Moze pomoże ci Lukaszu to co napisze.
Wczoraj zaczol mi znów wyskakiwac blad o czujniku temp. cieczy i na blacie dwie kontrolki. Wentylatory poszly w ruch, i dzialo sie to przy silniku nagrzanym do 90stopni. Wiec jesli mam czujnik i termostat nowy to cos z przewodami nie halo. Ja zrobiłem tak ze na "pracującym silniku" ruszalem przewodami przy wtyczce czujnika temp. i przeginajac je w jedna stronę odrazu zalanczal się wentylator silnika, kontrolki na blacie i wskazowka od temperatury lezala, a gdy przeginalem w druga wszystko wracalo do normy. Powtorzylem tak kilkakrotnie i za każdym razem sie tak dzialo. Moze u ciebie będzie to samo? Sprawdzales to w ten sposób?
Chłodzenie - wsk, temp.cieczy leży, czujnik ok, błędu nie ma
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira 2.0dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Dzięki Kamil - pewnie u mnie jest podobnie. Nie ruszałem/testowałem świadomie kabli od czujnika. Ciekawe jest tylko to, że oddawałem auto do mechanika dzień po dniu, wkładał dwa czuniki więc zapewne kablem ruszał, a wskaźnik nie zadziałał ani razu. Ja grzebiąc przy światłach mogłem całkiem przypadkiem dotknąć innych kabli i może przypadkiem szczęśliwie coś ruszyłem - na razie działa idealnie