Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
71 wujas - znaczy się,że zamontowałeś te po regeneracji mam pytanie czy wysyłałeś mu cały mechanizm to znaczy łącznie z podstawą czy tylko drążek wraz z tą okropną gałką.
oczywiście na linkach, mało tego : kaseta przyszła razem z linkami gratis (choć one akurat mi do niczego niepotrzebne, no ale spinki itp zawsze się mogą przydać)
Witam wszystkich
mam pytanie dot. lewarka zmiany biegów do Zafiry A w jaki sposób można ściągnąć samą gałkę tę z lewarka z nr. biegów bo muszę ją wymienić.
Pozdrawiam i czekam na info.
Zakład mechaniki pojazdowej zdiagnozował brak "jedynki" - do wymiany cały mechanizm zmiany biegów. Serwis Opla wycenił na ponad 1000 zł. Czas realizacji zamówienia - 3 tygodnie. Na stronie Tomicars znalazłem cały mechanizm - nowy i na gwarancji za 700 zł. Pewien mechanik, który wcześniej grzebał w moim pierwszym Vanie podjął się regeneracji mechanizmu. Kupił materiał zwany Poliamidem (chyba tak się nazywa), wytoczył tuleiki (12 mm) i zlikwidował luz lewarka. Trudnością było wytoczenie tulei z frezem ale udało się. Koszt tej regeneracji - 400 zł.
400 to tez niemało, na allegro był jakiś czas temu gość, który za chyba 150zł oferował regenerację kasety (spamował zresztą gdzieś na forum również), za 150 ja jak wspominałem kupiłem używkę w dobrym stanie, a jednak co oryginał to oryginał...
edde pisze:400 to tez niemało, na allegro był jakiś czas temu gość, który za chyba 150zł oferował regenerację kasety (spamował zresztą gdzieś na forum również), za 150 ja jak wspominałem kupiłem używkę w dobrym stanie, a jednak co oryginał to oryginał...
Czasami powodem zle wchodzacych biegow jest nie tylko sam lewarek ale tez zapiekajacy sie sworzen w deklu skrzyni biegow.Tak bylo w mojej zafirze ,biegi wchodzily z oporami i w jalowym polozeniu lewarek stracil sprezystosc.Wyczyscilem sworzen i nasmarowalem.Najlepiej robi sie to wbijajac wsteczny poniewaz sworzen na tym biegu jest najbardziej wysuniety.Po nasmarowaniu troche popracowac lewarkiem i gotowe.
Witam was koledzy mam ten sam problem lewarek tam mi lata że szkoda mówić mam właśnie taki mechanizm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ad ... f4edf.html i mam sporo białego proszku od czego mam zacząć albo gdzie mam kupić ten mechanizm. Pomuszcie :(