kontrola trakcji

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: Bodek »

Troszkę mnie to ESP zaciekawiło i podjechałem do mechanika, podpięliśmy autko pod fejs i znalazł coś takiego w programowaniu jak ESP - występuje, nie występuje. U mnie jest ustawione na nie występuje.
Co się stanie jak przy kolejnej wizycie dam na występuje i zaprogramuje :?:
Szymon78

#17 Post autor: Szymon78 »

Akurat Zosia to moje pierwsze auto z ESP wiec moze sie wypowiem..

Kiedyś -chyba 3 dzień posiadania ZB byłem na wsi u rodziców i zbyt blisko podjechałem pod garaż gdzie tato wykopał rowek odprowadzający wodę. wjechałem w niego tak ze zaryłem zderzakiem. i kurcze wyjechac nie mogłem.. koła nie buksowały tylko kontrolka ESP migała i dławił silnik.... bez pomocy popychaczy nie było szans na wyjechanie.... wiec troche kicha ze nie było innej opcji. puki co od prawie 2 lat nie mialem takiego przypadku ale jak znow sie zakopię to chyba wykorzystam wolny przycisk na desce i podepnę pod niego wyłącznik ESP :D

co prawda mam automat wiec niby łatwiej z opresji zimowych sie wychodzi + przycisk zimowy do rusznania ale faktem jest ze wyłacznik ESP w standardzie powinien być.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#18 Post autor: Harry200 »

Bodek_K pisze:Troszkę mnie to ESP zaciekawiło i podjechałem do mechanika, podpięliśmy autko pod fejs i znalazł coś takiego w programowaniu jak ESP - występuje, nie występuje. U mnie jest ustawione na nie występuje.
Co się stanie jak przy kolejnej wizycie dam na występuje i zaprogramuje
Jeżeli nie masz fizycznie ESP to nic to Ci nie zmieni,na forum jest post w którym są zdjęcia jak wygląda moduł ABS z ESP i możesz sprawdzić..
Piotrek413

#19 Post autor: Piotrek413 »

Szymon78
Jeżeli masz automat to masz przycisk SPORT. Jeżeli go włączysz to wszystkie systemy bezpieczeństwa będą OFF. Podobno od któregoś roku wprowadzili nowy soft który nie wyłącza wszystkiego.

Mnie ESP zablokowało jak pod górę podjeżdżałem i postawiło mnie bokiem abym się nie mógł ześlizgnąć. Wszystko fajnie tylko, że koła się zablokowały i ni jak nie dało się go przestawić :/ jak narzuciliśmy przód aby w dół był skierowany to dopiero wszystko się wyłączyło.

Jeżeli TC polega na szarpaniu co jakiś czas kołami to ja to posiadam. Na żwirku jak się ostrzej ruszy to kontrolka mruga do czasu, aż przyczepność złapię :lol:
kubik_CDTi

#20 Post autor: kubik_CDTi »

parker pisze:no niestety mam manuala...
Kiedyś gdzieś czytałem, że od któregoś tam roku przepisy unijne zakazały montażu wyłączników kontroli trakcji. Ale gdyby dało się to zrobić w ZB, to zastanowiłbym się :mysli:
To dlaczego nowe Ople mają to? ;)
Grisza

#21 Post autor: Grisza »

Piotrek413 pisze:Szymon78
Mnie ESP zablokowało jak pod górę podjeżdżałem i postawiło mnie bokiem abym się nie mógł ześlizgnąć. Wszystko fajnie tylko, że koła się zablokowały i ni jak nie dało się go przestawić :/ jak narzuciliśmy przód aby w dół był skierowany to dopiero wszystko się wyłączyło.
nie no - tutaj, to pojechałeś po bandzie ;)
Piotrek413

#22 Post autor: Piotrek413 »

Grisza75 pisze:
Czy mógłby rozwinąć swoją myśl?

Jak ktoś jest zainteresowany wyłącznikiem ESP to niech zrobi wywiad w swoim mieście/okolicy czy ktoś by się podjął montażu funkcji SPORT, tylko jeden mały warunek systemy TC i ESP mają się wyłączyć podczas załączenia tego bajeru ;)
Grisza

#23 Post autor: Grisza »

Piotrek413 pisze:
Grisza75 pisze:
Czy mógłby rozwinąć swoją myśl?
proszę bardzo:
ESP to system, który nie stawia bokiem żebyś się nie mógł ześlizgnąć i nie odpuszcza jak się auto ustawi tak, żeby "przód był skierowany w dół"
Piotrek413

#24 Post autor: Piotrek413 »

Może źle się wyraziłem. Podczas próby podjechania pod przejazd kolejowy samochód nie mógł złapać przyczepności i zaczął się ześlizgiwać do tyłu. Ja go gazowałem żeby złapał trochę przyczepności, prawdopodobnie tylne koła zablokowały się abym się nie ześlizgnął i jedno z nich złapało przyczepność i resztę samochodu nawróciło.

To czym według Ciebie może być spowodowane to, że jak stał bokiem to jedynie tylne koła były zahamowane? Ręcznego nie zarzuciłem.

Proponuję abyś przejechał się jak będzie zima pod jakąś sporą górkę i abyś wsadził innego kierowcę za kierownice. Niech samochód zatrzyma się a potem ostro gazu i aby zaczął się ślizgać i w dół jechać, Wtedy możesz zaobserwować co się dzieje.
Grisza

#25 Post autor: Grisza »

Piotrek413 pisze:Może źle się wyraziłem. Podczas próby podjechania pod przejazd kolejowy samochód nie mógł złapać przyczepności i zaczął się ześlizgiwać do tyłu. Ja go gazowałem żeby złapał trochę przyczepności, prawdopodobnie tylne koła zablokowały się abym się nie ześlizgnął i jedno z nich złapało przyczepność i resztę samochodu nawróciło.

To czym według Ciebie może być spowodowane to, że jak stał bokiem to jedynie tylne koła były zahamowane? Ręcznego nie zarzuciłem.

Proponuję abyś przejechał się jak będzie zima pod jakąś sporą górkę i abyś wsadził innego kierowcę za kierownice. Niech samochód zatrzyma się a potem ostro gazu i aby zaczął się ślizgać i w dół jechać, Wtedy możesz zaobserwować co się dzieje.
no wyraziłeś się mocno "źle" ;)

a co do Twojego przypadku, to może masz system HSA i o tym nie wiesz?
ESP Ci takiego czegoś nie zrobi, ale HSA - może to spowodować.
Szymon78

#26 Post autor: Szymon78 »

kurcze wydaje mi sie że wciśnięcie SPORT nie wyłącza ESP (kiedyś to testowałem) i poza lepszym kopem i czulszym ukł. kierowniczym aktywnośc kontrolki EPS była. (ale moze sie myle.. poczekam do pierwszego lodu i sprawdze.

O wyłaczeniu ESP dodatkowym obwodem jest na VKP... tam chlopki sobie w kilku przypadkach powyłączali.
Grisza

#27 Post autor: Grisza »

Szymon78 pisze:kurcze wydaje mi sie że wciśnięcie SPORT nie wyłącza ESP (kiedyś to testowałem) i poza lepszym kopem i czulszym ukł. kierowniczym aktywnośc kontrolki EPS była. (ale moze sie myle.. poczekam do pierwszego lodu i sprawdze.

O wyłaczeniu ESP dodatkowym obwodem jest na VKP... tam chlopki sobie w kilku przypadkach powyłączali.
ESP się wyłączy jak potrzymasz przycisk SPORT przez jakieś 5 sekund. Wtedy na liczniku kilometrów pojawi się napis bodajże "ESP off"
kubik_CDTi

#28 Post autor: kubik_CDTi »

Grisza75 pisze:
Szymon78 pisze:kurcze wydaje mi sie że wciśnięcie SPORT nie wyłącza ESP (kiedyś to testowałem) i poza lepszym kopem i czulszym ukł. kierowniczym aktywnośc kontrolki EPS była. (ale moze sie myle.. poczekam do pierwszego lodu i sprawdze.

ESP się wyłączy jak potrzymasz przycisk SPORT przez jakieś 5 sekund. Wtedy na liczniku kilometrów pojawi się napis bodajże "ESP off"
Tak właśnie,a samo włączenie SPORTu,jakby obniża czujność tychże systemów,tak przynajmniej wynika z moich obserwacji
Szymon78

#29 Post autor: Szymon78 »

to mnie zaskoczyliście... jutro oprę się o przycisk SPORT i będę patrzył... gdzie niby ma się pojawić ESP off?????? Juz kiedys był temat o ESP i ktos pisał, ze nalezy dłużej przytrzymac ale u mnie to nic nie daje... czyzby inny soft???

moze ktos z forumowiczów potwierdzić, ze przytrzymanie przycisku SPORT u niego wyłącza ESP?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 18:57 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Grisza

#30 Post autor: Grisza »

Szymon78 pisze:to mnie zaskoczyliście... jutro oprę się o przycisk SPORT i będę patrzył... gdzie niby ma się pojawić ESP off?????? Juz kiedys był temat o ESP i ktos pisał, ze nalezy dłużej przytrzymac ale u mnie to nic nie daje... czyzby inny soft???

moze ktos z forumowiczów potwierdzić, ze przytrzymanie przycisku SPORT u niego wyłącza ESP?
niby (*) się ma wyświetlać na liczniku kilometrów.

Wyłączenie działa aż do zgaszenia silnika, lub ponownego wciśnięcia przycisku SPORT.

(*) niby = wyświetla się na liczniku kilometrów ;)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 19:36 przez Grisza, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”