[B] anarchoman - ZB 1.6 B+LPG

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
anarchoman

#16 Post autor: anarchoman »

Od czasu ostatniego wpisu sporo się zmieniło ;-)

Pomijam już standardowy serwis olejowy i filtry (także serwis instalacji LPG po 20k nalatanych kmów), ale nadarzyła się okazja żeby zlikwidować w zośce luz zaworowy.

Okazało się, że z 16 szklanek tylko 2 są ok :D tzn. mają wartości katalogowe. Bo muszę Wam powiedzieć, że mój gazownik nie dopuszcza odchyłów typu 5 czy 2. Ma być tak jak podaje książka i koniec.

No więc sama operacja szlifowania szklanek kosztowała mnie 280zł + jego robocizna i przy okazji wymiana lambdy (denso) z katalizatora. Całość - 700zł. Myślę, że wartość niezła.

Na pewno po zabiegu Zocha zaczęła ładniej pracować - w sensie, że delikatniej silnik chodzi i zyskała na mocy (gazownik musiał modyfikować dawki gazu na mniejsze bo poprzednie były za duże).

Czeka mnie jeszcze wymiana listwy wtryskowej bo gazownik mówi że auto na benzynie pokazuje błąd niewłaściwego składu mieszanki. Na gazie jest OFC ok, ale twierdzi że wypadałoby tę listwę zmienić... Ale to już na wiosnę.

Przed nami jeszcze płukanka silnika (preparatem Liqui Molly) oraz nowy olej (Motul 8100 X-Clean FE) no i nowy filterek, bo pod pokrywą zaworów sporo brudu się ponoć nazbierało (do tej pory jeździłem na GM 10W40, ale mechaniur twierdzi że ponoć niezła lewizna jest z tymi olejami - sprzedają podróbki - i doradził coś z Motula.). Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#17 Post autor: Wojti »

Tanio nie było ale coś za coś teraz wiesz co masz :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
anarchoman

#18 Post autor: anarchoman »

Bang! Aktualizacja, Zocha dostała wspominaną wcześniej płukankę i nowiuśki olej. Zobaczymy jak będzie na tym latała.
Obrazek
PS. Przy okazji udało się kupić przednie fotele półskóry! Stoją w piwnicy, zakonserwowane czekają do wiosny i myk, zrobimy przekładkę :)
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: fredas »

Fajne zakupy dla Zosi :piwo:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#20 Post autor: Wojti »

Zosia i właściciel zadowolony :ok:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
anarchoman

#21 Post autor: anarchoman »

No i trach... Zocha sprzedana! Niestety kończyła się w niej blacha (przez niedbałość polskich lakierników) oraz lubiła sobie łyknąć sporo oleju... Ale nie powiedziałem jeszcze koniec.

Zamierzam się wybrać do p. Andrzej2503 gdyż zauważyłem u niego bardzo ładny pojazd, oczywiście Zochę :D Ktoś z okolic Gorzowa mógłby rzucić dla mnie na nią okiem? W sensie przypilnować :D
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#22 Post autor: rafant4011 »

anarchoman, czekamy na nowy nabytek :piwo:
Czy temat zamknąć :?:
anarchoman

#23 Post autor: anarchoman »