navi 950

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Fakir

#16 Post autor: Fakir »

Nie widziałem żadnego androida, ani aftermarketowego radia pasującego do Zafiry C. Podłączam się do pytania, może się w końcu coś pojawi. Można oczywiście założyć dowolne z odpowiednią ramką, ale traci się wszystkie funkcje samochodu w radiu. A więc ma to sens tylko w najsłabiej wyposażonych egzemplarzach.
Co do badziewności Navi 950 to się nie zgodzę, lubię tę nawigację,a le niestety po co komu nawigacja bez map ... to nie jest kwestia ceny, map po prostu nie ma. Jest to straszne chamstwo ze strony producentów - blokować, szyfrować i zabezpieczać a potem nie dostarczać aktualizacji. Co do Androida to przy wszystkich jego zaletach jest to szpieg na potęgę, dzieje świata nie znały takiego i jednak wolał bym go uniknąć... W poprzednim samochodzie miałem niezabezpieczonego Kenwooda DNX 7260 czy jakoś tak i bez problemu mogłem sobie codziennie aktualizować mapy otwarto źródłowe i nikt mnie nie śledził.
tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#17 Post autor: tomek8308 »

Mi też mapy w 950 nie przeszkadzają spełniają swoje zadanie. Co do zakończenia wsparcia dla tego radia to nawet gorzej niż chamstwo Navi950 montowali w samochodach jeszcze praktycznie do końca 2017r. i od 2018 zaprzestali wsparcia. Zastanawiam się czy to w ogóle jest zgodne z prawem producenci samochodów maję pewne zobowiązania nawet długo po zakończeni produkcji konkretnego modelu. Może jako użytkownicy samochodu z Navi950 powinniśmy zacząć masowo słać skargi do UOKiK -u przecież jako konsumenci możemy czuć się oszukani przez producenta samochodu -zakupiliśmy produkt, a poprzez zaprzestanie wsparcia ograniczono nam jego funkcjonalność. Nie zależnie czy mapy kosztują 100 czy 1000zł powinniśmy mieć możliwość wyboru, bo przy konfigurowaniu samochodu u dilera zapłaciliśmy za nawigację nie małe pieniądze.
Fakir

#18 Post autor: Fakir »

Też się zastanawiałem nad taka interpretacją. Brak map i uniemożliwienie ich aktualizacji przez inne, niezależne firmy (w tym producenta map) powoduje de facto niemożność korzystania z istotnych funkcji pojazdu, wpływa też na bezpieczeństwo. Skoro producent ma obowiązek zapewnienia dostaw części zamiennych, powinien tez umożliwić utrzymanie funkcjonującego oprogramowania.
Awatar użytkownika
ktosiek
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Zafira C 1.4 T
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#19 Post autor: ktosiek »

Witam, pewnie nic się nie zmieniło w temacie, ale może jednak.
Jak sprawdzić jaka mapę się ma wgraną. Jest to gdzieś w opcjach??
Zafira C 1.4T
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”