszystko OK. Warto mieć własny żeby od razu wiedzieć co go boli
Czy istnieje możliwość "naprawy" mojego wskazania z minusem takim chińczykiem?