Centralny zamek a otwieranie kluczykiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

dzięki Lorry, ale to jest właśnie ta blokada "mechaniczna" (o której pisałem w moim pierwszym poście w tym temacie), która nie do końca mi odpowiada, bo muszę przestawiać ten rygiel w zależności od tego kogo wiozę (dzieciaki czy dorosłych).
Skoro nie ma innego sposobu to trudno :(
Lorry

#17 Post autor: Lorry »

Aha no to faktycznie.

ja u siebie innego rozwiązania nie widzę, aczkolwiek przypominam sobie że np. w autach gdzie są normalne "grzybki" lub coś w ten deseń takie coś jest możliwe (sprawdzone w Hyundai'u Elantrze). Możliwe że w ZA też tak jest ale w ZB już raczej nie :|
kwazaar

#18 Post autor: kwazaar »

Lorry pisze:Ale przecież w ZB jest ryglowanie całego auta od środka i to w każdej wersji
Lorry chyba nie każda ZB...
Ja nie mam ryglowania - albo nie umiem go włączyć :)
Jak miałem ZA to naciśnięcie pilota po raz drugi ryglowało drzwi - w mojej ZB to nie działa... Może można to jakoś aktywować op-comem? Ktoś wie gdzie znaleźć taką funkcję?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

Już się nie mylę - wiem na pewno - sprawdziłem organoleptycznie w swojej ZA, tylko pierwsza część mojej wypowiedzi była prawdziwa dotycząca zamykania wszystkich drzwi przyciskiem w drzwiach kierowcy, natomiast od środka można otworzyć drzwi: prawe przednie i tylne oraz lewe tylne indywidualnie przez wyciągnięcie tego "cycka", wyciągnięcie przycisku w drzwiach kierowcy powoduje otwarcie CZ we wszystkich drzwiach.
Stąd wniosek - aby uniemożliwić "niesfornym" pasażerom otwarcie tylnych lewych i prawych drzwi konieczne jest użycie tej mechanicznej blokady (taki czerwony nacięty plastik pod zamkiem) przez jej przekręcenie przed wejściem do samochodu
Lorry

#20 Post autor: Lorry »

kwazaar, a masz zamek z ryglem i seryjny alarm :?: Bo u mnie obie rzeczy są i to działa.

Pierwsze przyciśniecie zamyka drzwi ale po wybiciu szyby można je otworzyć od środka. Potem powinno być drugie cichsze pykniecie i właśnie rygiel ;) Powinna mieć, a jak nie to chyba tylko pytanie w ASO pozostaje :|

Ale od środka możesz no nie? (ten przycisk na prawo zaraz obok awaryjnych)
kwazaar

#21 Post autor: kwazaar »

Nie ma alarmu ale to chyba nie ma znaczenia.
Przynajmniej w ZA nie miało znaczenia bo w niej również nie miałem alarmu a ryglowanie działało w taki sam sposób jaki opisałeś czyli po drugim naciśnięciu przycisku z pilota.

Od środka - guzikiem na konsoli też się nie ryglują niestety - chyba mam jakąś okrojoną wersję :P - bez rygli, korbki z tyłu - dobrze, że chociaż motor jest taki jak być powinien :D
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#22 Post autor: Bodek »

W astrze G miałem ryglowanie po drugim naciśnięciu zamykania w pilcie, w ZB u mnie to nie działa, alarmu nie mam, a ostatnio autko samo mi się zamknęło, nie bardzo kumam, ktoś mi wytłumaczy o co chodzi bo w instrukcji nic takiego nie znalazłem :(
Raf

#23 Post autor: Raf »

Ryglowania za drugim naciśnięciem, nie ma gdzieś od 2006 roku. Podobno ze względów bezpieczeństwa (jakich?).
Lorry

#24 Post autor: Lorry »

Zapewne żeby nie pozostawić dziecka bez możliwości wyjścia z auta itp....

Czasem dobrze jest mieć pierwsze wypusty :)
Raf

#25 Post autor: Raf »

Lorry pisze:Zapewne żeby nie pozostawić dziecka bez możliwości wyjścia z auta itp....
No tak, ale jak masz blokadę "antydzieciową" włączoną (czyli czerwone kółeczko przekręcone) - to dzieci się też od środka nie otworzą?
Arturro

#26 Post autor: Arturro »

Mam takie pytanie, czy to normalne działanie ... załóżmy że padły baterie w kluczyku.
Otwieram drzwi kluczykiem od strony kierowcy zamek się otwiera tylko drzwi kierowcy, ale w momencie otwarcia drzwi otwierają się pozostałe.
Ok nie było by nic złego ale gdy zamykam drzwi kluczykiem to zamykają się tylko kierowcy a pozostałe już nie.

Czy to jest normalne? Bo w tym przypadku przy nie działającym pilocie nie byłbym wstanie zamknąć auta.
Skasowany użytkownik 10013

#27 Post autor: Skasowany użytkownik 10013 »

Tak normalne. Zamykasz z kluczyka drzwi kierowcy, otwierasz drzwi pasażera, wciskasz przycisk ryglowania na desce, zatrzaskujesz drzwi. Przy wyjętym akumulatorze zamykasz samochód wciskając rygiel kluczykiem w odpowiednim otworze na każdych drzwiach. Poczytaj instrukcję, dostępna na stronie opla.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#28 Post autor: Bodek »

Arturro pisze:Mam takie pytanie, czy to normalne działanie ... załóżmy że padły baterie w kluczyku.
Otwieram drzwi kluczykiem od strony kierowcy zamek się otwiera tylko drzwi kierowcy, ale w momencie otwarcia drzwi otwierają się pozostałe.
Ok nie było by nic złego ale gdy zamykam drzwi kluczykiem to zamykają się tylko kierowcy a pozostałe już nie.

Czy to jest normalne? Bo w tym przypadku przy nie działającym pilocie nie byłbym wstanie zamknąć auta.
temat pokrewny: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”