podłączenie sterowania w kierownicy

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
marcolub

#16 Post autor: marcolub »

sprawdzilem dokładnie i to zależy od rodzaju kierownicy, u mnie jest skórzana i tylko od GTS i zafiry pasuja, natomiast to zwyklej mogą pasować inne jak sie założy kabelki. Kupiłem najpierw takie jak kolega załączył na foto i plastiki byłu za duże i w inaczej wyprofilowane, nie pasowały wcale. wieć wymieniłem na kierownice do GTS (mam do odsprzedania) i podeszły idealnie.
Co do kierownicy to u siebie musiałem wyciąć skalpelem miejsce w gumie pod zdjętymi zaślepkami. postaram sie załączyć foto jak ma wyglądać miejsce pod sterowanie.
marcolub

#17 Post autor: marcolub »

miejsce na mocowanie:
Obrazek

zamontowany przelacznik od Vectry GTS:
Obrazek

dla porownania kierownica gts
Obrazek

i kierownica zafiry:
Obrazek

wystaczy dolozyc kabelki, jesli wyczka nie pasuje do gniazda pod kierownica przekladamy same wsuwki do naszej wtyczki:
Obrazek

zachowując kolejnosc od "wcięcia" żółty i zielony to klakson a fiolet i niebieski to sterowanie, niektóre zafiry maja 6pin wewnatrz koła kierownicy wiec skrajne prawe 2 szt są wolne.

-------scalone-------------------

Pytanie do kolegów z OPCom -ami czy możecie sprawdzić czy można aktywować przyciski i tempomat OPCom czy musi być Tech2. pozdrawiam i z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, 18:37 przez marcolub, łącznie zmieniany 1 raz.
miałczyk76

#18 Post autor: miałczyk76 »

Tempomat tak :mrgreen: przyciski nie :(
ta pierwsza kiera jest od ASTRY H bo ma żółty kabelek :) To ta pierwsza nie pasuje do Zafiry?Wtyczka jest inna?
marcolub

#19 Post autor: marcolub »

miałczyk76 pisze:Tempomat tak :mrgreen: przyciski nie :(
ta pierwsza kiera jest od ASTRY H bo ma żółty kabelek :) To ta pierwsza nie pasuje do Zafiry?Wtyczka jest inna?
dzieki za info chyba sie pokuszę o tempomacik (:-)

zafira ma szeroką wtyczkę na 6 pin a astra i vectra wąską na 4 pin, można na wcisk tą wąską zamontować (rozstaw taki sam tylko 2mm ząbek do podpiłowania) lub przełożyć do posiadanej wtyczki wewnętrzne styki (pasują idealnie)
Lorry

#20 Post autor: Lorry »

Panowie z tymi kierownicami to zależy od wersji wypasu i opcji bo:

Ta od GTSa nr1 była też i ZB ale podstawowowych i niższych wersjach wypasu

Bo nr 2 (mam i ja) był opcją, albo dopiero od Elegance bywał--- to jest kierownica sportowa skórzana i faktycznie jest mniejsza od tej podstawowej w ZB ;)
miałczyk76

#21 Post autor: miałczyk76 »

Vectra ma inną wtyczkę niż Astra .Astra ma żółty kabelek a Vectra czarny tak najłatwiej rozpoznać .Na to wygląda że Zafira ma inny CIM od Astry.
nieprawda :P Sprawdziłem w EPC Zafira i Astra mają ten sam cim więc ta pierwsza musi pasować do Zafirt :D Próbowałeś wsadzić tą wtyczkę do cim czy tylko tak przypuszczasz :D
Ta co na foto od zafiry różni się bebechami które są na takiej płytce a klakson jest na włącznik jak w myszce i sterowanie wchodzi do płytki a ta co piszesz że jest od GTS to jest od Astry a klakson ma ma blaszki i sterowanie idzie bezpośrednio z kabli do Cim.Jaki rok masz tej zafiry bo te kierę co pokazujesz od Zafiry były produkowane do 2005r :P
marcolub

#22 Post autor: marcolub »

mialczyk76 podaj maila bo nie moge ci wyslac PW lub odblokuj

wtyczki bez problemu mozna przpiąć jak pisałem wcześniej.
Mam zafire 2007 ze skórzaną kierownicą i jest płytka pod spodem, kupiłem kabelki , przełożyłem wtyczkę, kable do klaksonu podłączyłem między sobą. Nie mam narazie gdzie aktywować ale działa podświetlenie przycisków i jak czytałem na forum Vectry to sterowniki są takie same więc na 99% będą działać. Sprawdzałem też na wtyczce od astry (wąska) i jest tak samo wszystko sie podświetla, klakson działa itp.

do nastepnego postu. chętnie skorzystam z tego Tech2 (:-)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, 19:39 przez marcolub, łącznie zmieniany 3 razy.
miałczyk76

#23 Post autor: miałczyk76 »

marcolub pisze:mialczyk76 podaj maila bo nie moge ci wyslac PW lub odblokuj

wtyczki bez problemu mozna przpiąć jak pisałem wcześniej.
To i wszystko powinno działać nie trzeba nic przekładać :D
Przyjedź do Warszawki Tech 70zł :)
Już do mnie można pisać na PW :lol:

---------------------------scalone-----------------------

Lorry napisał/a:
Panowie z tymi kierownicami to zależy od wersji wypasu i opcji bo:

Ta od GTSa nr1 była też i ZB ale podstawowowych i niższych wersjach wypasu

Bo nr 2 (mam i ja) był opcją, albo dopiero od Elegance bywał--- to jest kierownica sportowa skórzana i faktycznie jest mniejsza od tej podstawowej w ZB ;)

Mylisz się kolego :/ Były 2 rodzaje cim ale nie zależne od wypasu tylko na jakiej częstotliwości chodzą .Można sprawdzić na kluczyku scyzoryku tam gdzie składa się kluczyk jest napisane jaka częstotliwość . :) Ten cim na 400 coś tam jest tańszy :D
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, 19:46 przez miałczyk76, łącznie zmieniany 1 raz.
marcolub

#24 Post autor: marcolub »

obydwa które miałem to 433 MHz więc prawdopodbieństwo działania jest duuuuże (:-) nie pasowały te które kończyły sie niebieskimi wtyczkami 3 pin na strone.

ja kupilem taką kierownice i po przeróbce podpasowały (srednica kierownicu ok 1,5 cm większa)
jak komuś potrzebna to mogę oddać bez sterowników z zaślepkami lub bez, ma ślady użytkowania ale nie wytarta zbyt mocno

Obrazek

zamontowałem sterowniki w taką:
Obrazek

i jest tak (sorki za jakość, na szybko i tel):
Obrazek

reasumując jak aktywuję to potwierdzę ale 99% że ok.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, 19:59 przez marcolub, łącznie zmieniany 5 razy.
Lorry

#25 Post autor: Lorry »

Ze dwa CIMy to wiem, ja mówie tylko o optyce kierownicy (wygladzie) Na elektryce się nie znam zbytnio niestety ;)
miałczyk76

#26 Post autor: miałczyk76 »

Lorry pisze:Ze dwa CIMy to wiem, ja mówie tylko o optyce kierownicy (wygladzie) Na elektryce się nie znam zbytnio niestety ;)
te z ASTRY są mniejsze :P A ta sport to naprawdę super.Kolega kupił kierownicę od Vectry dokupił do tego kabelek w ASO za 59 zł i wszystko hula jak ta lala :D
marcolub

#27 Post autor: marcolub »

Kierownica aktywowana działa sterowanie radiem ale nie widzi sterowania kompem, niestety mam urwany 1 pin we wtyczce. jak tylko zwalczę sprawę lewego sterownika to powiadomię o sukcesie (mam nadzieję) ;)
miałczyk76

#28 Post autor: miałczyk76 »

pewnie masa ci nie dochodzi jak wciśniesz lewą rolkę to coś się zmienia czy nic?Chodzi ci cała lewa strona czy tylko lewa rolka?
marcolub

#29 Post autor: marcolub »

działa podświetlenie, bez różnicy czy wcisne rolkę czy obracam czy przyciski wciskam nie ma reakcji i tech nie widzial urządzenia :( rozebrałem i 1 pin ułamany oraz wydaje mi się ze jakieś dziwne odczyty rezystancji ma przekaźniku w górę 67ohm w dół 6ohm , musze dorwać sprawny od kogoś i sprawdzić. kabelki pomierzyłem i są OK.

Działa prawa strona w 100%
Mihó

#30 Post autor: Mihó »

OT: Korzystając z porady marcolub Wyjąłem poduszkę, kierownica idzie do obszycia. Poniżej zdjęcia jak wygląda po 221 tys. km:

ObrazekObrazek

Jestem rozczarowany jakością użytych materiałów. Przynajmniej połowa np. Vectr z drugiej połowy lat 90-tych ma pewnie podobny przebieg, choć na ich licznikach widnieje magiczne 162 tys. km, a jakoś mięso tam nie wystaje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”