Ściąga auto w Prawo / Lewo

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#16 Post autor: janekW67 »

Zbieżność masz sprawdzoną. A sprawdziłeś kąt nachylenia kół(stąd możesz mieć zużyte opony od wewnątrz). Stuk może być od łącznika stabilizatora,albo od wahacza.
Oczywiście!
kemot

#17 Post autor: kemot »

Witam,

Mam Zafire B od czerwca tego roku. Po zakupie zauważyłem, że auto potrafi ściągać na równych drogach (tylko na takich sprawdzam jak auto się zachowuje).
Zazwyczaj auto ściąga w prawo, ale zdarza się także, że ciągnie w lewo, ale rzadziej.
Jak tylko zauważyłem problem pojechałem na pomiary zawieszania. Diagnosta stwierdził, że jest ok i powiedział, że nie ma co ustawiać. Sprawdziłem inne przyczyny i nic.
W połowie września powtórnie pojechałem aby ustawić na igłę. Ustawili, ale dalej to samo.
Zawieszenie jest ok, hamulce nie trzymają, ciśnienie w kołach prawidłowe i równe. Myślałem, że to kwestia opon, ale wczoraj zostały wymienione na zimowe (drugi komplet kół z oponami zimowymi) Efekt ten sam co na letnich. Jedyny wspólny mianownik to fakt, że zarówno w przypadku letnich opon jak i zimowych pary są różne, tylne z bardziej zużytym bieżnikiem.

Jest to bardzo irytujące, bo poza tym z autka jestem bardzo zadowolony. Może ma ktoś jakieś pomysły, co może być przyczyną i co dobrze byłoby sprawdzić? Będę wdzięczny. Nie chce bez potrzeby inwestować pieniędzy.

Może wyniki pomiarów coś komuś podpowiedzą :)
Załączniki
Parametry zawieszania przed ustawieniem:
Parametry zawieszania przed ustawieniem:
Parametry zawieszania po ustawieniu:
Parametry zawieszania po ustawieniu:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 15:49 przez kemot, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#18 Post autor: Wojti »

Może dzieje sie coś z przekładnia kierowniczą?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
kemot

#19 Post autor: kemot »

Wojti pisze:Może dzieje sie coś z przekładnia kierowniczą?
Być może. Pamiętam, jak po zakupie auto oddałem swojemu mechanikowi do sprawdzenia. Pamiętam jak mówił, że jest problem z czujnikiem położenia kolumny kierownicy, ale żeby nie przejmować się tym. Sprzedający też napisał mi, że to pierdoła więc odpuściłem. Może mieć to związek?
Jednakże nie zauważyłem, że coś jest nie tak.Dziś 145 km/h i kierownice nie zadrżała (równa droga oczywiści) jedynie to ściąganie :/
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, 18:24 przez kemot, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#20 Post autor: fredas »

Jedziesz na inną stacje kontroli i ustaw geometrie jeszcze raz zbyt duża różnica prawy przód z lewą stroną :ok:
Obrazek
Obrazek
kemot

#21 Post autor: kemot »

fredas pisze:Jedziesz na inną stacje kontroli i ustaw geometrie jeszcze raz zbyt duża różnica prawy przód z lewą stroną :ok:
Zastanawia mnie to co piszesz bo skoro mieści się w granicach tolerancji określonej przez producenta dla tego modelu to nie powinno wpływać to na prowadzenie - tak na logikę. Ale możesz mieć rację.
chabretti

#22 Post autor: chabretti »

Sprawdź dokładnie zawieszenie. Ja to przerabiałem w zeszłym roku. Padł mi dolny sworzeń wahacza (trzymał się na słowo honoru) po wymianie i ustawieniu zbieżności Zośka się dobrze prowadzi.
Wyszło podczas mieszania kołami z letnich na zimowe a potem z tyłu na przód i z lewej na prawą.
Jak podniesiesz auto to spróbuj za dół koła pociągnąć do siebie i do środka auta u mnie były wyczuwalne luzy
daniel120zafira

#23 Post autor: daniel120zafira »

Ja miałem podobny problem ze ściąganiem ale po wymianie tulei w tylnej belce. Żadna zbieżność wymiana kół itp nie pomagały. W końcu stwierdzono że wymyślam. Rozwiązałem problem tak, że poluźniłem tylną belkę całą i tam jest luz delikatny ale chyba celowy bo około 3 mm przestawiłem w poprzednie miejsca jak były odbite podkładki od śrub fabrycznie. Czyli przestawiłem belkę i problem znikną. Mechanik oczywiście twierdził że to nie ma żadnego znaczenia i że tył jest nie do przestawienia. Może koła nie ale cała belka już tak.
Skasowany użytkownik 6483

#24 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Z tego co dziś zauważyłem , to tył idzie przestawić . Ja mam podobny problem , zbieżność w normie a auto ściąga w lewo do środka jezdni. Stało sie to po wykręceniu wózka i wyjęciu skrzyni biegów . tez miałem problemy z czujnikiem skretu kierownicy. Kumpel wkońcu mi to naprawił bo jak okręciliśmy kolumnę kierowniczą to kierownica się przekręciła i już nie trafiła w to samo miejsce. Jednak wkońcu udało sie wszystko zgrać i pogasić błędy ale jednak auto lekko ściaga podczas jazdy i podczas hamowania. jest to irytujące tym bardziej ,że przed rozbieraniem autoko jechało jak po sznurku :? . Teraz pożyczyłem kumplowi auto i pojechał do Zakopanego to mi zda relacje jak sie prowadziło po lekkiej korekcie zbiezności. Nadal mieści sie ona w tolerancji a jedynie zostało przestawione delikatnie tak by zniwelować to ściaganie. Dziwne, prawda? :/
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#25 Post autor: paweldm »

Ściągać również może, gdy opony są nierówno zużyte (tzn. z prawej strony opona jest bardziej zużyta, jak z prawej lub odwrotnie) lub ciśnienie w oponach jest różne.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

#26 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja załozyłem teraz opony zimowe i dzieje sie to samo tak więc problem leży gdzie indziej, pytanie tylko gdzie? :/
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#27 Post autor: fredas »

Znajomy diagnosta mówił mi że lepiej po każdej zmianie kół lepiej sprawdzić geometrie i ja tego się trzymam :mrgreen: jak na razie nie mam problemów ze ściąganiem Zosi na boki :ok: i zawsze każdy samochód jaki miałem to ustawił dokładnie tak jak ma być nie jakiś plus czy minus :>
Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, 21:44 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#28 Post autor: Wojti »

U mnie nic nie ściąga ale ciągnie jak cholera do przodu :lol: :lol: :lol:
Na poważnie ciężko wywnioskować gdzie leży problem ,może zacisk ,może końcówki drążków może felgi albo jak pisze Rysiu brak geometrii itp temat rzeka :P
Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, 22:10 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#29 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panowie, no nie przesadzajmy aby podczas zmiany kół na zimowe , rozsypała sie geometria :lol: . Zresztą byłem ją ustawić właśnie na zimówkach więc to na bank odpada. Diagnosta powiedział mi ,że mam miekką tuleje i podczas hamowania może sie zmieniać geometria. No trop jakis jest tyle ,że zastanawia mnie to , dlaczego po wyjeciu skrzyni tak nagle ta tuleja wymiękła :/ . Nie bardzo mi sie to kupy trzyma no ale..albo tuleja albo coś z hamulcami w prawym przednim kole. Bo równiez wymieniałem tarcze i klocki w tym samym czasie co skrzynię , więc może tam poszukam winowajcy . Może prawy zacisk powoduje ,że koło nie hamuje mocno tak jak lewe i dlatego ściaga podczas hamowania na lewo..może...

#30 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Odnosząc sie do mojego problemu zapytam jeszcze , w jaki sposób jest mocowany Mc Pershon przy kielichu? czy jest tam łozysko i jeśli tam jest wyrobione to może ten element ma wpływ na to moje ściaganie auta na lewo? Tak sobie gdybam bo niby jest ok ale juz nauczyłem sie kontrować kierownicą podczas hamowania a tak nie powinno być. prosze o info odnosnie mocowania amortyzatorów przy kielichu. Mysle ,że tam zajrze w najbliższym czasie bo juz innej koncepcji nie mam... :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”